Türkiye, e-Devlet platformunun 16. yılını kutlarken, dijital dönüşümdeki başarısını da tescillemiş oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, 22 hizmetle yola çıkan e-Devlet Kapısı, bugün 8 bin 316 hizmeti bünyesinde barındırıyor ve 1079 kuruma erişim sağlıyor.
e-Devlet ihraç sürecine giriyor
Yaklaşık 66,7 milyon kayıtlı kullanıcısıyla, 15 yaş üstü nüfusun yüzde 96’sına ulaşan e-Devlet, dünyanın önde gelen dijital devlet uygulamaları arasında yer alıyor.
Vatandaşlar e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işlemleri, trafik cezaları, emeklilik bilgileri ve vergi borcu gibi çok çeşitli hizmetlere erişebiliyor.
Türkiye’de dev anlaşma: Amazon uyduları Sivas’ta üretilecek!
Amazon, uydu üretimi için Sivas’ı seçti. Buna göre yerel bir marka, şirketin önemli parçalarını tedarik edecek.
Bu yoğun kullanım, e-Devlet’in hem vatandaşlar hem de devlet için zaman ve maliyet tasarrufu sağladığının önemli bir göstergesi. Günde ortalama 11 milyon giriş yapılan platform, hayatı kolaylaştıran bir kamu hizmeti olarak öne çıkıyor.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet’in global bir marka olma yolunda ilerlediğinin de altını çizdi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hayata geçirilen e-Devlet altyapısının ardından, Türkiye şimdi de bu bilgi birikimini ve teknolojisini diğer ülkelere ihraç etmeyi hedefliyor.
İlk etapta “gönül coğrafyasındaki” ülkelere odaklanılması planlanan bu proje ile Türkiye, dijital alanda da uluslararası bir aktör olma yolunda önemli bir adım atmayı amaçlıyor. Bu sayede hem Türk teknolojisi tanıtılacak hem de ülkeye döviz girdisi sağlanabilecek.