Kırmızı etli, iri ve aromatik; AB tescilli Bursa siyah incirinin özellikleri neler?
T24 Yaşam
‘Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’, Avrupa Birliği (AB) tarafından kısa süre önce Korumalı Menşe Adı (PDO) statüsü verilen bir taze incir türünü ifade ediyor. Bu ürün Aydın incirinden sonra AB’den bu takdiri alan Türkiye’nin ikinci taze inciri. Gemlik Zeytini ve Bursa şeftalisinden sonra ise yine AB’den bu önemli takdiri alan Bursa’nın üçüncü ürünü ünvanını taşıyor.
AB, PDO tescili yoluyla ‘Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’ adının, bölgeyle ilgili özelliklerinin ve ürünün yetiştirilmesinde kullanılan geleneksel yöntemlerin korunmasına katkı sağlıyor. Bu da yerel üreticiler için ürünün ekonomik değerinin artmasının yolunu açıyor.
Bursa Siyahı olarak da bilinen Bursa siyah inciri ‘Dürdane’ çeşidindedir. Bu taze incirin meyvesi koyu mor kabuklu, kırmızı etli, iri, basık ve aromatiktir. İncirin tatlı ve asidik bir tadı vardır ve kabuğunun soyulması oldukça kolaydır.
Bu ürünün yetiştirildiği ovalar ve dağlık arazilerden oluşan coğrafi bölge, Bursa siyah inciri / Bursa Siyahı yetiştiriciliği için ideal koşulları sağlıyor. Küçük aile çiftçileri, bu inciri Bursa’ya bağlı dokuz ilçedeki 15 köyde yetiştiriyor. İncir çabuk bozulabilen bir meyve olduğu için üretim, depolama, tasnif ve paketleme de bu coğrafi alanda yapılıyor.
Bu incir Bursa’ya bağlı dokuz ilçedeki 15 köyde küçük aile çiftçileri tarafından yetiştiriliyor
Bursa’da incir çok uzun zamandır yetiştiriliyor. Öyle ki Osmanlı arşivlerinde Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’ndan bahseden biri 1913, diğeri 1915 yılına ait iki kayıt bulunuyor.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, “Türkiye’deki PDO/PGI tescilleri, AB ve Türkiye’nin yerel uygulamaları, tüketicileri ve ürünleri olduğu kadar üreticileri de koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor. AB logosuyla çeşitli pazarlara erişimlerini sağlayarak üreticilerin, ekonomik konumlarının güçlendirilmesine yardımcı oluyoruz. AB’nin Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı’nın AB tarafından PDO olarak tescillenmesinden büyük memnuniyet duyuyor ve bu kayda değer tescilin tüm Türkiye’deki üreticilere ilham vermesini diliyorum.” diyor.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski
Ürünün tescil başvurusunda bulunan Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) Bursa Bölge Şubesi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan şu ifadeleri kullanıyor:
“Taze incirimiz artık Avrupa’ya Bursa siyah inciri olarak gidecek ve PDO sayesinde ismi AB tarafından korunacak. Bu taze inciri ulusal ve uluslararası pazarlarda satan firmaları PDO logosunu kullanmak için izin başvurunda bulunmaları için teşvik ediyoruz. Herkese hayırlı olsun”
Köy-Koop Bursa Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özkan
Başvuru sürecini yürüten isimlerden Bursa Uludağ Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof Dr Sertaç Dokuzlu “Bursa siyah inciri özellikle Avrupa Birliği ve Amerika pazarlarında büyük talep gören çok özel bir ürün. Ancak ‘Bursa siyah inciri’ ismi sık sık haksız rekabete konu oluyor. AB’nin tescili, bu incirin hem adını hem de kalitesini koruyacak. Tescilin Türkiye için önemli bir rekabet avantajı yaratması bekleniyor.” diye konuşuyor.
Taze incir üreticisi Emir Serim, “AB’nin tescili ürünümüze değer katacak ve küresel pazarda daha fazla yer bulmamıza yardımcı olacak. Üreticiler ekonomik olarak daha da güçlenecek” ifadelerini kullanıyor.
Diğer bir taze incir üreticisi Süleyman Yavuz da şunları söylüyor: “AB’nin tesciliyle beklentimiz, incirlerimizin Avrupa pazarlarında gerçek değerini bulması, dünya pazarına açılması ve üreticinin büyük emeklerinin karşılığını adil bir şekilde almasıdır.”
AB’nin Türkiye’den PDO ya da PGI (Korumalı Mahreç Adı) statüsü verdiği ürün isimleri Antep baklavası/Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri/Bursa Siyahı, Söke Pamuğu, Manisa mesir Macunu ve Gaziantep menengiç kahvesi/Gaziantep melengiç kahvesi. |
TIKLAYIN | Türkiye’nin AB Tescilli ilk çileği olan ‘Hüyük çileği’nin özellikleri neler?
TIKLAYIN | Türkiye’nin AB tescilli ilk şeftali çeşidinin özellikleri nedir?
TIKLAYIN |Türkiye’den AB tescilli ilk yer fıstığı
TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Suruç narı hakkında merak edilenler; kökeni ve özellikleri ne, nasıl yetiştiriliyor?
TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Gemlik zeytini hakkında merak edilenler
TIKLAYIN | AB coğrafi işaretli Maraş tarhanası hakkında merak edilenler
TIKLAYIN | Coğrafi işaretli Milas yağlı zeytini hakkında merak edilenler
TIKLAYIN | Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler
TIKLAYIN | Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini hakkında merak edilenler
TIKLAYIN | AB’nin tescil ettiği ilk Türk peyniri olan Ezine peyniri hakkında merak edilenler…
Kaynak: Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu