Başı kesilerek öldürülen Samuel Paty’nin davasında 8 sanığa hapis cezası
Fransa’da Samuel Paty adlı öğretmenin, Muhammed peygamberin tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmesiyle ilgili davada ‘terörizm’ suçlamasıyla yargılanan sekiz sanık hakkında hapis cezasına hükmedildi.
Fransa’daki mahkeme, Paty’nin öldürülmesine yol açan ‘nefret kampanyasındaki’ rolleri sebebiyle yedi erkek ve bir kadın sanığı atılı suçtan suçlu buldu. Sanıklara 1 ile 16 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Paty, 16 Ekim 2020’de başkent Paris yakınlarındaki okulunun dışında 18 yaşındaki Abdoullakh Anzorov tarafından öldürülmüştü. Fransa’da bu cinayet büyük tepki doğurmuş ve ifade özgürlüğünü desteklemek için ülke genelinde yapılan yürüyüşlere on binlerce kişi katılmıştı. Yargılananlar arasında, Abdoullakh Anzorov’un silah satın almasına yardım ettiği arkadaşları ve öğretmen hakkında çevrimiçi platformlarda yanlış bilgi yaymakla suçlanan kişiler de yer alıyordu.
PATY’Yİ HEDEF GÖSTEREN BABA DA HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Olay yerinde polis tarafından vurularak öldürülen saldırgana maddi ve manevi destek sağladığı iddiasıyla yargılanan kişilerin davası, yedi hafta sürdü. Hakkında hapis cezası verilen kişilerden biri de 5 Ekim 2020’de karikatürleri gösterdiğinde Paty’nin sınıfından atıldığını iddia eden 13 yaşındaki kızın babası Brahim Chnina oldu. BBC’nin haberine göre, Chnina, öğretmen hakkında internette bir kampanya başlatmış ve ‘radikal İslamcı’ olduğu belirtilen Abdelhakim Sefrioui’nin de yardımını almıştı. Davada Sefrioui ile Anzorov silah satın alırken yanında bulunan iki arkadaşı da suçlu bulundu.
Mahkeme, Brahim Chnina’ya 13 yıl, Abdelhakim Sefrioui’ye ise 15 yıl hapis cezası verdi. Saldırganın iki arkadaşına ise 16’şar yıl hapis cezası verilmesine hükmedildi. Mahkeme, Anzorov’un radikal bir chat grubunda mesaj paylaştığı dört kişiyi de suçlu buldu. Bu dört sanığa da 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesine karar verildi.
Savunma makamı ise yargılanan sekiz sanıktan hiçbirinin Anzorov’un niyetleri hakkında bilgi sahibi olmadığını, sözleri ve eylemlerinin saldırgan saldırıyı düzenledikten sonra suç teşkil ettiğini belirtti. Fakat mahkeme, önceden bilgi sahibi olunmamasının bir savuna olmadığına, çünkü eylemlerinin teşvik etkisi yarattığına hükmetti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)