Almanya’da şubat ayında yapılacak erken genel seçimler yaklaşırken, ABD’de yapılan Başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ı destekleyen ve Trump’ın ‘Hükümet Verimliliği Bakanlığı’nın (DOGE) başına getirmeyi planladığı milyarder iş insanı Elon Musk, Almanya siyaseti hakkında paylaşımda bulundu.
Kendi sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter), bir başka paylaşımı alıntılayan Elon Musk, şu anda ülkedeki anketlerde ikinci sırada görünen faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisine işaret ederek, “Almanya’yı sadece AfD kurtarabilir” ifadelerini kullandı. Musk’ın alıntıladığı paylaşımda, bir kullanıcı, Almanya’da halihazırda ana muhalefette bulunan ancak anketleri birinci sırada götüren Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin lideri Friedrich Merz’e işaret ederek, yeni federal başbakan olması beklenen Merz’in Almanya’nın Elon Musk’ın ve Arjantin’in faşist Devlet Başkanı Javier Milei’nin örneğini takip etmesi gerektiği düşüncesi karşısında ‘dehşete kapıldığını’ ve ‘özgürlük yanlısı bir tutumu reddederek AfD ile herhangi bir görüşme yapmayı da reddettiğini’ söylüyordu.
CUMHURBAŞKANI, FESİH KARARINI 27 ARALIK’TA VERECEK
Öte yandan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclis’te yapılan güven oylamasının ardından meclisi feshetme kararını 27 Aralık’ta vereceğini duyurdu.
AA’nın aktardığına göre, Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, birkaç gündür hükümet için sağlam bir parlamento çoğunluğu ihtimalinin kalmadığından emin olmak amacıyla Federal Meclisteki partilerin grup başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Anayasa’nın 68’inci maddesi uyarınca 27 Aralık’ta Alman Federal Meclis’inin feshedilmesine ilişkin kararı vermeyi amaçladığını ifade etti.
Başbakan Olaf Scholz, erken genel seçimin önünü açmak için 16 Aralık’ta Federal Meclis’te güvenoyu talebinde bulunmuş ve yapılan oylamada güvenoyu alamamıştı. Scholz, oylamanın ardından Steinmeier’e meclisin feshedilmesini önermiş, Cumhurbaşkanı bunun üzerine meclisteki partilerin grup başkanlarıyla görüşmelere başlamıştı.
Ülkede hükümetin dağılmasının ardından Scholz’un Sosyal Demokrat Parti’si (SPD), Yeşiller ile CDU/CSU partilerinin meclis grupları, seçim tarihi için 23 Şubat 2025’te anlaşmıştı.
MECLİS, ANAYASA MAHKEMESİ TASLAĞINI OY ÇOKLUĞU İLE KABUL ETTİ
Almanya Federal Meclisi’nde 19 Aralık Perşembe günü yapılan oylamada ise Federal Anayasa Mahkemesi’ni siyasi etkiden korumak amacıyla yapılan anayasa maddesi değişikliği taslağı oy çokluğuyla kabul edildi. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin konuya ilişkin açıklamasına göre, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Birlik partileri (CDU/CSU), Yeşiller ve Hür Demokrat parti (FDP) grupları tarafından sunulan anayasa maddesi değişikliği taslağı, yapılan oylamada gerekli çoğunluğu elde etti.
Üçte iki çoğunluk gerektiren oylamada tasarıya 600 milletvekili lehte, 69 milletvekili ise aleyhte oy verdi. Tasarı, anayasada diğer hususların yanı sıra senato ve yargıçların sayısı ile bunların görev sürelerinde bir takım değişiklikleri içeriyor. Bu değişiklikle özellikle Federal Anayasa Mahkemesinin siyasi etkiden koruması amaçlanıyor. Değişikliğin yürürlüğe girebilmesi için Federal Konsey tarafından Meclis toplantısında onaylanması gerekiyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Federal Anayasa Mahkemesini aşırıların ve popülistlerin siyasi etkisine karşı koruyoruz. Federal Meclisin kararı demokratik işbirliğinin kanıtıdır, bundan çok mutluyum” dedi.
Anayasa maddesi değişikliğinin hedefi olarak kendisini gören AfD ise taslağa tepki gösterdi. AfD milletvekili Fabian Jacobi, ilgili partileri kendilerini ‘şer odağı AfD’ye karşı hukukun üstünlüğünün cesur savunucuları’ olarak göstermeye çalışmakla suçladı.
AfD, kamuoyu yoklamalarında yüzde 30-32 bandında bulunan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ardından yüzde 19 ile ikinci sırada yer alıyor. Ancak diğer hiçbir parti AfD ile koalisyon kurmak istemediğinden bu partinin iktidarda yer almasına ihtimal verilmiyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)