Çin, 14 yıl sonra ekonomide yön değiştirme sinyali verdi
Çin 14 yılın ardından ilk kez para politikasında gevşeme işareti vererek, gelecek yıl para politikasında “gerekli derecede gevşeme” yapacağını ve ekonomiyi canlandırmak için daha proaktif bir maliye politikası uygulayacağını açıkladı.
Kararın ardından hisse senetleri ve Çin’in devlet tahvillerinde yükseliş yaşanırken Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 2,8’lik bir artışla son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
Çin, 2008 küresel mali krizin sonrası “gerekli derecede gevşek” bir para politikası benimsemiş, 2010 yılının sonlarında ise ihtiyatlı bir para politikasına geçiş yapmıştı.
Kasım ayında Çin, yerel yönetimlerin karşılaştığı finansman zorluklarını hafifletmek ve zayıflayan ekonomik büyümeyi istikrara kavuşturmak için 10 trilyon yuanlık bir borç paketi açıklamıştı.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping cuma günü, 2025 ekonomik hedeflerine ulaşılabilmesi için kapsamlı bir hazırlığın çağrısında bulundu ve ülkenin mevcut kalkınmasında bir dizi zorlukla karşı karşıya olduğunu söyledi.
VERGİ TEHDİTLERİ SANAYİ SEKTÖRÜNÜ SARSTI
Bu yıl üretim ve ihracata bel bağlamış Çin ekonomisi, ciddi bir emlak piyasası krizinin tüketici servetini aşındırması ve hükûmet tarafından verilen teşviklerin çoğunun üreticilere ve altyapıya gitmesi nedeniyle hanehalkı talebinde düşüş yaşanmasına sebep oldu.
Hükûmet danışmanları Çin’in gelecek yıl büyüme hedefini sabit tutmasını önerirken beklenen ABD gümrük vergilerinin etkisini hafifletmek ve deflasyonel baskıları savuşturmak için daha kuvvetli mali teşvik yapılması çağrısında bulundu.
Gelecek yıl ABD Başkanlık koltuğuna tekrar oturacak olan Trump’ın Çin’e yönelik gümrük vergisi tehditleri, ABD’ye yıllık 400 milyar dolardan fazla mal satan Çin’in sanayi sektöründe sarsıntılar yarattı.