Darüşşafaka’nın telif hakkı bitiyor, Sait Faik serbest: Müze ne olacak
Edinilen bilgiye göre birçok büyük yayınevi Abasıyanık’ın eserlerini neşretmek için hazırlıklarına devam ediyor. Böylece yayıncılık dünyasında bir “Sait Faik patlaması” bekleniyor. Hikâyeleriyle tanınan edebiyatçının eserleri, kolaylıkla sinema ve tiyatro projelerine de adapte edilebilecek. Ancak çocuğu olmayan Abasıyanık, eserlerinin telif haklarını yardım kuruluşu Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlamıştı.
DARÜŞŞAFAKA’DAN AÇIKLAMA
Yazarın daha evvel farklı yayınevlerinden çıkan kitapları ise uzun yıllardır İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor, geliri cemiyete aktarılıyordu. Darüşşafaka’dan, Türkiye gazetesinden Murat Öztekin’e yapılan açıklamada “Darüşşafaka’da yetişen her öğrencinin eğitiminde Sait Faik’in kitaplarından gelen telifin katkısı var. 2025 yılı itibarıyla Sait Faik’in telif geliri sona eriyor…”
SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ’NE NE OLACAK
“Ancak Darüşşafaka’nın bağışçılarına duyduğu vefa duygusunun bir simgesi olarak gördüğümüz Burgazada’daki Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Sait Faik severleri ağırlamaya devam edecek ve Sait Faik Abasıyanık Hikâye Armağanı’nı yine yazarlarımızla buluşturmayı sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.
BAŞKA YAZARLARIN DA TELİF HAKKI SERBEST
Öte yandan 2025 yılında Abasıyanık’ın yanı sıra Azmiye Hami Güven ve İsmail Habip Sevük gibi Türk yazarların eserlerinin telif hakkı da ortadan kalkacak. Dünyada ise İngiliz yazar James Hilton ve Stig Dagerman gibi isimlerin telif hakları serbest kalacak.