BirGün gazetesinde yer alan habere göre, Yunus Emre Vakfı’nın kasası, tabela şirketlerden alınan naylon faturalarla boşaltıldı. Vergi müfettişlerinin yaptığı incelemede, vakfa fatura kesen birçok tabela şirkete dair çarpıcı bilgiler yer aldı. Olayın patlak vermesinin ardından da vakıfta dikkati çeken gelişmeler yaşandı.
Vakfın iki önemli isminin istifası istendi. Başkan yardımcıları Rahmi Göktaş ile Abdullah Kutalmış Yalçın’ın geçen hafta istifalarını vererek görevlerinden ayrıldığı ortaya çıktı.
AİLE BAKANI’NIN EŞİ
İstifa ettirilen Rahmi Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile evli. Rahmi Göktaş bir dönem, Brüksel Yunus Emre Vakfı Müdürü olarak görev yaptı.
Diğer istifa eden başkan yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın ise MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Semih Yalçın’ın oğlu.
Rahmi Göktaş
MÜFETTİŞLER İNCELEMEYE ALDI
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi müfettişleri geçen yaz Yunus Emre Vakfı’nı incelemeye aldı. Müfettişler, sahte fatura kesen, ticari faaliyeti bulunmayan tabela şirketler ile Yunus Emre Vakfı’nın ilişkisi olduğunu belirledi.
26 Temmuz 2024 tarihinde Yunus Emre Vakfı’na yazı gönderen vergi müfettişi, vakıftan faturalarla ilgili belge ve açıklama talep etti.
BEŞ İDDİA
Vergi müfettişlerinin vakıftan açıklama istediği faturalarla ilgili iddiaları şöyle:
Faturalar sahte: Rematek İnşaat Şirketi’nin 2022 ve 2023 yıllarında gerçek anlamda ticari bir faaliyetinin bulunmadığı, düzenlediği tüm faturaların sahte belge niteliğinde olduğu belirlendi.
Mal ya da hizmet yok: Çelikkaya Organizasyon İnşaat isimli şirketin kuruluş tarihinden itibaren düzenlediği faturaların tamamının herhangi bir mal teslimi ve/veya hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenmiş sahte faturalar olduğu tespit edildi.
Ticari faaliyeti yok: Vergi mükellefi Ali Fide’nin 05 Ocak 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında herhangi bir ticari faaliyetinin olmadığı, sahte belge düzenleme faaliyeti ile iştigal ettiği herhangi bir gerçek faaliyetinin olmadığı bu nedenle düzenlediği tüm faturaların sahte belge mahiyetinde olduğu belirlendi.
Komisyon karşılığı: Peçenekler Demir şirketinin 2021 hesap döneminde gerçek bir faaliyetinin olmadığı, işe başlama tarihinden itibaren düzenlediği belgelerin tamamının gerçek bir mal teslimi ve hizmet ifasına dayanmayan, komisyon karşılığı düzenlenen sahte belgeler olduğu tespit edildi.
Sahte belgeler: Evrim Cnc Makina şirketi tarafından 24 Eylül 2021 tarihinden itibaren düzenlenen belgelerin sahte belgeler olduğu belirlendi.”
Abdullah Kutalmış Yalçın
YUNUS EMRE VAKFI NEDİR
Yunus Emre Vakfı, 2007 yılında Türkiye’nin tarihini, dili, kültürü ve medeniyet anlayışının uluslararası alana aktarılmasını sağlamak iddiasıyla kamu vakfı olarak kuruldu. Vakfa bağlı olarak da yabancılara Türkçe öğretmek ve ülkenin tanıtımı yapmak amacıyla Yunus Emre Enstitüsü çalışmaya başladı.