Dünyanın en zengin 25 ailesi

01

Ferrero Ailesi

Şirket: Ferrero

Sektör: Şekerleme

Ülke: İtalya

Varlık: 37,4 milyar dolar

Nesil: 3

Michele Ferrero, İtalya’nın Alba kasabasında tek bir mağazadan küresel bir çikolata şekerleme şirketi kurdu. Oğlu Giovanni, diğer oğlu Pietro’nun 2011’de bir bisiklet kazasında ölmesinin ardından aile işinin tek başına sorumluluğunu üstlendi. Ferrero, 2018’de Nestle’nin ABD şekerleme işini 2,8 milyar dolara satın aldı. Aile, gelirini Monako merkezli Fedesa ve Lüksemburg merkezli Teseo Capital aracılığıyla yönetiyor.

02

Newhouse Ailesi

Şirket: Advance Publications

Sektör: Medya

Ülke: ABD

Varlık: 38,8 milyar dolar

Nesil: 3

Samuel Irving Newhouse, Advance’ı 1922’de kurdu. Oğulları Samuel ve Donald’ın yönettiği gazete, dergi, kablolu televizyon ve radyo istasyonlarından oluşan bir portföy oluşturdu. Son yıllarda grup çeşitlendirmeye çalıştı ve satın alımlar arasında Ironman yarış serisi ve bu yıl halka açılan Reddit de yer aldı. Aileye ait bir fon olan Advance Venture Partners, yazılım, ticaret ve medya sektörlerine yatırım yapıyor.

03

Mistry Ailesi

Şirket: Shapoorji Pallonji Group

Sektör: Çoklu sektör

Ülke: Hindistan

Varlık: 41,4 milyar dolar

Nesil: 5

Aile şirketi, Pallonji Mistry’nin bir İngiliz ile bir inşaat işletmesi kurmasıyla 1865 yılında Hindistan’da kuruldu. Shapoorji Pallonji Group artık mühendislik ve inşaat dahil olmak üzere çeşitli sektörlere yayılıyor.

Jaguar Land Rover’ı kontrol eden Tata Group’un arkasındaki holding şirketi olan Tata Sons’a bağlı. Bir aile davasının ardından Tata Sons statüsünü özel bir şirkete çevirdi ve Mistry’lerin hisselerini satma yeteneğini kısıtladı ve Tata Sons şirketi satın almayı teklif ettiğinde iki taraf bir fiyat üzerinde anlaşamadı. Pallonji Mistry 2022’de 93 yaşında öldü ve küçük oğlu Cyrus aylar sonra bir araba kazasında hayatını kaybetti.

04

Boehringer, Von Baumbach Ailesi

Şirket: Boehringer Ingelheim

Sektör: İlaç

Ülke: Almanya

Varlık: 43 milyar dolar

Nesil: 4

Alman ilaç şirketi Boehringer Ingelheim, 1885 yılında Albert Boehringer tarafından kuruldu. Yaklaşık 140 yıl sonra, von Baumbach’ları da kapsayan Boehringer ailesi, 2023’te 27,7 milyar dolar gelirle satışlar bakımından Almanya’nın en büyük ilaç üreticisi olan şirketin başında yer alıyor.

05

Van Damme, De Spoelberch, De Mevius Ailesi

Şirket: Anheuser-Busch InBev

Sektör: İçecek

Ülke: Belçika

Varlık: 43,7 milyar dolar

Nesil: 5

Bu üç Belçika bira üreticisi ailenin kolektif girişiminin kökleri 14. yüzyıla dayanıyor. Van Damme ailesi, 1987’de Piedboeuf ve Artois’in birleşmesiyle diğerlerine katıldı ve Interbrew, 2004’te Brezilya’nın AmBev’iyle birleşti. Aile ofisleri arasında Patrinvest ve Verlinvest yer alıyor.

06

Duncan Ailesi

Şirket: Enterprise Products Partners

Sektör: Sanayi

Ülke: ABD

Varlık: 43,8 milyar dolar

Nesil: 2

Dan Duncan, ABD Ordusundan ayrıldıktan sonra petrol sahası şirketlerinde çalışmaya başladı. 1968’de yaklaşık 10 bin dolarla doğalgaz sıvıları toptancısı Enterprise Products’ı kurdu. Şirket 1998’de halka açıldı ve şu anda ABD’deki en büyük orta akım enerji şirketlerinden biri. Duncan 2010’da öldü ve dört çocuğu Houston merkezli Enterprise’da en büyük hisseye sahip olan vakıfları miras aldı.

07

Chearavanont Ailesi

Şirket: Charoen Pokphand Group

Sektör: Çoklu sektör

Ülke: Tayland

Varlık: 44,1 milyar dolar

Nesil: 4

Chia Ek Chor, tayfundan zarar gören Güney Çin köyünden kaçarak 1921’de Tayland’da kardeşiyle birlikte sebze tohumları satarak yeni bir hayata başladı. Bir asır sonra, Chia’nın oğlu Dhanin Chearavanont, gıda, perakende ve telekomünikasyon birimleri olan bir holding olan Charoen Pokphand Group’un kıdemli başkanı oldu.

08

Quandt Ailesi

Şirket: BMW

Sektör: 46 milyar dolar

Ülke: Otomotiv

Varlık: 46 milyar dolar

Nesil: 4

Herbert Quandt, Bayerische Motoren Werke’yi sıkıntılı bir otomobil üreticisinden dünyanın en büyük lüks araç üreticilerinden birine dönüştürmeye yardımcı oldu. Aile reisi Johanna Quandt 2015’te öldü ve çocukları Stefan Quandt ve Susanne Klatten, Münih merkezli şirketin neredeyse yarısına sahipler.

09

Hartono Ailesi

Şirket: Djarum Grup

Sektör: Finans

Ülke: Endonezya

Varlık: 47 milyar dolar

Nesil: 3

Oei Wie Gwan 1951’de iflasın eşiğinde olan bir sigara markasını satın aldı ve adını Djarum olarak değiştirdi. İşletme 10 kişilik bir operasyon olarak başladı ve Endonezya’nın en büyük sigara üreticilerinden biri haline geldi. Oei 1963’te öldükten sonra oğulları Michael ve Budi, Bank Central Asia’ya yatırım yaparak çeşitlendirdiler. Bu hisse artık ailenin servetinin çoğunu oluşturuyor.

10

Hoffmann, Oeri Ailesi

Şirket: Roche

Sektör: İlaç

Ülke: İsviçre

Varlık: 53,8 milyar dolar

Nesil: 5

İlaç üreticisi Roche Holding, girişimci Fritz Hoffmann-La Roche tarafından 1896’da kuruldu. Torunları, gişe rekorları kıran onkoloji ilaçları grubun 2023’te 65,4 milyar dolar gelir elde etmesine yardımcı olan Basel merkezli şirketin yaklaşık yüzde 10’unu kontrol ediyor. Aile üyeleri, doğa korumacılığının önde gelen destekçileri oldu.

11

Ofer Ailesi

Şirket: Çoklu sektörler

Sektör: Sanayi

Ülke: İsrail

Varlık: 55,6 milyar dolar

Nesil: 2

Sammy Ofer, 1950’lerde İngiliz Kraliyet Donanması ile yaptığı bir turdan sonra küçük bir kargo gemisi satın aldı. Bu gemi, dünyanın en büyük özel nakliye filolarından birini kapsayan uluslararası bir deniz operasyonunu doğurdu. Sammy 2011’de öldü ve varlıkları, nakliye, gayrimenkul, enerji ve diğer endüstrilerde faaliyet gösteren ayrı ticari grupları yöneten Monako merkezli Eyal ve İngiltere merkezli Idan adlı oğulları arasında bölündü.

12

Cargill, Macmillan Ailesi

Şirket: Cargill

Sektör: Sanayi

Ülke: ABD

Varlık: 56 milyar dolar

Nesil: 7

Bu ailenin üyeleri, Mayıs ayında sona eren 12 ayda 160 milyar dolar gelir elde eden bir gıda ve tarım şirketi olan Cargill’in çoğunluk hissedarları. 1865’te Iowa, Conover’da bir tahıl depolama deposuyla emtia işine başlayan William W. Cargill tarafından kuruldu. Onun torunları, Minneapolis merkezli endüstriyel devinin kontrolünü elinde tutuyor.

13

Pritzker Ailesi

Şirket: Çoklu şirketler (Hyatt Hotels)

Sektör: Otel ve konaklama

Ülke: ABD

Varlık: 59,4 milyar dolar

Nesil: 4

Ukraynalı bir göçmenin oğlu olan A.N. Pritzker, babasının hukuk firmasında çalışırken gayrimenkule ve sorunlu şirketlere yatırım yapmaya başladı. Yatırımlar, varlıkları arasında Chicago merkezli Hyatt Hotels’in de bulunduğu Amerika’nın en eski hanedanlarından birinin servetini oluşturdu.

Aile üyeleri arasında önde gelen Demokratlar da yer alıyor. Penny Pritzker, Başkan Obama döneminde ABD ticaret bakanı olarak görev yaptı ve J.B. Pritzker şu anda Illinois valisi. Aileye ait yatırım grupları arasında Pritzker Organization, PSP Partners ve Pritzker Private Capital yer alıyor.

14

Albrecht Ailesi

Şirket: Aldi

Sektör: Perakende

Ülke: Almanya

Varlık: 60,2 milyar dolar

Nesil: 3

Theo ve Karl, II. Dünya Savaşı’ndan döndükten sonra ebeveynlerinin marketini devraldı ve onu ulusal bir indirimli süpermarket zinciri olan Aldi’ye dönüştürdü. Kardeşler 1960’larda işi böldü. İki şube Aldi Nord ve Aldi Sued şu anda toplam 10 binden fazla mağazaya sahip. Theo’nun aile tarafı ayrıca 1979’da satın aldığı Trader Joe’s’un da sahibi.

15

Johnson Ailesi

Şirket: Fidelity Investments

Sektör: Finans

Ülke: ABD

Varlık: 72,4 milyar dolar

Nesil: 3

Boston finansal hizmetler imparatorluğu, 1946 yılında Boston’da Edward C. Johnson II tarafından kuruldu ve şu anda torunu Abigail tarafından yönetiliyor. Yakından tutulan şirket, aktif olarak yönetilen yatırım fonlarından düşük maliyetli endeks fonlarına geçişe dijital varlıklar kolu kurarak ve servet ve emeklilik tekliflerini genişleterek yanıt verdi. Eylül ayı itibarıyla yönetim altında 15 trilyon dolarlık varlık vardı. Johnson’ların aile ofisi Crosby, New Hampshire’da bulunuyor.

16

Reuters Ailesi

Şirket: Thomson Reuters

Sektör: Medya

Ülke: Kanada

Varlık: 87,1 milyar dolar

Nesil: 3

Kanada’nın en zengin ailesinin serveti, Roy Thomson’ın Ontario radyo istasyonunu açtığı 1930’ların başında ortaya çıktı. Gazetelere yöneldi ve ülkenin önde gelen medya sahibi ve sonunda Fleet’in 1. Baron Thomson’ı oldu. Aile, yatırım şirketi Woodbridge aracılığıyla finansal veri ve hizmet sağlayıcısı Thomson Reuters’da yaklaşık yüzsw 70 hisseye sahip. Toronto merkezli şirket geçen yıl 6,8 milyar dolar gelir elde etti.

17

Wertheimer Ailesi

Şirket: Chanel

Sektör: Lüks markalar

Ülke: Fransa

Varlık: 88 milyar dolar

Nesil: 3

Alain ve Gerard Wertheimer kardeşler, büyükbabalarının 1920’lerin Paris’inde tasarımcı Coco Chanel’e sağladığı fonun meyvelerini topluyor. Aileleri, “küçük siyah elbise”yi dünyaya tanıtan ve 2023’te neredeyse 20 milyar dolar gelir elde eden sıkı tutulan moda evinin sahibi. Wertheimer’lar ayrıca yarış atlarına ve üzüm bağlarına sahip.

18

Ambani Ailesi

Şirket: Reliance

Sektör: Sanayi

Ülke: Hindistan

Varlık: 99,6 milyar dolar

Nesil: 3

Mukesh ve Anil’in babası Dhirubhai Ambani, Reliance Industries’in öncülünü 1950’lerde inşa etmeye başladı. Dhirubhai 2002’de vasiyet bırakmadan öldüğünde, dul eşi oğulları arasında aile servetinin kontrolü konusunda bir anlaşma sağladı. Mukesh şu anda dünyanın en büyük petrol rafineri kompleksine sahip olan Mumbai merkezli konglomeranın başında. Dünyanın en pahalı özel konutu olarak adlandırılan 27 katlı bir malikanede yaşıyor.

19

Mars Ailesi

Şirket: Mars

Sektör: Şekerleme

Ülke: ABD

Varlık: 133,8 milyar dolar

Nesil: 5

Frank Mars, 1902 yılında 19 yaşındayken şeker satmaya başladı. Daha sonra kurduğu işletme en çok M&M’s ve Milky Way ve Snickers barlarıyla tanınıyor, ancak evcil hayvan bakım ürünleri artık şirketin gelirinin yarısından fazlasını oluşturuyor. Mars’ın atıştırmalık yiyecek üreticisi Kellanova’yı 35,9 milyar dolara satın almasının gelecek yıl tamamlanması bekleniyor.

20

Suudi Ailesi

Şirket: Kraliyet ailesi

Sektör: Sanayi

Ülke: Suudi Arabistan

Varlık: 140 milyar dolar

Nesil: 3

Suudi Arabistan’ın adını aldığı 92 yıllık monarşi, ülkenin muazzam petrol rezervlerine kolektif servetinin tohumlarını attığını söyleyebilir. Bu net değer tahmini, kraliyet ailesi üyelerinin son 50 yılda kralın icra ofisi olan Kraliyet Divanı’ndan aldıkları hesaplanan kümülatif ödemelere dayanıyor. Tahmini 15 bin genişletilmiş üyesinin kontrol ettiği toplam servet muhtemelen çok daha yüksek.

Birçok kraliyet ailesi üyesi, hükümet sözleşmeleri ve arazi anlaşmaları aracılığıyla ve Suudi Aramco gibi devlet şirketlerine hizmet veren işletmeler kurarak para kazanmıştır. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 1 milyar dolardan fazla değerinde varlığı kişisel olarak kontrol etmektedir.

21

Koch Ailesi

Şirket: Koch

Sektör: Sanayi

Ülke: ABD

Varlık: 148,5 milyar dolar

Nesil: 3

Kardeşler Frederick, Charles, David ve William baba Fred’in petrol şirketini miras aldılar. 1980’lerin başında şirketin kontrolü için yaşanan kardeş kavgası Frederick ve William’ın aile şirketinden ayrılmasına yol açarken Charles ve David şirkette kaldı.

Şirket, yıllık geliri yaklaşık 125 milyar dolar olan Wichita, Kansas merkezli bir şirket olan Koch’a dönüştü. Aile servetinin bir kısmını aile ofisi 1888 Management aracılığıyla yönetiyor.

22

Hermes Ailesi

Şirket: Hermes

Sektör: Lüks marka

Ülke: Fransa

Varlık: 170,6 milyar dolar

Nesil: 6

100’den fazla üyeden oluşan altıncı nesil aile, açık artırmada yüz binlerce dolara satılabilen Kelly çantalarıyla ünlü Fransız lüks moda şirketinin sahibi. Şirkette üst düzey pozisyonlarda bulunan aile üyeleri arasında sanat yönetmeni Pierre-Alexis Dumas ve yönetim kurulu başkanı Axel Dumas yer alıyor.

23

Al Thani Ailesi

Şirket: Katar Kraliyet Ailesi

Sektör: Sanayi

Ülke: Katar

Varlık: 172,9 milyar dolar

Nesil: 8

Al Thani ailesinin Katar üzerindeki yönetimi 19. yüzyılın ortalarında başladı ve Osmanlı ve İngiliz emperyalizmi, modern devletin kuruluşu, savaşlar boyunca devam etti. Petrol 1940 civarında keşfedildi ancak ülkeyi gerçekten dönüştüren ve yöneticilerini küresel zenginliğin en üst kademelerine taşıyan şey, devasa açık deniz gaz sahalarını çıkarma kararıydı. Aile üyeleri çok sayıda siyasi görevde bulunuyor ve otellerden sigortacılara ve müteahhitlere kadar çeşitli işletmelere sahip olarak yerel ekonomiye hakim. Ayrıca Londra’nın Mayfair’indeki evler, harada çiftlikler ve moda markası Valentino gibi değerli yabancı varlıklara da sahipler. Al Thani’lerin sayısı binlerle ifade edilse de güç birkaç önemli kolda yoğunlaşmış durumda.

24

Nahyan Ailesi

Şirket: Kraliyet Ailesi

Sektör: Sanayi

Ülke: Birleşik Arap Emirliği

Varlık: 323,9 milyar dolar

Nesil: 3

Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Abu Dabi, ülkenin başkenti ve petrol rezervlerinin büyük çoğunluğu burada bulunuyor. İktidardaki Al Nahyan ailesi, petrolün ekonomiyi ve kraliyet ailesinin maliyesini değiştirmesinden önce bile, onlarca yıldır şu anda BAE’yi oluşturan bölgeye başkanlık etti. Abu Dabi hükümdarı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan aynı zamanda ülkenin cumhurbaşkanı.

Diğer aile üyeleri hem hükümette hem de özel sektörde görev alıyor. Ulusal güvenlik danışmanı Şeyh Tahnoon, yaklaşık 1,5 trilyon dolar değerindeki varlıkları (hem kişisel hem de egemen fonlar) denetliyor.

25

Walton Ailesi

Şirket: Walmart

Sektör: Perakende

Ülke: ABD

Varlık: 432,4 milyar dolar

Nesil: 3

Walmart, dünya çapında 10.600’den fazla mağazadan son mali yılda 648,1 milyar dolar gelir elde ederek dünyanın en büyük perakendecisi oldu. Walton’lar, Bentonville, Arkansas merkezli perakendecinin yaklaşık yüzde 46’sına sahip ve bu hisse, dünyanın en büyük aile servetinin temelini oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir