Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Modern tıbbın yanlışı ne?
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, akut hastalıklar ve kronik hastalıkların birbirine karıştırılmasının modern tıbbın en büyük hatalarından biri olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet gazetesinde yer alan bugünkü yazısında “Modern tıbbın yanlışı ne?” sorusuna yanıt verdi.
Müftüoğlu, “Bana sorarsanız modern/güncel tıbbın en büyük hatalarından biri, birdenbire ortaya çıkan “akut hastalıklar” ile neredeyse on yılları bulan bir süreçte yavaş yavaş ilerleyip bedeni ve ruhu adeta çürüten “kronik hastalıklar”ı birbirine karıştırması, çözümü ikisinde de aynı yöntemlerde aramasıdır” ifadelerini kullandı.
Affedilmesi güç hatalar
“Modern tıp günümüzün en önemli sağlık sorunları olan ve benim zaman zaman ‘mahşerin dört, beş hatta altı atlısı’ olarak tanımladığım kronik hastalıklar ile mücadelede zaman çizelgesinin yanlış ucunda yer almayı ısrarla sürdürmekte” sözlerini dile getiren Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Bu hastalıkların (şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, obezite, nörodejeneratif hastalıklar -Alzheimer, Parkinson-, kanserler) önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde affedilmesi güç hatalar yapabilmektedir.
Sağlık görevi
Mesele koruyucu tıbbı unutup, hatta bir kenarda bırakıp kronik hastalıkların teşhisi ve tedavisinde hastalıklar ortaya çıktıktan, hatta iyice yerleştikten sonra harekete geçme yanlışından ibarettir. Yani modern tıp ‘ormanda yangın çıktıktan sonra yangını söndürmeye, yağmurda ıslandıktan sonra sizi kurulamaya’ alışmaktadır. Oysa bedeninizdeki yangını önlemek de sizi yağmurda ıslatmamak da mümkündür ve bir sağlık görevidir. Örnek mi?”
Kızıl Goncalar kamera arkası: Cüneyd, Hasna, Sadi Hüdayi Güneş ve Müyesser konuştu! |
Günün öne çıkan haberleri |