Rahmi M. Koç Bilim Madalyası ödülü Prof. Dr. Mete Atatüre’ye verildi
Koç Üniversitesi’nin 2016 yılında başlattığı ve bilimin gelişmesini teşvik etmek amacıyla her sene takdim ettiği Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nın bu yılki sahibi Prof. Dr. Mete Atatüre oldu. Bu yıl dokuzuncusu verilen ödülü alan Prof. Dr. Mete Atatüre, kuantum teknolojileri ve ağları alanında gerçekleştirdiği çığır açıcı araştırmalarıyla Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na layık görüldü. Divan Kuruçeşme’de iş ve siyaset dünyasının katılımıyla düzenlenen törende madalya sahibini takdim eden Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, “2024 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nı çok değerli bir bilim insanımıza takdim ediyoruz” dedi.
2023 YILINDA CAMBRIDGE ÜNİVERSİTESİ FİZİK BÖLÜMÜ CAVENDISH LABORATUVARI’NIN BAŞKANI OLDU
Kuantum optiği ve kuantum teknolojileri alanında sunduğu öncü çalışmalarıyla kuantum sistemlerinin temel prensiplerinin anlaşılmasına ve bu alandaki bilgi birikiminin derinleşmesine sağladığı olağanüstü katkıları nedeniyle Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’na layık görülen Prof. Dr. Mete Atatüre, Bilkent Üniversitesi fizik bölümünden mezun olduktan sonra doktora çalışmaları için Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na katıldı. 2002-2007 yılları arasında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nde (ETH Zürih’te) Kuantum Fotonik Grubu’nda doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı.
2007’den beri Cambridge Üniversitesi’nde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışmaya başladı. Atatüre, 2023’ten beri de Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Cavendish Laboratuvarı’nın başkanlığını yürütüyor.
Mete Atatüre, Fizik Enstitüsü, Amerika Optik Topluluğu, Avrupa Akademisi ve Türkiye Bilimler Akademisi üyesi. Atatüre, kuantum teknolojilerinde yaratarak yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlerine öncü katkılarından dolayı 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü’nü kazandı.
patronlardunyasi.com