Hakan Fidan’dan DEM Parti’ye ‘Kürdofobik’ cevabı
Fidan, Türkiye’nin, Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğini ve uluslararası toplumla temas halinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bizim görüşümüz şu; herkesi ortak bir hedef etrafında bir araya getirmek. Terörün olmadığı komşuların tehdit üretmeyen, dışlayıcı bir yapının oluşmadığı, azınlıklara eşit davranan, herkesin canından, malından emin olduğu, bulunduğu toprağından, vatanından edilmediği, mültecilerin geri döndüğü, ülkenin acil, ekonomik, finansal ve altyapı sorunlarına bir an önce cevap bulan bir politika.
Şam’da oluşan yönetim bu prensipler dahilinde hareket ettiği sürece, uluslararası toplum Türkiye’nin ortaya koyduğu vizyonu desteklemeye devam edecek.
PKK, bulundukları bütün yerlerdeki Kürt partilerine karşı. Yok etmediği, kapatmadığı başka bir Kürt partisi var mı? Kimin ‘kürdofobik’ olduğu, kimin başka Kürt entitelerinden alerji duyduğu tarihsel olarak da veri olarak da matematik olarak da ortada. Bu gerçeklik ortadayken bizim Erbil’le ilişkilerimiz ortadayken bizim Suriye’nin meşru Kürt siyasi temsilcileriyle olan ilişkilerimiz ortadayken, bize silah çekene düşmanlık yapmamızı, ‘kürdofobik’ olarak nitelendirmeniz hiçbir gerçeklikle bağdaşmıyor. 2025’e giriyoruz, biraz update’e ihtiyacımız var.
VİZE SORUNU
Bakan Fidan, vize sorunuyla ilgili şikayetler olduğunu hatırlatarak, bunların Türkiye’ye has sorunlar olmadığını söyledi. Fidan, yıllara göre ret oranlarına ilişkin bilgiler verirken, 2023 yılında ret oranının dünyadan yüzde 16, Türkiye’den yüzde 16,1 olduğunu kaydetti. Ret oranının, dünya ile ortalamasının hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken Fidan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Avrupa Birliği, özellikle pandemiden sonra kaybettiği birtakım altyapı faaliyetlerini tekrar toparlayamadı. Onları toparlamak için gayret gösteriyor. Diğer taraftan özellikle Avrupa’daki seçimler ve aşırı sağın yükselmesi vize konusunda çok ciddi, AB dışındaki ülkelere kısıtlamalar getirmeye başladılar. Aynı zamanda Şengen sisteminin tek bir yazılıma dayanıyor olması hangi ülke bizimle özel bir ilişki geliştirmek istese de bunların bu politikalarını ve niyetlerini vize pratiğine yansıtmasına izin vermiyor. Böyle de bir problemimiz var, bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.”
Yurt dışına gitme arayışında olanların sayısının giderek arttığını ifade eden Fidan, bunun da vize oranlarının farklı şekilde yansımasına sebep olduğunu dile getirdi.
Genel Kurulda şahsı adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, basın özgürlüğünün sağlanamadığını öne sürdü. İktidarın yanlış politikaları nedeniyle yatırımcıların yurt dışını tercih ettiğini savunan Emre, gençlerin de “tükenmişlik sendromu” yaşadığını söyledi.
Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin de şahsı adına yaptığı konuşmada, Suriye’de yaşanan gelişmelerden dersler çıkarılması gerektiğini belirtti. Suriye konusunda kısa, orta ve uzun vadeli politikaların hazırlanmasının önemli olduğunu dile getiren Bekin, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne önem verilmesini istedi.
Konuşmaların ardından Genel Kurulda, TBMM, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile bağlı kurumların 2025 yılı bütçeleri kabul edildi.
Meclis birleşimi saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı.
AA