BDDK’dan yeni kredi düzenlemesi… Patronlar rahatsız
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz günlerde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu’yla görüştü. İş dünyasının temsilcileri, bu görüşmede kredilerden döviz bozdurma zorunluluğuna kadar birçok konudaki taleplerini gündeme getirdi. Bugün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) iş dünyasını heyecanlandıran bir açıklama ile “bankalara yönelik normalleşme düzenlemelerini” açıkladı. Haber İş dünyasını heyecanlandırırken, kararların beklenilen haber olmadığı anlaşıldı.
DÖVİZ TİCARİ KREDİLERİN KULLANIMINDA RİSK AĞIRLIĞI DÜŞÜRÜLDÜ
BDDK’nın aldığı karar ile kredilerde risk ağırlıkları güncellendi. Böylelikle döviz ticari kredilerin kullanımında risk ağırlığı yüzde 200’den yüzde 20-100 aralığına indirildi. Karar, stok olan krediler de dahil ticari kredilere, kredi derecesi dikkate alınarak yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100 risk ağırlığında uygulanacak. Bu oran, şirketlerin kredi notuna göre belirlenirken, kredi notu olmayan veya düşük olan şirketler için yüzde 100, kredi notu iyi olanlar için yüzde 20 olarak uygulanacak.
Mayıs 2022’den bu yana, tarım kredileri, KOBİ kredileri, ihracat ve yatırım kredileri, kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç ticari nakdi kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında mevzuata göre daha ihtiyatlı bir şekilde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanıyordu.
İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİ
Açıklanan düzenlemeyle tekrar yönetmelikte uygulanan risk ağırlıklarına dönülmüş oldu. Ancak iş dünyasının beklentisi bu değildi.
İş dünyası temsilcileri, geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu arsında gerçekleşen toplantıda taleplerini gündeme getirdi.
Toplantının ardından açıklama yapan DEİK Başkanı Nail Olpak, şu ifadeleri kullandı:
“Çok kısa sürede hızlı geri dönüş alabileceğimize inandığımız yurt dışı müteahhitlikle birlikte bağlantılı olarak teknik müşavirlik sektörünün desteklenmesi ve transit ticaretle ilgili atılabilecek adımlarla ilgili önerilerimiz ve beklentilerimizi aktardık. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere sanayici ve ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştıracak ve üzerindeki bazı yükleri hafifletecek adımların atılması gerektiğini, özellikle KOBİ’lerimiz için yüzde 2’lik kredi büyüme sınırı bir miktar esnetilebileceğini belirttik. Özellikle reeskont kredilerinin maliyetlerinin düşürülmesi ve kullandırımında piyasada gözlemlenen aksaklıklar, ihracatçı için yüzde 30 döviz bozdurma zorunluluğu, ihracatçıya verilen yüzde 2’lik döviz desteğinin bir miktar artırılması, TL ve döviz cinsi kredi kullandırımına ilişkin sınırlamalara ve maliyetlerin azaltılmasına ilişkin iş dünyamızın taleplerini dile getirdik.”