Bottarga, genellikle kefal veya mavi yüzgeçli ton balığından elde edilen tuzlanmış, kürlenmiş balık yumurtası kesesidir. Genellikle sarı renkte ve kuru bir yapıya sahip olan bottarga, deniz ürünlerinin yoğun aromasıyla ünlüdür.
En bilinen versiyonu Akdeniz çevresinde üretilir; benzer yiyecekler arasında Japon karasumi ve daha yumuşak olan Tayvan wuyutsu ve kefal veya tatlı su davulundan elde edilen Kore eoranı bulunur.
Birçok ismi vardır ve çeşitli şekillerde hazırlanır. Nadir bulunması ve karmaşık hazırlanması nedeniyle fiyatı bir hayli pahalıdır.
PROTEİN AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR
Bu değerli deniz ürünü, protein açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Kas gelişimi ve onarımı için vücuda yardımcı olan bottarga, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
Omega-3, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve kan basıncını düzenler. Ayrıca, bottarga A vitamini, D vitamini ve B grubu vitaminleri ile iyot ve selenyum gibi mineraller açısından da oldukça değerlidir. Bu bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirir, tiroid fonksiyonlarını destekler ve sindirim sistemini iyileştirir. Düşük kalorili yapısıyla sağlıklı bir atıştırmalık alternatifi sunan bottarga, besleyici içeriğiyle de vücuda birçok fayda sağlar.
BOTTARGA NASIL YAPILIR?
Bottarga üretiminin ilk olarak MÖ 10. yüzyılda Nil Deltası’nda belgelendiği görülmektedir. Bottarga, İtalya’da Sicilya’da mavi yüzgeçli orkinos balığından, Sardunya’da ise kefal balığından yapılır. Türkiye’de bottarga, kefal yumurtasından yapılır ve Dalyan’da, Köyceğiz Gölü’nden göç eden olgun balıklardan üretilir.
Balık yumurtalarının toplanması, ardından da tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen bottarganın yapım aşaması şu şekildedir:
Kefal, orkinos ya da ton balığı türlerinden biri seçilir ve balıkların yumurtaları dikkatlice çıkarılır. Çıkarılan yumurtalar, havayla temas etmeyecek şekilde tamamen tuzla kaplanır.
Tuzlanan balık yumurtaları kuru ve sıcak bir ortamda dinlendirerek birkaç gün kurutulur. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra tuzlanmış balık yumurtalarına şekil verilir.
Şekil verilirken genel olarak oval, silindir kalıplar kullanılır. Bu kalıplarda tuzlanmış kurutulmuş balık yumurtaları sıkıştırılarak bottargaya son şekli verilir.
Şekil verilen bottargalar bir süre daha bekletilerek olgunlaşması sağlanır. Ardından sofraya sunulur.
NASIL YENİR?
Bottargayı ince dilimler halinde keserek yiyebilirsiniz. Ekmek üzerine koyarak yiyebileceğiniz gibi makarnalarınıza ya da salatalarınıza onu ilave edebilirsiniz.
Farklı deniz ürünü yemekleriyle de bottarga kullanabilirsiniz. Dilerseniz dilimlediğiniz bottarga’ları zeytinyağı, limon ve baharatlarla lezzetlendirerek bir meze gibi de değerlendirebilirsiniz. Ayrıca, rendeleyerek de tüketebilirsiniz.