İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Rus besteci Piyotr Ilyich Çaykovski‘nin 1891’de bestelediği son eseri “Fındıkkıran” balesini, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu’nda sahneleyecek.
İDOB’dan yapılan açıklamaya göre eser, aralık ve ocak aylarında, 11 temsilde izleyiciyle buluşacak. Eser; 18, 19, 23 ve 26 Aralık ile 3, 4, 9, 11, 15 ve 16 Ocak 2025’te izlenebilecek.
Koreografisi Mehmet Balkan‘a ait bale eseri, Lale Balkan tarafından sahneye koyuldu.
Alman yazar Ernst Theodor Amadeus Hoffmann‘ın farklı ülkelerdeki benzer halk öykülerinden yola çıkarak 1816’da yazdığı “Fındıkkıran ve Fareler Kralı” adlı öykü, ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas tarafından uyarlama ve çeviri şeklinde 1844’te yayımlamıştı.
St. Petersburg’daki Krallık Tiyatroları’nın 1890’lı yıllardaki yönetmeni Ivan Vsevolozhsky, Dumas’nın Fındıkkıran öyküsünün iyi bir bale eseri olabileceğini düşünmüş ve Çaykovski’den bu konu üzerine bir bale bestelemesini istemiştir. Çaykovski’nin, Krallık Tiyatrosunun bale yönetmeni Fransız asıllı ünlü koreograf Marius Petipa‘nın hazırladığı detaylı libretto üzerine bestelediği Fındıkkıran balesinin dünya prömiyeri 18 Aralık 1892’de yapılmıştı.
“Yeni yıl klasiği” olarak dünyadaki bütün bale topluluklarının repertuvarında yer alan eser, sahnelendiği zamanlarda kapalı gişe oluyor.
AA
Bir trafik kazası Suriye’nin ve Orta Doğu’nun kaderini nasıl değiştirdi? |
Günün öne çıkan haberleri… TIKLAYIN – Tolga Şardan | 98 milyonluk mal varlığını açıklayamayan Vali Bilgin’e yargı yolu! TIKLAYIN – Hücreler, mayınlar ve gizli dosyalar: Esad yönetiminin acımasız istihbarat kuruluşları TIKLAYIN – 14 saat içinde 101 erkekle birlikte olan OnlyFans modeli: Ailem başta endişeliydi TIKLAYIN – Araç sahibi olan herkesi ilgilendiriyor: Trafik sigortasına yüzde 10 artış TIKLAYIN – Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi’nde play-off’u garantiledi TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Rahmi Koç Bilim Ödülü Big Lebowski filminden çıkıp Metallica konserine giden bir bilim insanına verildi Suriye’deki gelişmeler sonrası ilk seçim anketi: AKP’nin oyu ne kadar oldu? |