Bursa’da Devlet Hastanesi açılamadan icralık oldu: Nereden nereye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Mart 2024’te düzenlediği Bursa mitinginde 3 ay içinde açılışının yapılacağını duyurduğu Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi hala açılmadı. Bir türlü açılamayan Bursa Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi, yüklenici firma Dost İnşaat’ın İş Bankası’na olan borcu nedeniyle icralık oldu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

“AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neredeyse 1 yıl önce ‘3 ay içinde hasta kabulüne başlıyoruz’ dediği Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi icralık oldu. Yüklenici firma Dost İnşaat’ın İş Bankası’na olan borcu nedeniyle hastanede bulunan jenaratör grubu ile ilgili haciz işlemi başlatmak üzere Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’ne giden memurlar, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı güvenliğin engeliyle karşılaştı. Ortada, ne halkın hizmetine sunulabilmiş bir hastane var ne de devletin işini düzgün bir şekilde yönetebilmesi. Bir yandan hastane bekleyen Bursa, diğer yandan borçlarının tahsilini isteyen şirketler arasında sıkışıp kalmış bir süreç… Görülüyor ki bu ülkede büyük projeler devasa bütçelerle duyuruluyor, açılışlar bolca alkış topluyor, ama iş tamamlanmaya ve halkın kullanımına sunulmaya gelince her şey bir kaosa dönüşüyor. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi, Türkiye’nin yönetim anlayışındaki kronik problemin adeta bir sembolü. Bursa artık bu hastanenin gerçekten hizmete açılmasını, müteahhit borçlarıyla değil, hastalara sunduğu sağlık hizmetleriyle gündeme gelmesini bekliyor”

ALİ OSMAN SÖNMEZ KİMDİR

Bulgaristan Mestanlı’da 1926 yılında dünyaya geldi. Ali Osman Sönmez, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, 7 yıl Yunanistan’da kaldı. 1948 yılında Türkiye’ye gelen Ali Osman Sönmez, Bursa’nın İnegöl ilçesine yerleşti. Tekel idaresinde bir süre memurluk yapan Sönmez, daha sonra kendi isteğiyle görevinden ayrılarak ticaret hayatına atıldı.

Ali Osman Sönmez sanayicilik, iş adamlığı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini sürdürdü. 1982-84 yılları arasında iki kez TOBB yönetim kurulu üyeliği, 1986-88 ve 1992-96 yılları arasında iki kez TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı, Sönmez Holding İdare Meclisi Başkanlığı ile 20. Dönem Bursa Milletvekilliği de yapan Sönmez 1977-1993 yılları arasında aralıksız olarak ödediği kişisel gelir vergisiyle Bursa’da vergi rekortmeni oldu.

Hayır hizmetlerine de büyük önem veren Ali Osman Sönmez, Bursa’da 2 ilkokul, 1 ilköğretim okulu, 1 Anadolu Fen Lisesi, içinde 4 teknik lisenin bulunduğu teknik eğitim sitesi, 400 öğrenci kapasiteli 2 öğrenci yurdu yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı’na; 200 yataklı bir onkoloji hastanesi yaptırarak Sağlık Bakanlığı’na; bir de üniversite kampüsü yaptırarak Uludağ Üniversitesi’ne devretti.

Sönmez Endüstri Holding bünyesinde, iplik, dokuma, terbiye, konfeksiyon, ihracat ve ithalat, uluslararası karayolu taşımacılığı, soğuk depoculuk ve yaş sebze-meyve ihracatçılığı, özel havayolu işletmeciliği, turizm, sigortacılık, oto acentalığı, gıda, akaryakıt istasyonu işletmeciliği, gazete, radyo, televizyon, inşaat, ambalaj dallarında faaliyet gösteren 27 şirket kurdu.

3 çocuk babası olan Ali Osman Sönmez, Almanca, Bulgarca, İtalyanca, Rumca biliyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir