Diyanet ve Akit buna çok üzülecek: İki gün Noel tatili

Suriye’de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından başa geçen geçici hükümet, Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramının artık ülkede resmi tatil olarak kutlanacağını bildirdi..

Sosyal medyada yansıyan görüntülerde bir Noel ağacının yakılması sonrasında uluslararası kamuoyunun tepki gösterdiği Suriye’de, devlet dairelerinin 25-26 Aralık günlerinde kapalı olacağı duyuruldu.

HUMUSLU HRİSTİYAN RAHİBİN ENDİŞELERİ

Öte yandan, ülkede Hristiyanlar, Noel’i özgür bir şekilde kutlarken İtalyan Il Giornale gazetesi başka bir iddiada bulundu.

Gazete, Suriye’de dinsel çeşitliliğin en fazla olduğu kentlerden Humus’taki Humus Piskoposu Jacques Murad ile bir söyleşi yaptı.

2015 yılında IŞİD tarafından rehin alınan bir isim olan Murad, yeni yönetimin bir takım infazlar yaptığını iddia etti. Murad, Esad rejimi iş birlikçisi 40 bin kişilik bir isim listesinden söz ediyor.

Kendileri açısından zor bir dönem olduğunu belirten Murad, “Hristiyanlar korkuyor ama halkımızın inancını güçlü tutmak ve Noel kutlamalarını büyük bir umutla teşvik etmek bizim görevimiz. Umuda adanan bir yıla giriyoruz” dedi.


Hz. İsa’nın doğum günü olarak kabul edilen Noel bayramı dolayısıyla Suriye’nin Halep kentindeki Hristiyanlar, “Süryani Ortodoks Metropoliti” Kilisesi’ne gelerek Noel ayinine katıldı.

İNTİKAM RİSKİ VAR MI: “40 BİN KİŞİLİK LİSTE” İDDİASI

Yeni hükümetten yetkililerin 14 Aralık’ta kendileriyle görüştüğünün altını çizen Murad, “Yaklaşık yirmi Hristiyan’ın isim listesini almıştım. El Kuseyr, devrimin ilk kıvılcımı olan sembolik bir kasabadır. Ancak devrimciler şiddet ve işkence eylemlerinden suçlu bulundu. Rejim kontrolü yeniden ele geçirdiğinde, Suriye genelinde olduğu gibi durum daha da kötüye gitti. Şimdi de aynı şekilde tepki vermek istiyorlar. Bu iyi bir şey değil. Sonuçta bu bir test. Korku yolunu takip etmemeliyiz” dedi.

Piskopos yeni iktidarın yetkilileri ile yaptığı görüşmede ülke çapında bir listenin olduğunu öğrendiğini iddia ederek, “Heyet başkanı, ellerinde öldürmek istedikleri 40 bin kişilik bir liste olduğunu söyleyerek cevap verdi. Şok olmuştum, bunu beklemiyordum” dedi.


Noel dolayısıyla Suriye’nin başkenti Şam’daki Hıristiyanlar, “Melkit” Kilisesi’ne gelerek Noel ayinine katıldı.

“KISASA KISAS’ FİKRİ TEHLİKELİ”

Humus piskoposu “kısasa kısas” fikrini tehlikeli olduğuna işaret ederek, Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Colani), “Suriye’ye yeni bir yol açmak için geçmişi geride bırakmamız gerektiğini söyledi. Eğer eski rejimle aynı şiddette tepki verirlerse ,bu devrime ihanet olur. Artık işkence ve terör altında yaşamak kabul edilemez” ifadelerini kullandı.


Süryani Hristiyan din adamı Jacques Murad

“BAZI EVLERE GİRİYORLAR, REJİMDEN HABERLİ YAPILIYOR”

İtalyan gazeteci “Sizin şehirde infazlar var mı?” diye sorduğunda piskopos “Humus’ta evlere giriyorlar. Alevileri öldürüyorlar ve gidiyorlar. Maskeli oldukları için, kimse kim olduklarını bilmiyor ama Sünniler. (Öldürülen Aleviler) Rejim tarafından gerçekleştirilen katliamda yer almış olsalar bile, insan haklarına uygun olarak bağımsız bir mahkeme tarafından yargılanmalılar. Yeni hükümet bunların bireysel eylemler olduğunu iddia ediyor. Ben buna inanmıyorum” şeklinde konuştu.


Başkent Şam’daki Hristiyanlar, “Lady of Damascus” Rum Katolik Kilisesi’ne gelerek Noel ayinine katıldı.

KAYBOLAN İTALYAN RAHİBİN AKIBETİ

İtalyan Cizvit rahibi Paolo Dall’Oglio, Muhalefet üyeleriyle buluştuğu ve Suriye iç savaşı sırasında Suriye hükümetini eleştirdiği için 2012 yılında hükümet tarafından Suriye’den sürgün edildi.

29 Temmuz 2013’te IŞİD tarafından kaçırıldı. Kaçırılmadan önce, Şam’ın 80 kilometre kuzeyinde bulunan altıncı yüzyıldan kalma bir manastır olan Deir Mar Musa El-Abashi Manastırı’nda otuz yıl boyunca hizmet ettiği biliniyor. Şubat 2019’da Suriye’nin Deyrizor kentinde hâlâ hayatta olabileceğine dair haberler çıktı.

Gazeteci, Dall’Oglio’nun akıbetini sordu. Piskopos Jacque Murad, “Rejimin hapishanelerinde olduğunu umuyorduk ancak, herhangi bir haber alamadık. Hâlâ hayatta olduğunu sanmıyorum. Cesedini aramak zorundayız. Peder Paolo’nun naaşının bugün hâlâ saklanıyor olması çok korkunç” dedi.


Ülkedeki Hristiyanlar, 25 Aralık’ta kutlanacak Noel için başkent sokaklarını süsledi.

“ŞERİAT SURİYE’YE UYMAZ”

Esad’ın devrilmesinden sonra en çok sorulan soru, “Suriye’ye İslami bir rejim gelir mi?” Piskopos, bunun mümkün olmadığını söylüyor ve gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Suriye halkı şeriat hukuku altında, bir halifelikte yaşamayı kabul etmiyor. Bu sistem bu ülke için uygun değil. Biz farklı inanç ve etnik gruplardan oluşan bir ulusuz. Bu kadar çeşitli ve kültürel açıdan zengin bir halka tek bir dine dayalı bir sistem dayatılamaz.”

“ÇOK AZ KALDIK”

Humus Piskoposu Jacques Murad, “Zaten çok az sayıda Hristiyan kaldı. Bütün kasabalar, köyler terk edilmiş durumda. Kesin rakamlar yok ama savaştan önce bir buçuk milyondan fazlayken şimdi en fazla 300 bin kişiyiz” diyor.

Şeriatın geldiği takdirde ise olacakları, “Orta Doğu’yu Hristiyanlardan arındırma planı gerçekleşmiş olacak” şeklinde yorumladı.

NELER OLDU

Suriye’nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım’da Suriye güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başladı. 30 Kasım’da Halep’in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağladı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık’ta Hama kent merkezini Esad güçlerinden aldı.

İsyancılar başkent Şam’a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başladı. Suriye’nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık’ta operasyon başlatan isyancılar, çatışmaların ardından il merkezini rejim güçlerinden geri aldı.

Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık’ta isyancı grupların kontrolüne geçti. Aynı gün Kuneytra’daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağladı. Başkente açılan Humus ilinde de Esad karşıtı güçler, 7 Aralık’ta kent merkezine hakim oldu.

Şam’ın güneybatısında Suriye güçlerine karşı ilerleyen gruplar, 7 Aralık’ta başkentin güney banliyölerine girmişti. Rejim güçleri de Şam’da Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi. Esad karşıtı silahlı grupların başkente hakim olmaya başlamasıyla Esad yönetimi 8 Aralık sabahı kısa sürede başkentin tüm kontrolünü kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir