NASA, Mars’taki ilk “uçuş kazası raporunu” yayınladı

NASA’nın Ingenuity isimli drone’u, başka bir gezegende çalıştırılan ilk uçan araçtı. Rover’ın üzerindeki istasyonundan kalkarak uçan ve sonra tekrar istasyonuna inen Ingenuity, bilim dünyasında büyük bir heyecan yaratmıştı.

Ancak küçük helikopter, 2024 yılının Ocak ayında kariyerine son veren bir kaza geçirerek Mars’ın kumları arasına gömüldü. Güney Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratuvarı ve AeroVironment’tan mühendisler, o gün neyin yanlış gittiğine dair detaylı bir soruşturma da başlattılar ve bu, başka bir dünyadaki ilk “uçuş kazası soruşturması” olarak tarihe geçti.

Soruşturma, navigasyon sistemindeki bir sorunun suçlu olduğu sonucuna vardı. Sistemin doğru veri sağlamadığı düşünülüyor ve bu da Ingenuity’nin çalışma ömrünü sonlandıran bir olaylar zincirine yol açmışa benziyor.

Helikopter son uçuşunda 12 metre yüksekliğe kadar yükseldi, yerinde asılı kaldı ve aşağıdaki kumlu zeminin fotoğraflarını çekti. Uçuşun 19. saniyesinde inişe geçti, 13 saniye sonra yüzeydeydi ancak rotorlarında hasar oluşmuştu. Araç bir daha havalanamadı ve olduğu yerde kaldı.

Hala veri göndermeye devam ediyor

Artık uçamamasına rağmen Ingenuity, gelecekteki araç tasarımları için önemli olan hava durumu ve aviyonikler hakkında haftalık güncellemeler göndermeye devam ediyor. Ingenuity’nin aslen 30 günlük bir süre boyunca yalnızca beş uçuşta çalışması gerekiyordu ve böyle bir yaklaşımın işe yarayabileceğini göstermek için ucuz hazır malzemelerle tasarlanmıştı. Ama çok daha fazlasını yaptı. Artık bir sonraki seferde NASA, milyar dolarlık Mars görevi için, üçe beşe bakıp küçük detaylardan tasarruf etmeden, daha dayanıklı malzemeler kullanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir