Suriye’de ‘Kürt’ deyince akla sadece PKK geliyor: Peki ya Kürt Yüksek Konseyi… Hakan Fidan’ın sözlerini hatırlatalım
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen, Doha Forum 2024’te yaptığı konuşmada Suriye’deki meşru Kürt aktörlere dikkati çekti.
8 Aralık’taki konuşmada Fidan, Suriye’deki bütün tarafların sürece dahil edilmesi ve Türkiye’nin bu konudaki temaslarına dair soru üzerine, Suriye’nin kuzeyinde çalışan son derece meşru Kürt tarafların bulunduğu ve onların uzun süredir muhalif güçlerin parçası haline geldiği yanıtını verdi.
Fidan, devamında, “Ancak herhangi bir PKK uzantısı, Suriye’de herhangi bir şekilde meşru bir taraf olarak değerlendirilemez. Suriye’deki görüşmelerde görüşeceğimiz bir taraf olamaz” dedi.
KÜRT YÜKSEK KOMİTESİ
Kürt Yüksek Komitesi yani KYK, 25 Temmuz 2012 tarihinde Kamışlı’da Suriye Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) ve Batı Kürdistan Halk Meclisinin (MGRK) beşer üyesinin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. PYD ve ENKS arasında çıkan anlaşmazlıklar yüzünden işlevini kaybederek dağıldı.
Suriye Kürt bölgesinde bulunan ve Mesut Barzani’nin KDP çizgisinde olan 11 parti ve örgüt 26 Ekim 2011 tarihinde Erbil’de ENKS çatısı altında bir araya geldiler. Buna karşılık PYD çizgisindeki örgütlerin çatı örgütü niteliğinde kurulmuş olan Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) de 16 Aralık 2011’de Batı Kürdistan Halk Meclisini kurdu
Haziran 2011’de Esad sonrası için her iki taraf da Erbil Mutabakatında uzlaştı. Buna göre;
– Birleşik bir siyasal amaç geliştirmek için ortak bir komite kurulacak. Şam’daki diktatörlüğün devrilmesi ve Kürt sorununun demokratik yollardan çözümü için çalışılacak.
– Bölgelerdeki işleri koordine etmek için bir Yüksek Örgütsel Komite kurulacak.
– Her bölgede alt komiteler kurulacak.
– Bütün karşıt propagandalar durdurulacak.
– Kürt bölge ve topraklarındaki bütün silahlı güçler kaldırılacak.
– Ortak silahsız koruma komiteleri kurulacak.
– Sosyal sorunları çözmek için ortak arabulucu komiteler kurulacak.
“PYD KÜRT GRUPLARI BASTIRMAYA ÇALIŞIYOR”
Mutabakatı hayata geçirmek için 25 Temmuz 2012’de Kürt Yüksek Komitesi oluşturuldu. Bu kurula ENKS’den Ahmet Süleyman, Suud Mele, Nesreddin İbrahim, Beşar Emin; Batı Kürdistan Halk Meclisinden ise Aldar Halil, Ronahi Delil, Salih Müslim, Sinem Muhammed ve Abdulselam Ahmet üye olarak seçildi.
Ancak anlaşma hayata geçirilemedi. İki taraf da birbirini suçladı. PYD’ye göre tüm Kürt partileri taraf olmadığı için sorunlar çıkıyordu. ENKS ise PYD’nin diğer Kürt grupları bastırmaya yönelik tutumlarından dolayı anlaşmanın gerçeklemediğini ileri sürdü.
YPG KENDİNDEN BAŞKASINI TANIMADI
Kürt Yüksek Komitesinin iki bileşeninden Batı Kürdistan Halk Meclisinin askerİ gücünü YPG oluştururken, ENKS’nin milis gücü yoktu. Suriye ordusundan kaçtığı söylenen polis ve askerlerden oluşan bir peşmerge gücü YPG’ye karşı güç dengeleyebilmek için eğitiliyordu ama 600 ile 3 bin arasındaki Suriye peşmergelerinin YPG’nin gücünü dengelemesi mümkün değildi.
Kontrol noktalarının YPG tarafından ele geçirilmesi Kürt Yüksek Komitesi içindeki ENKS kanadının sert itirazlarına yol açtı. PYD Ağustos 2012’de Barzani’nin eğittiği 650 kişilik bir peşmerge grubunun Rojava’ya geçişine izin vermedi. Eylül 2012’de PYD ve ENKS üyelerinden ortak bir askerî güç oluşturulacağı ilan edildi. Bunun üzerine YPG kendisinin Rojava’nın tek meşru askeri gücü olarak görülmediğini söyleyerek Kürt Yüksek Konseyi ile iş birliğini bitirdiğini ilan etti. YPG’ye göre Rojava’da ikinci bir askeri güç olamazdı
Kürt Yüksek Komitesi sürecin hızla ilerlemesi sonucunda etkisi kalmayan bir yapıya dönüştü.