Yılbaşına günler kala antep fıstığı ve incirde kanserojen madde tespit edildi. Geri gönderildi
Türkiye’den yurt dışına ihraç edilen bazı ürünler, yüksek miktarda pestisit ve aflatoksin içerdiği gerekçesiyle geri gönderildi. Bu durum, son dönemde giderek daha fazla gündeme gelmeye başladı.
FRANSA VE İSVEÇ’E GİDEN ÜRÜNLERDE AFLATOKSİN B1 TESPİTİ
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’den Fransa ve İsveç’e gönderilen kuru incir ve Antep fıstığında, “en tehlikeli” olarak bilinen Aflatoksin B1 maddesinin tespit edildiğini duyurdu. RASFF (Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi) tarafından 23 Aralık’ta yayımlanan bildirimlerde, bu ürünlerin Avrupa’ya ulaştığında ciddi sağlık riski taşıdığı kaydedildi.
KURU İNCİRLERDE AFLATOKSİN MİKTARI ÇOK YÜKSEK
Fransa’ya gönderilen kuru incirlerde yapılan testlerde, izin verilen maksimum Aflatoksin B1 miktarının 6 µg/kg iken, test sonuçlarına göre bu değerin 131 µg/kg olduğu tespit edildi. Ayrıca, Aflatoksin toplam miktarının da 199 µg/kg olduğu belirlendi. Bu değerlerin Avrupa standartlarının çok üzerinde olduğu belirtildi.
ANTEP FISTIĞINDA AFLATOKSİN B1 TESPİTİ
İsveç’e gönderilen Antep fıstığında da benzer bir durum söz konusu olduğu aktarıldı. RASFF bildirimine göre, burada da Aflatoksin B1 seviyesinin 56 µg/kg olduğu saptandı. Bu da izin verilen sınırın çok üzerinde, çünkü maksimum değer 8 µg/kg olarak belirlenmişti.
AFLATOKSİN NEDİR?
Aflatoksinler, özellikle mantar ve küflerin ürettiği, oldukça zehirli ve kanserojen maddelerdir. Bu maddeler arasında en tehlikelisi olan Aflatoksin B1, hem kanserojen özellik taşıması hem de genetik yapıyı bozma potansiyeli ile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
İHRACAT ÜZERİNDE SAĞLIK RİSKİ ARTIYOR
Türkiye’den ihraç edilen ürünlerin kalitesizliği ve sağlık riskleri nedeniyle geri gönderilme oranları artarken, bu durum ülkenin ihracatçıları için önemli bir uyarı niteliği taşıyor. Hem ürünlerin güvenliği hem de dış ticaretin sağlıklı şekilde devam edebilmesi için kalite denetimlerinin artırılması gerektiği öne sürülüyor.