Borsa İstanbul’da aracı kurumlardan karamsar görünüm: Düşüş sinyalleri
Ekonomik veriler, jeopolitik gelişmeler ve dış piyasaların etkisiyle, yatırımcılar temkinli bir yaklaşım sergiliyor. Aracı kurumlar, özellikle teknik göstergelerdeki zayıflık ve yatırımcı ilgisinin düşmesi nedeniyle kısa vadeli düşüşlerin sürebileceği uyarısında bulunuyor.
MEKSA YATIRIM : PİYASA ZAYIFLIYOR SATIŞLAR ARTIYOR
MEKSA Yatırım’ın değerlendirmelerine göre, Borsa İstanbul’daki güç kaybı devam ediyor. Yükselişin direnç seviyelerinde karşılaştığı satışlar, “çıkamayan borsa düşer” izlenimini güçlendiriyor. Son haftalarda TCMB faiz indirim beklentilerinin büyük ölçüde fiyatlanmasıyla piyasayı destekleyecek yeni bir gündem oluşmadı. Bu durum, daha önce yaşanan primlerin realize edilme isteğiyle birleşerek satış baskısının artmasına yol açtı. Ayrıca, Suriye’deki gelişmelere paralel olarak taş toprak sektöründe yaşanan alımların etkisi de azaldı.
Piyasada yabancı yatırımcıların ilgisi zayıfken, bugünkü TCMB tarafından açıklanacak yabancı işlemleri ve parasal büyüklük verileri önemli bir gösterge olacak.
A1 CAPİTAL YATIRIM: TEKNİK GÖRÜNÜM OLUMSUZ
A1 Capital Yatırım’ın analizine göre, Borsa İstanbul’da teknik göstergeler aşağı yönlü hareketlerin sürdüğüne işaret ediyor. Günlük grafikte, endeksin günün en düşük seviyesine yakın kapanış yapması, olumsuz bir görünüm ortaya koyuyor. Eğer satışlar devam ederse, Aralık ayında başlayan yükselen trendin altına inilmesi ve 9850 seviyesinin test edilmesi muhtemel. Bu seviyenin altına inilmesi durumunda 9745 ve 9650 destek seviyeleri takip edilecek. Ancak, olası tepki alımları ile birlikte 9960 direnci aşılabilirse, 10036 ve 10200 seviyelerine kadar bir yükseliş görülebilir.
YAPI KREDİ YATIRIM: 9.00 DESTEĞİ KRİTİK
Yapı Kredi Yatırım’ın görüşlerine göre, BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta 10,250 seviyesinden başlayan ara realizasyon hareketiyle karşılaştı. 9,900 seviyesindeki trend desteği, endeksin toparlanıp toparlanamayacağı açısından kritik bir seviye olarak izleniyor. Bu destek seviyesinin altında bir hareket, 5 Kasım’dan itibaren başlayan kısa vadeli yükseliş trendinin tamamlanma riskini gündeme getirebilir. Böyle bir durumda 9,750 ve 9,500 seviyeleri test edilebilir. Ancak, 9,900 seviyesinin korunması halinde, 10,150 direnç seviyesine doğru bir tepki hareketi görülebilir.
ALNUS YATIRIM: YURT DIŞI ETKİLER BORSAYI NEGATİF ETKİLİYOR
Alnus Yatırım, Borsa İstanbul’un yeni işlem gününe negatif bir başlangıç yapmasını bekliyor. Yurt içi ekonomik veriler ve küresel piyasalardaki gelişmeler, yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor. Bugün TCMB ve BDDK’nın para, banka ve menkul kıymet istatistikleri takip edilecekken, küresel piyasalarda ise Fed ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararları, Borsa İstanbul’daki seyir üzerinde belirleyici olabilir. Ayrıca, ABD’den gelecek olan GSYİH değişimi, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve ikinci el konut satışları verileri de önem taşıyor.
YATIRIMCILAR TEMKİNLİ OLMALI
Aracı kurumlar, Borsa İstanbul’daki olumsuz görünüme dikkat çekiyor ve yatırımcıları temkinli olmaya davet ediyor. Teknik göstergeler ve ekonomik veriler, piyasanın zayıf seyrini destekliyor. Yatırımcıların kısa vadede düşüşler için hazırlıklı olmaları ve küresel gelişmeleri dikkatle izlemeleri önem taşıyor.