Konum bilgisi paylaşan esnafa vergi getirileceği iddiası geçtiğimiz haftalarda çeşitli mecralarda paylaşılmış ve daha sonra resmi kurumlardan yalanlama gelmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz katıldığı televizyon programında bu iddialara açıklık getirmişti. Konum vergisi olarak bilinen düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’de yayımlanan bu düzenleme esnafı kapsıyor mu, kimleri kapsıyor?
KONUM VERGİSİ OLDUĞU İDDİA EDİLEN DÜZENLEME YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!
Geçtiğimiz haftalarda esnafa konum vergisi geliyor iddialarıyla gündeme gelen düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Fakat “konum vergisi” sanılanın aksine konum paylaşımı yapan esnafı kapsamıyor. Bu düzenleme harita ve konum bilgilerini ticari bir gelir modeline dönüştüren, coğrafi verileri üreterek gelir elde eden şirketleri kapsıyor. Özetle söz konusu düzenleme; herhangi bir platformda konum paylaşan bireylere ve şirketlere herhangi bir vergi, lisans vs. ödeme yükümlülüğü getirmiyor.
KAYNAK ↗️
Donanımhaber’de yer alan habere göre; Google Maps, Yandex Maps, Apple Maps, Başarsoft gibi navigasyon platformlarını, araç takip yazılımlarını, uydu görüntüsü yazılımlarını vb. kapsayacak. Bu şirketlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına “İzin bedeli” adı altında lisans ödemesi yapması gerekecek.
Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri ticari faaliyet amacıyla toplayan, üreten, paylaşan veya satan işletmelerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından izin belgesi alması zorunlu hale geldi. İzin belgesi 1 yıldan 5 yıla kadar geçerlilik süresiyle alınabilecek.
Yerli şirketler için izin belgesi ücreti yıllık 1.750 TL’den başlayarak 1 milyon 750 bin TL’ye kadar ulaşıyor. Ödenmemesi durumunda ise 10 kata kadar, yani 17.500 TL’den 17 milyon 500 bin TL’ye kadar ceza ödemek zorunda kalacak.
Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedelinde ise izin kat sayısı bedelinin 1.250 katı kadar ücret alınacak. Yabancı şirketlerin ödemesi gereken lisans bedeli 100 milyon TL’nin üzerine çıkabilecek.
BAKANLIK’TAN AÇIKLAMA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Coğrafi Bilgi Sistemleri Kanunu’nda yapılacak değişiklikle ‘esnafa konum vergisi’ getirileceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi’nde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsadığı” vurgulandı. “Değişiklik sosyal medya üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir” denildi.
Ulaşım ağları ve adres verilerini toplayarak araç takip sistemleri geliştiren navigasyon firmaları, coğrafi yer adları, adres, uydu görüntüsü ve ulaşım ağları verilerini toplayarak otel vb turizm tesislerine ait satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren seyahat acentaları ve tur operatörleri, harita ve adres verilerini toplayarak dijital ortamda satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştiren e-ticaret firmaları kapsama giriyor.