Google, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl boyunca hesaplama yapmalarını gerektirecek bir işi beş dakikada gerçekleştirebileceğini iddia ettiği en son kuantum çipi Willow’u tanıttı.
Referans olarak, evren 14 milyar yaşında bile değil. Karşılaştırma yapmak isterseniz milyar 10 üzeri 6 anlamına gelirken, septilyon, 10 üzeri 24 anlamına geliyor.
Kuantum bilgisayarlar hesaplamalarını klasik süper bilgisayarlardan temelde farklı bir şekilde yaparlar. Klasik bir bilgisayardaki “0” veya “1” değerini temsil eden geleneksel bilgi bitlerinin aksine, kuantum bitleri (veya kübitler) aynı anda “0” ve “1”i temsil edebilir. Bu şekilde, bilgisayar sayıları geleneksel cihazlardan daha hızlı bir şekilde hesaplayabilir. Ancak, kuantum sisteminde çok fazla hata oluşursa, işlem bozulur.
Willow’un önemi burada ortaya çıkıyor. Willow ne kadar çok kübit kullanırsa, sistem o kadar az hataya sahip oluyor. Hatalar kuantum işlemlerinin çökmesine neden olabilir, ancak bilgisayarın boyutu büyüdükçe hatalar azalır.
Yapay zekada müthiş bir zıplama olacak
Google ekibi, hata düzeltilmiş bir kuantum bilgisayarına doğru altı adımlı kuantum yol haritasında artık üçüncü kilometre taşına yaklaşıyor. Google, Willow işlemcisi sayesinde, ticari uygulamaların artık onlarca yıl yerine üç ila beş yıl uzakta olabileceğine inanıyor.
Diğer bir deyişle, yakında kuantum bilgisayarların ticari olarak uygulamalar yürüttüğüne şahit olabiliriz. Bu gelişim büyük ihtimalle ilk olarak, gerçekten farksız çok etkileyici yapay zeka uygulamalarının ortaya çıkarılması için kullanılacak. İnsan sesini, zekasını ve görüntüsünü kusursuz şekilde taklit edebilen yapay zeka uygulamalarından sadece birkaç sene uzakta olabiliriz.