Pedersen’den ‘Suriye’ açıklaması: Kuzeydoğudaki gerilim siyasi yollarla çözülmeli

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’deki durum hakkında açıklamalarda bulundu. Reuters haber ajansına konuşan Pedersen, Suriye’nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’na (SMO) işaret ederek iki grup arasındaki gerilimlerin siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini, aksi takdirde bunun Suriye’deki herkes için ‘dramatik sonuçlar’ doğurma riskinin bulunduğunu belirtti.

Son dönemde basına yansıyan haberlerde, SMO’nun 9 Aralık’ta Menbic’i SDG’den aldıktan sonra Kobane kentine de saldırı hazırlığında olduğu iddia ediliyor. Pedersen, telefonla verdiği demeçte, “Eğer kuzeydoğudaki durum doğru şekilde ele alınmazsa, bu, tüm Suriye için çok kötüye işaret olabilir” ifadelerini kullandı. Pedersen, “Eğer burada başarısız olursak, söz konusu yeni yerinden edilmeler olduğunda dramatik sonuçları olur” dedi. Siyasi bir çözümün ‘ciddi tavizler gerektireceğini’ belirten BM Temsilcisi, bunun Şam’daki yeni yönetimin liderliğindeki ‘geçiş safhasının’ bir parçası olması gerektiğini sözlerine ekledi.

‘COLANİ, KAPSAYICILIĞA BAĞLILIĞINI DİLE GETİRDİ’

Pedersen, HTŞ lideri Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile geçen hafta Şam’da yaptığı görüşmelere de değindi. BM Temsilcisi, Colani’nin kendilerine ‘herkesi kapsayacak geçiş düzenlemelerine bağlı’ olduklarını söylediğini anlattı. Kuzeydoğudaki gerilimleri çözmenin Esad ailesinin yaklaşık yarım yüzyıllık yönetiminin ardından yeni Suriye için bir sınav olacağını belirten Pedersen, “Yeni, özgür bir Suriye yaratma meselesi, diplomatik bir dille ifade etmek gerektirse, çok zor bir başlangıç yapacak” diye konuştu.

İDDİA: SDG, MENBİC’DE KARŞI SALDIRI BAŞLATTI

Öte yandan, SDG’nin Tişrin Barajı ile Menbic’in doğusunda SMO’ya karşı saldırı başlattığı iddia edildi. SDG’nin açıklamasında, bölgedeki bazı köylerin geri alındığını iddia edildi. Rûdaw haber sitesinin haberine göre, SDG Genel Basın Merkezi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, Tişrin Barajı’na yakın köylere yönelik bir ‘arama-tarama operasyonu’ yapıldığı ve bazı yerleşim yerlerinin kontrol altına alındığı iddia edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir