Alman otomotiv devi 35 bin kişiyi işten çıkarılacak

Alman otomotiv devi Volkswagen, kitlesel grevlerin önüne geçmek için dün sendika ile vardığı anlaşmada 35 bini aşkın işten çıkarma ve kapasite düşürme de dahil olmak üzere geniş kapsamlı değişiklikler yapılacağını açıkldı.

Grup CEO’su Oliver Blume “Uzun ve yoğun müzakerelerin ardından varılan anlaşma, Volkswagen markasının gelecekteki yaşayabilirliği için önemli bir sinyaldir” ifadelerini kullandı.

Volkswagen’dan yapılan açıklamada, anlaşmanın orta vadede yıllık 15 milyar Euro tasarruf sağlayacağını ve 2024 hedefleri üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı belirtildi.

ÜRETİMİN BİR KISMI MEKSİKAYA KAYDIRILACAK

Dresden fabrikası için alternatif seçenekleri araştırıldığı ve Osnabrueck tesisini yeniden kullanacağı da ifade edildi. Üretimin bir kısmı ise Meksika’ya kaydırılacak.

ÜCRET ARTIŞI ASKIYA ALINDI

Yüzde 5’lik ücret artışı askıya alındı
IG Metall Sendikası kasım ayında kararlaştırılan yüzde 5’lik ücret artışının askıya alınacağını ve 2025 yılı sonuna kadar Dresden fabrikasında araç üretiminin durdurulacağını açıkladı.

Çalışma konseyi başkanı Daniela Cavallo, “Hiçbir tesis kapatılmayacak, operasyonel nedenlerle kimse işten çıkarılmayacak ve şirket ücret anlaşmamız uzun vadede güvence altına alınacak” diyen Cavallo “Bu üçlü anlaşma ile en zor ekonomik koşullar altında kaya gibi sağlam bir çözüm elde ettik” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN OLUMLU KARŞILADI

Volkswagen ile sendikalar arasındaki anlaşma Almanya Başbakanı Olaf Scholz tarafından da olumlu karşılandı.

Scholz, “Şirket ve sendikaların bugün iyi, toplumsal olarak kabul edilebilir bir çözüm üzerinde anlaşmaları iyi haber. Anlaşma tüm zorluklara karşın Volkswagen ve çalışanlarının iyi bir geleceğe umutla bakabilmelerini sağlıyor” dedi.

100 BİN İŞÇİ GREVE ÇIKTI

Volkswagen’de çalışan yaklaşık 100 bin işçi geçen ay içinde iki ayrı grev düzenleyerek ücretlerin düşürülmesi, kapasitenin azaltılması ve Almanya’daki fabrikaların ilk kez kapatılması planlarını protesto etmişti. Bunlar Volkswagen’in 87 yıllık tarihindeki en büyük grevler olarak tarihe geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir