France24 sordu, Fidan ilk kez yanıtladı: Ankara – HTŞ’yle işbirliği yaptı mı… Putin Esad’ı niçin terk etti… İran neden seyirci kaldı… Hepsi bu haberde

France24, Türkiye’nin Suriye’deki rolü, siyasetleri ve beklentileri hakkında Hakan Fidan’a herkesin merak ettiği soruları sordu… Fidan da tarihi önemde açıklamalar yaptı. O açıklamaların öne çıkan mesajları özetle şöyle:

  • IŞİD’e karşı HTŞ ile mükemmel bir işbirliğimiz oldu. Yıllar boyunca bize istihbarat sağladılar.
  • Trump’ın ‘Suriye’yi Türkiye ele geçirdi’ tespiti doğru değil.
  • Rusya ve İran ile bir anlaşma olmadı…
  • Suriyelilerin geri dönüleri için ortam yaratıyoruz.
  • ABD askerlerinin arttığını son haftalarda fark ettik.
  • PKK-YPG Şam’daki yeni yönetimle çözüm bulmalı.
  • PKK’ya karşı ne operasyon dahil ne gerekiyorsa yaparız.
  • İsrail’in İran’ı vurma ihtimali var.

O RÖPORTAJIN TAMAMI

-Açıkçası Suriye’yle, komşu Suriye’yle başlamak istiyorum. Bu Cuma günü üst düzey bir ABD heyeti, ABD, AB ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılmasına rağmen, Şam’daki yeni liderlikle, bilinen adıyla Heyet El Şam ile bir araya geldi. Bu ziyaret ne kadar önemli?

Bence çok önemli. Bu ziyaretten önce diğer Avrupa ülkelerinin ve uluslararası örgütlerin Şam’ı ziyaret ettiklerini ve oradaki yeni yönetimle temas kurduklarını gördük. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum.

-Şam’ı ziyaret etmeyi ve HTS lideriyle görüşmeyi mi planlıyorsunuz?

Evet, planlıyorum. Oraya gitmeyi ve yeni yönetimle görüşmeyi planlıyorum.

-İstedikleri şeylerden biri, hem El Kaide hem de IŞİD’le daha önceki ilişkileri nedeniyle orada bulunan teröristlerden çıkarılmak. Türkiye’nin bir terörist listesi var. Onlar da bu listede. Neden onları bu listeden çıkarmıyorsunuz? Bunu kendi başınıza yapabilirsiniz. Bunu yapmak için ABD’yi, AB’yi ya da BM’yi beklemenize gerek yok.

-Bence bu iyi bir nokta çünkü onları BM listesinde oldukları için listeye koyduk, çünkü BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyuyoruz. Dolayısıyla şimdi burada yasallığın ve pratikliğin birbiriyle çeliştiği benzersiz bir durumla karşı karşıyayız. Çünkü pratikte HTŞ’nin son 10 yıldır herhangi bir terör faaliyetine karışmadığını gördük ve bu sadece bizim tarafımızdan değil Batılı istihbarat örgütleri tarafından da oldukça iyi belgelendi.

ANKARA’NIN HTŞ İLE İŞBİRLİĞİ NASIL OLDU?

-HTS ile, orada bilinen adıyla lideri Ahmed Al Sharan ile etkileşiminiz olduğunu varsayıyorum. Savaşmak için faydalı oldular mı? Aslında IŞİD ya da El Kaide gibi terörist gruplar bunu yaptı. Sizinle ve Batılı yetkililerle işbirliği yaparak artık terörist olmadıklarını ve terörist gruplara karşı işbirliği yaptıklarını mı gösterdiler?

Evet, gerçekten de büyük ölçüde. Özellikle IŞİD liderliğine karşı savaşmak için istihbarat paylaşımı konusunda mükemmel bir işbirliğimiz oldu.

-Size yardım ettiler mi?

Evet, bize çok yardımcı oldular. Ancak hassasiyetler nedeniyle o dönemde bunu kamuoyuna açıklamadık. Ancak yıllar boyunca IŞİD ve El Kaide bağlantılı örgütler hakkında istihbarat sağlama konusunda bizimle işbirliği yaptılar.

-Bildiğiniz gibi yüksek değerli hedefler…

El Bağdadi gibi yüksek değerli hedefler.

‘MÜLTECİLERİ ZORLAMAYACAĞIZ’

-Somut bir konu da mülteci meselesi. Türkiye’de 3 milyondan fazla mülteci var. Geri mi dönüyorlar? Onlara ülkenize geri dönün mü diyorsunuz?

Suriye’de, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki mültecilerin gönüllü olarak, güvenli bir şekilde geri dönebileceklerini hissedebilecekleri bir ortam yaratmak için çok çalışıyoruz. Onlara dikte edemeyiz ve onları geri dönmeye zorlamayacağız.

-Geri dönmeye başladılar mı?

Geri dönmeye başladılar, ancak ilk sayılar o kadar yüksek değil. Ancak önümüzdeki günlerde Suriye’ye geri dönenlerin sayısında büyük bir artış göreceğimizi düşünüyoruz.

TRUMP’IN SÖZLERİNE YANIT

-Amerika Birleşik Devletleri’nin seçilmiş başkanı Donald Trump bunun Türkiye tarafından dostça olmayan bir şekilde ele geçirildiğini söyledi. Ne oldu peki? Esad’ın düşmesi, hayranı olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert olduğunu ve uzun süredir istediğini elde ettiğini de sözlerine ekledi.

Zaman geçtikçe tepkisi oldu… Sanırım olanları tamamlamaya çalışıyordu. Ancak Suriye’de yaşananları Türkiye’nin ele geçirilmesi olarak nitelendiremeyiz. Aksine, eğer bir devralma varsa, bu Suriye halkının iradesinin devralınmasıdır.

ANKARA – MOSKOVA – TAHRAN İŞBİRLİĞİ OLDU MU?

-Pek çok insanın inanmakta güçlük çektiği şey, Esad’ı desteklemek için bu kadar çok yatırım yapan İran ve Rusya’nın, hatta birkaç yıl önce Esad’a yönelik baskılara rağmen, aniden tek kurşun atmadan çekilmeleridir. Bir anlaşma vardı, değil mi?

Ben buna anlaşma demezdim. Bence Rus stratejisine ve Sayın Putin’e bakarsanız, yani yıllar içinde Sayın Putin taktiksel bir yöneticiden iyi bir stratejik düşünüre dönüşecek kadar uzun süre iktidarda kaldı. Bence neyin önemli olduğunu, neyin daha az önemli olduğunu, neye yatırım yapılabileceğini, neyin devam ettirileceğini, neyin ettirilmeyeceğini biliyor.

-Bence bu durumda hesaplarını yaptı ve Esad’ı terk etmek için daha fazla ilerlememeye karar verdi. Terk edip etmediğini bilmiyorum. Hayır, öyle görünmüyor çünkü Esad şu anda Moskova’da.

İRAN NEYİ HESAPLADI?

-Peki ya İran? Lübnan’da Hizbullah’a olanlar yüzünden mi?

Bence İran tüm seçenekleri yeniden hesapladı ve çok gerçekçi bir yaklaşım benimsedi.

-Rusya’nın Suriye’de şimdilik hala iki askeri üssü var. Vladimir Putin’e bunların geleceği soruldu. “Göreceğiz, belki tartışırız” dedi. Ve dedi ki, ondan alıntı yapıyorum, bölgedeki ülkelerin ezici çoğunluğu bu üslerin kalmasında çıkarları var, Suriye’de kalan bu Rus üsleri. Siz de onların arasında mısınız? Rus üslerinin Suriye’de kalmasından yana mısınız?

Biz kesinlikle Suriye’de herhangi bir üssün kalmasından yana değiliz. Sadece Rusların değil, diğerlerinin de. Yani gitmeliler mi? Yani bu Suriye halkına kalmış bir şey, Suriye halkına kalmış bir şey. Ve eğer bir anlaşmaya varırlarsa, bu bir karardır. Bunu göreceğiz. Ancak şu anda Rusların birliklerini yeniden konuşlandırma sürecinde olduğunu görüyoruz ve sürecin sonunda ne kadarının Suriye’deki üslerde kalmaya devam edeceğini bilmiyoruz.

ABD’Lİ ASKERLERİN SAYISININ ARTMASI

-Askerlerden bahsetmişken, ABD’lilerin Suriye’de 900 askerleri olduğunu düşündüklerini öğrendik. Pentagon aslında Suriye’de 2,000 ABD askeri olduğunu açıkladı. ABD’nin Suriye’deki varlığının iki katından fazla olduğunu biliyor muydunuz? Belli ki bu konuda bilgi sahibisiniz.

Hayır. Son haftalarda sayının arttığını fark ettik.

‘IŞİD BİR BAHANE’

-Muhtemelen IŞİD’le savaşmak için olduğunu söylüyorlar. Bu ne için? Neden gülümsüyorsunuz?

IŞİD’le savaşmanın hiçbir tanımı her zaman bahane olarak kullanılmamıştır. Yani, bazı tanımlar yapalım, değil mi? IŞİD’e karşı mücadelenin tek bir görevi var. O da IŞİD mahkumlarını hapiste tutmak. Hepsi bu. Ve ne yazık ki Amerikalı dostlarımız ve bazı Avrupalı dostlarımız diğer teröristleri hapiste tutmak için bir terör örgütünü kullanıyorlar.

