Talimat Erdoğan’dan tahsilat SGK’dan, PD Şubat ayında uyarmıştı
Feramuz ERDİN
Feramuz Erdin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na dönerek SGK borçları dolayısıyla ‘borçlu belediyeleri biraz daha silkeleyin’ demesi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) harekete geçti. Alınan bilgilere göre ilk etapta en borçlu 6 belediyeye gecikmiş borçlardan dolayı 11.7 milyar TL’lik haciz işlemi başlatıldı. Bu haciz kapsamında belediyelerin ve bağlı şirketlerinin mevduat hesaplarına bloke konuldu.
SGK NEDEN CUMHURBAŞKANINDAN TALİMAT BEKLEDİ?
Oysaki biriken prim borçlarının düzenli şekilde tahsil edilmesi SGK’nın ana görevlerindendir. Şubat ayında yazdığımız yazıda SGK’nın zaten sırtına yük olan birçok siyasi kararın sonuçlarıyla mücadele ederken bir de KİT’lerde biriken alacaklarını tahsil etmekte gecikmesinin sonuçlarını incelemiştik. SGK’nın şimdilik sadece CHP’li belediyeler özelinde, o da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının hemen sonrasında başlattığı tahsilat atağının bu kadarla sınırlı kalmaması gerekir.
SİSTEM İYİLEŞTİRİLDİ AMA …
Ak Parti iktidarının ilk yıllarında sosyal güvenlik isteminde bir çok yenilikler yapmıştı. Bunlardan birisi de prim borçlarının sorumluluğunun düzenlenmesi oldu. O dönemlerde, yıllarca kendisini sigortalı zanneden ancak işveren tarafından sigortası yatırılmadığı için günü geldiğinde emeklilik müracaatında bulunanları sıkça bekleyen bir sürpriz yaşanıyordu. Prim borçları yatırılmayan çalışan, işverenin kötü niyeti sebebiyle emekli olamıyordu. Yapılan düzenleme ile prim borcunu tahsil etme zorunluluğu SGK’nın üzerine verildi. Yani artık sigortalı olarak çalışan kişinin sigorta priminin tahsil edilmesi SGK’nın sorumluluğundaydı. Sigortalı olarak bildirimi yapılan kişi, işveren bu sürede hiç sigorta primi yatırmasa dahi günü geldiğinde emekli aylığı almaya hak kazanabilecekti. Sorun artık çalışanın değil SGK’nın sorunuydu. Artık SGK uyanık olmalı ve primlerini tahsil etmeliydi.
SGK’NIN YAPTIRIMLARI
SGK alacaklarının tahsilinde oldukça geniş yetkilere sahiptir. Zaten CHP’li belediyelerin hesaplarına haciz getirilmesi de bu kapsamda yapılan bir işlemdir. Ayrıca kamu ihalelerine giren şirketler için “SGK’ya borcu olmamak” şartı mutlaka aranmaktadır. Bir çok özel şirket de müteselsil sorumluluktan kaçınmak için iş yaptırdığı alt taşeronlara aynı kuralı uygulamaktadır.
BORÇLU SADECE CHP BELEDİYELERİ Mİ?
Zorunlu göçe tabi yabancı işçi çalıştıran işyerlerine bu işçilere karşılık SGK primi ön görülmemesi genel emeklilik ve sağlık sisteminde zaten oldukça büyük mali zararlara neden olmuştu. Bunun üzerine bir de tahsil edilemeyen sigorta primleri de eklenince gelecek kuşakların emekli maaşlarının nasıl ödeneceği konusunda dahi tereddütler meydana gelmişti. Her halükârda tahsil edilemeyen primler emekliye ödenen maaşın görece düşmesine neden olmaktadır. SGK, bu hafta bazı CHP belediyelerine karşı 11.7 milyar liralık alacak hamlesi başlattı ama keşke alacaklı oldukları tüm isimleri tek tek açıklasalar da biz de listede kim var, kim yok görsek?
İLGİLİ HABER
Feramuz Erdin SGK sistemindeki tıkanıklıkları ve bunların yansımalarını yazdı
patronlardunyasi.com