İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 14 ölü: ‘Kuzeydeki kuşatma kıtlık korkusunu artırıyor’
İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin çeşitli noktalarına düzenlediği son saldırılarda en az 14 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in 6 Ekim’den bu yana Gazze’nin kuzeyine 100’den fazla erişim talebini reddettiğini aktarırken, Oxfam da son 2,5 ayda Gazze Şeridi’nin kuzeyine sadece 12 yardım tırının girebildiğini, bu tırlardan üçünün yardım dağıttığı okulun bir gün sonra İsrail tarafından bombalandığını açıkladı.
İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARINDA EN AZ 14 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ
AA’nın Gazze’nin güneyinde bulunan Han Yunus’taki Nasır Tıp Kompleksi’ndeki sağlık kaynaklarından aktardığına göre, İsrail’e ait insansız hava araçlarıyla (İHA) Refah kentinin batısında insani yardım kamyonlarının güvenliğini sağlayan kişiler hedef alındı. Saldırıda beş kişinin öldüğü, 20’den fazla kişinin yaralandığı ifade edildi.
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail’e ait savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyinde Han Yunus kentinin batısında bir aracı hedef alan saldırısında da iki kişi hayatını kaybetti. Gazze’nin kuzeyindeki Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki El Avde Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin orta kesimlerinde sığınmacıların yoğunlukta olduğu bölgelere yoğun saldırılar düzenlediği kaydedildi.
Açıklamada, arama kurtarma ekiplerinin, Nusayrat Mülteci Kampı’nın kuzeyindeki El Muhayyem el Cedid bölgesini hedef alan saldırıda hayatını kaybeden dört kişi ile yaralanan 12 kişiyi enkaz altından çıkardığı bilgisi verildi. Bölgedeki ilk yardım ekipleri de İsrail güçlerinin, Nusayrat Mülteci Kampı’nın kuzeybatısında sığınmacıların bulunduğu bir okula düzenlediği saldırıda bir kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
Filistin Sivil Savunma Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze kentinin doğusunda El Cundi ailesine ait evi bombaladığı, sivil savunma ekiplerinin saldırıda hayatını kaybeden bir kişi ile yaralanan iki kişiyi enkaz altından çıkardığı kaydedildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya beldesinde En-Nezle Mahallesine düzenlenen bombardımanda bir kişi öldü, bir kişi yaralandı.
BM: GAZZE’NİN KUZEYİ NEREDEYSE TAMAMEN KUŞATMA ALTINDA
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher de geçen hafta Orta Doğu’da gerçekleştirdiği ziyaretlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in 6 Ekim tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nin kuzeyine yardım ulaştırmak için 100’den fazla erişim talebini reddettiğini bildirdi.
Şam, Humus, Halep, İdlib, Ankara, Beyrut, Nebatiye ve Amman’daki BM çalışanları, yetkililer ve topluluklarla görüştüğünü anlatan Fletcher, son olarak işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki insani yardım ekipleriyle bir araya geldiğini kaydetti.
Tom Fletcher, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Ocak 2024’te Gazze Şeridi’nde Soykırım Sözleşmesi’nin uygulanması davasında ilk geçici tedbir kararlarını açıkladığını hatırlatarak, şiddetin sürekli yaşandığı Gazze’de sivillerin güvende olduğu hiçbir yerin bulunmadığını, okul, hastane ve sivil altyapıların moloz haline geldiğini belirtti. “Gazze’nin kuzeyi, iki aydan uzun süredir neredeyse tamamen kuşatma altında ve bu da kıtlık korkusunu artırıyor” değerlendirmesinde bulunan Fletcher, bu durumun Gazze’nin güneyinde aşırı kalabalık ve korkunç yaşam koşullarına neden olduğuna dikkat çekti.
‘İSRAİL, EKİM AYINDAN BU YANA 100’Ü AŞKIN ERİŞİM TALEBİNİ REDDETTİ’
Fletcher, kış şartları ağırlaşırken Gazze’de daha da büyük insani ihtiyaçların ortaya çıktığının altını çizerek, İsrail’in Gazze’nin her yeri için tahliye taleplerinin ve yoğun nüfuslu bölgelere saldırılarının devam ettiğini anımsattı. Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak için uğraştıklarına işaret eden Fletcher, Gazze’nin son bir yılda en fazla insani yardım görevlisinin öldürüldüğü ve tehlikeli yer olarak kayıtlara geçtiğini belirtti
Fletcher, “Büyük insani ihtiyaçlara rağmen acil ihtiyaç duyulan yardımın bir kısmını dahi Gazze’ye ulaştırmak neredeyse imkansız hale geldi. İsrail yetkilileri, bizim bu anlamlı erişim talebimizi reddetmeye devam ediyor. 6 Ekim’den bu yana Gazze’nin kuzeyine erişim için 100’den fazla talep reddedildi. Ayrıca şu anda kanun ile düzenin bozulduğunu ve yerel çeteler tarafından tedariklerimizin sistematik olarak silahlı yağmalandığını görüyoruz” dedi. İşgal altındaki Batı Şeria’da da durumun kötüleşmeye devam ettiğine dikkat çeken Fletcher, ölüm sayısının kaydedilen en yüksek seviyede olduğunu vurguladı.
OXFAM: 2,5 ADYA GAZZE’NİN KUZEYİNE 12 YARDIM TIRI GİREBİLDİ
Oxfam’dan yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi’nin kuzeyine girecek yardım tırlarını denetleyen İsrail’in son 2,5 ayda 34 tıra izin verirken, yardım dağıtma işlemlerinin kasıtlı geciktirmeler ve İsrail ordusunun engellemeleriyle aksadığı bildirildi.
Uluslararası sivil toplum kuruluşlarının İsrail’in bölgeye saldırılarını yoğunlaştırdığı 6 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nin kuzeyine girişlerinin engellendiği kaydedilen açıklamada, bu nedenle bölgedeki yardıma muhtaç kişilerin sayısının da belirlenemediği vurgulandı. Kuruluştan yapılan açıklamada, Gazze’nin kuzeyine yalnızca Birleşmiş Milletler (BM) yardım tırlarının girişine izin verildiği ifade edilerek, bu sayının son 2,5 ayda 34 olduğu, ancak bunların hepsinin yardımlarını dağıtamadığı kaydedildi. Geçen ay 11 tırlık bir konvoyun Cebaliye bölgesindeki arama noktasına geldiği, giriş izni verilmesinden bir süre sonra ise askerler tarafından durdurulduğu hatırlatılan açıklamada, sivillerin girişinin yasak olduğu askeri bölgede tırın yeniden boşaltıldığı belirtildi.
Açıklamada, geçen ay 14 tıra izin verildiği, ancak giriş belgelerinin gecikmesinden dolayı yalnızca 3 tırın Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’a girebildiği bilgisi yer aldı. Bu tırların Gazzelilerin sığındığı bir okulda yardım dağıttığı kaydedilen açıklamada, “Yardım dağıtılırken İsrail askerleri ve dronlar okula ateş açtı ve bölgeyi terk etme uyarısı yaptı. Diğer gün İsrail ordusu geri döndü, okulu bombaladı ve binaları yaktı” ifadeleri kullanıldı.
İsrail’in Gazze’ye 39 gün sonra, 19 Aralık’ta 9 yardım tırının daha girişine izin verdiği ve bu tırların da Beyt Hanun’da su ve gıdadan oluşan yardımları dağıttığı kaydedilen açıklamada, bölgeye girerek yardım dağıtabilen tır sayısının 2,5 ayda toplam 12 olduğu bildirildi.
‘HAYATTA KALMAK İÇİN UMUTSUZ YOLLARI DENEMEYE MECBUR EDİLİYORLAR’
Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması’na (IPC) göre Gazze’nin kuzeyinde bir kıtlığın yaşandığı, diğer bölgelerinde ise kıtlık riskinin çok yüksek olduğu kaydedilen açıklamada, “İnsanlar, hayatta kalmak için akla gelmeyecek umutsuz yolları denemeye mecbur ediliyor. Çocuklar ve kadınlar hastalık riski altında, metal parçalarıyla yaralanma riskini alarak ve patlamamış bombalarla karşılaşma tehlikesine rağmen çöp dağları altında çıplak elleri ve çoğunlukla çıplak ayaklarıyla yiyecek artıkları arıyor” denildi.
Açıklamada, Gazze’nin bugün dünyada en yüksek sayıda uzvu kesilen çocuğa ev sahipliği yaptığı, yaklaşık 130 bin yerinden edilmiş sivil bulunduğu, bunlardan 91 bininin kadın ve kız çocuk olduğu bildirildi. İsrail ordusunun bölgeye giren yardımları kasıtlı olarak engellediğine işaret edilen açıklamada, “Düzenli çalışan Erez Sınır Kapısı dışında tüm sınır kapıları kısıtlı biçimde çalışıyor. Bölgedeki Oxfam çalışanları bu hafta, her yerde insani yardıma erişimin tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğunu söyledi. Kış şartlarının, derme çatma barınaklarda yaşayan 1,6 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor. Bunların yarım milyonu sel riskine açık yerlerde yaşıyor” denildi. BM’nin 1,6 milyon kişiden yalnızca yüzde 23’üne yağmur ve soğuktan korunmak için destek verebildiği de hatırlatıldı.
‘İSRAİL, AÇLIĞI SİLAH OLARAK KULLANIYOR’
Bölgedeki yaşama dair Gazze halkının Oxfam çalışanlarına yaptığı değerlendirmeler de açıklamada yer aldı. Gazze’nin merkezinden zorla çıkarılan bir kişi, yorulmamaları için çocuklarına daha az oyun oynama tavsiyesi verdiğini söyledi.
Bir dede ise 15 torununa paylaştırmak için bir paket bisküvisi olduğunu anlatırken, “Barınağa ihtiyacımız var ama basit bir plastik branda 180 dolar (yaklaşık 6 bin lira) ve bizim bir barınak için en az 5 tanesine ihtiyacımız var. Elektriğe ulaşma şansımız yok. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ama yetmiyor” dedi. Açıklamada Deyr El Balah’taki 19 fırından 6’sının faaliyette olduğu, bir ekmek için gece 03.00’te başlayan sıraların uzun saatler sürdüğü de bildirildi.
Oxfam’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Abi-Khalil ise değerlendirmesinde, “İsrail’in uluslararası hukuku herkesin gözü önünde ihlal etmesine ve açlığı bir silah olarak kullanmasına rağmen dünya liderleri hiçbir şey yapmıyor” ifadelerini kullandı.
Abi-Khalil, Gazze’de kamu hizmetlerinin çöktüğünü, insani yardım sisteminin ise yıkılmak üzere olduğunu vurgulayarak, “Uluslararası kamuoyuna yalvarıyoruz, bunu durdurun. İsrail’i durdurmak için diplomatik ve ekonomik gücünüz var. Ateşkes olmadan geçen her gün, yüzlerce insan için ölüm cezası anlamına geliyor” açıklamasını yaptı.
(ANADOLU AJANSI)