-Yani Suriye’deki ABD askerlerinin sayısının artmasına karşısınız. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünmüyor musunuz?

Bunun doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Bence Amerika Birleşik Devletleri olarak, IŞİD tutuklularını bulundukları yerde tutma kaygılarını nasıl gidereceğimizi, PKK ve YPG’yi nasıl ortadan kaldıracağımızı, Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin ve herkesin temel haklarını, güvenliğini ve emniyetini nasıl sağlayacağımızı anlamaları gerekiyor.

PKK-YPG’YE HAREKAT KAPIDA MI?

-Türkiye’nin PKK’nın bir parçası olduğunu söylediği YPG, halk koruma birlikleri tarafından oluşturulan sözde Suriye Demokratik Güçleri, SDG’ye karşı yaklaşan bir Türk askeri saldırısı söylentileri var. Bir saldırı gerçekleşmek üzere mi?

Biliyorsunuz, YPG; Türkiye, Irak, Suriye ve bazı Avrupa ülkelerinden gelen insanlardan oluşan yapay bir terör örgütüdür. Dolayısıyla bu yapay terör örgütünün derhal dağıtılması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle artık Suriye’de yeni bir yönetim var. Bence bu işi kendileri halletmeliler çünkü Suriye’nin toprak birliği, egemenliği ve bütünlüğünden bahsediyoruz. Yani bu olmalı.

-Yani siz içeri girmek yerine onların bu meseleyi ele almasını bekliyorsunuz.

Bu bizim görmek istediğimiz yollardan biri. Ama tercih edilen yol. Tercih edilen yol, eğer bu gerçekleşmezse, kendi ulusal güvenliğimizi korumak zorundayız.

-Kendi ulusal güvenliğimizi, yani askeri müdahaleyi.

Mümkün, ne gerekiyorsa.

PKK-YPG’NİN TEKLİFİ

-SDG başkanı Kobani kasabası etrafında silahtan arındırılmış bir bölge önerdi ve ayrıca Türkiye ile müzakere edilmiş bir çözüm bulmaya istekli olduğunu belirtti? Neden olmasın?

Öncelikle Şam ile müzakere edilmiş bir çözüm bulmaları gerekiyor çünkü artık Şam’da yeni bir yönetim var, YPG, PKK. Şimdi arkalarında Rusya, İran ve rejim ittifakı yok. Biliyorsunuz, bu iki, üç aktör, ama.

-ABD var.

POTANSİYEL BİR TEHDİT DE OLMAMALI

Hayır, hayır, hayır, şunu söylememe izin verin. Bu üç aktör, YPG’nin ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin üzerine oturması için zemin hazırlıyorlardı. Bu temele dayanan YPG’yi destekliyorlardı. Şimdi bu temel ortadan kalktı. Artık Şam’da yeni bir gerçeklik var. Şimdi Şam’da yeni bir gerçeklik var. Umarım bu konuları ele alırlar ama aynı zamanda YPG, PKK, ne istediğimizi biliyorlar. Kendimize yönelik herhangi bir askeri tehdit görmek istemiyoruz. Mevcut olanı değil, potansiyel olanı da.

GAZZE ATEŞKESİ

-Lübnan’da ve Suriye’de yaşananlar göz önüne alındığında Gazze’de ateşkes artık daha mı gerçekçi? Yaklaştığımıza dair söylentiler var ama başkanlar başka bir hikâye anlatıyor. Bu söylentileri daha önce de duymuştuk. Gazze’de yakın vadede bir ateşkes sağlanabileceğinden ne kadar eminsiniz?

Bugünlerde konuştuğum tüm ilgili aktörler, biz de dahil olmak üzere, daha iyimseriz. Ancak bu bir hüsnükuruntu mu yoksa gerçekler mi bu tabloyu ortaya koyuyor emin değilim. Şu anda bu iki tarafın, İsrailliler ve Hamas’ın, birbirine yaklaştığı bir gerçeklik derecesi var. Ama ne kadar yakınlar? Ateşkese varabilmeleri için aradaki uçurumu gerçekten kapatabilecek kadar yakınlar mı? Çok yakında göreceğiz.

İKİ ÜLKE ARASINDA SAVAŞ OLASILIĞI

-Hamas harekete geçti. İsrail ve İran arasındaki savaştan endişe duyuyor musunuz?

Hem de çok. Çok, çok.

-İran şu anda zayıf olduğu için İsrail’in İran’ı vuracağını mı düşünüyorsunuz?

Her ne sebeple olursa olsun, bunun gerçekleşme ihtimali var. Bildiğim tek şey İranlıların böyle bir savaş istemedikleri. Büyük bir çatışmadan kaçınmak istiyorlar. Bu, biliyorsunuz, İranlı dostlarımızla yaptığım görüşmeler sonucunda onlardan aldığım doğrudan bir bilgi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir