Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği, 12 yıl sonra yeniden faaliyete geçti
Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların 8 Aralık’ta başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılması sonrası Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği bugün itibarıyla yeniden faaliyete geçti.
AA’nın aktardığına göre, Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği’nde Türk bayrağı göndere çekilerek 12 yıl aradan sonra elçilik faaliyetleri yeniden başladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün akşam katıldığı canlı yayında, Burhan Köroğlu’nun Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirildiğinin hatırlatılması üzerine “Bugün yola çıktılar ekip olarak, büyükelçimiz de dahil. Yarın faaliyete geçer” demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yaptığı konuşmada, “Bugün Şam Büyükelçiliğimizi faaliyete geçiriyoruz. Suriye’nin yeniden imarı ve ayağa kaldırılmasında Suriye halkının yanında olacağız” dedi.
ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ, 2012’DE FAALİYETLERİNİ DURDURMUŞTU
Suriye’nin Şam kentinde diplomatik misyonların yoğunlaştığı Ravda Meyda yakınlarında bulunan Türkiye Büyükelçiliği, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı döneminde bir süre faaliyetlerine devam etmiş ancak 26 Mart 2012’de günlük faaliyetlerini durdurmuştu. Büyükelçilik çalışanları ve aileleri de bu kararla Türkiye’ye dönmüştü. Suriye’nin İstanbul Başkonsolosluğu ise bu süreçte faaliyetlerine devam etmişti.
Suriye’deki son gelişmelerin ardından, Türkiye’nin Nuakşot Büyükelçisi Burhan Köroğlu, 12 Aralık’ta Şam Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı olarak görevlendirilmişti.
Öte yandan, Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar, 12 Aralık Perşembe günü, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın da Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret ettiğini bildirmişti. Konuya ilişkin resmi açıklama gelmemişti. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam’daki Emevi Camii’nde namaz kıldığı görüntüler ortaya çıkmıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)