“Türkiye’nin acil ‘Çevre Rönesansı’na ihtiyacı var”

EvrimRızvanoğlu, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili. Özellikle çevre konularında yurtiçi ve yurtdışı gezilerine kendi parasıyla gidiyor, sorunları gündeme getiriyor.

Son olarak Azerbaycan’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği toplantısına Türkiye bin 862 kişilik heyetle katılırken, Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, danışmanının da parasını ödeyip bu toplantıya katıldı.

TASARRUF LAFTA KALDI

Sohbetimizde, hükümetin sözde ‘tasarruf genelgeleri’ yayımlamasına rağmen buna uyulmadığını belirten Rızvanoğlu, şöyle devam etti:

“Bu kadar insanın uçağı, konaklaması, yemesi-içmesi, yapılan harcamayı düşünebiliyor musunuz? Ee.. Nerede kaldı tasarruf tedbirleri, hani iktidarın tasarruf tedbirleri vardı? Bizzat Cumhurbaşkanlığı tarafından, 17 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi var. ‘Zorunlu hâllerde yapılacak yurt dışı geçici görevlendirmeler en az seviyede tutulur’ deniliyor. Sizin en az seviyeden anladığınız tam olarak kaç kişi? Türkiye’den katılan bin 862 kişiden, kaç kişinin parası bu devletin kasasından çıktı? Neden  kendi yazdığınız genelgeye uymuyorsunuz?”  

ÇEVREYE AYRILAN PAY

“Bir ülkenin çevre bütçesi o ülkenin çevreye verdiği önemin en somut göstergesidir” diyen Rızvanoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“AB ülkeleri toplam bütçelerinin ortalama yüzde 5’ini çevreye ayırıyor. Türkiye’de ise bu oran sadece binde 1.3; yüzde değil, binde. Almanya 2025 için çevre koruma projelerine, yaklaşık 35 milyar Euro ayırdı. Türkiye’nin sürdürülebilir çevre bütçesi ise bu rakamın sadece yüzde 1.5’u. Hiç bir şeye yetmez.”

SAMİMİYET EKSİK

Rızvanoğlu, Çevre ve Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’un “İklim diplomasisi yapıyoruz” dediğini hatırlattı ve devam etti:

“Bizim daha iklim diplomasisi kültürünü iyi bilen, özel bir iklim elçimiz bile yok. Çevre konusunda bütçe kadar samimiyet de eksik. ÇED kararlarını beklemeden projelere başlamak, yargının ‘Yapamazsınız’ dediği projeleri bakanlığın eliyle arkadan dolanarak yapmak, ülkeyi Avrupa’nın plastik çöplüğü hâline getirip ‘Biz plastik kirliliğiyle mücadele ediyoruz’ demek, asırlık ağaçları kesip ormanları bir gecede, tek bir kişinin imzasıyla ranta açıp ‘Fidan dikimi yapıyoruz’ demek. İşte, bunlar samimiyetsizliğin tarifidir çünkü samimiyet sözle eylemin bir olduğu yerde başlar.”

ÇEVRE RÖNESANSI

Rızvanoğlu “Türkiye’nin yeni bir kalkınma hikâyesi için bir çevre rönesansına ihtiyacı var. Yani doğanın akılcı kullanımıyla ekonomiyi büyütmek, enerjiyi yeşile yönlendirmek, halk sağlığını güvenceye almak ve adil bir toplumsal düzen inşa etmektir. Ancak bu şekilde Türkiye çevre ve iklim mücadelesinden başarıyla çıkabilir, çağı yakalayabilir ve sürdürülebilir bir kalkınma sağlayabilir” dedi.

İsrafı bırakmadan enflasyon düşmez

Rızvanoğlu, iktidarın tasarruf adına memur servislerini kaldırdığını, okullarda görevli temizlikçilerin sayısını azalttığını, kamu personeline verilen giyecek yardımını kıstığını, öğretmenlerin kullandığı su ısıtıcılarını, çay-kahve makinalarını bile ‘tasarruf’ diyerek yasakladığını hatırlattı.

“Enflasyon artar diye asgari ücretliye, emekliye zam yapmıyorsunuz. Kamu harcamalarını kısmadan, tasarruf etmeden, hoyratça para harcayarak nasıl enflasyonu düşüreceksiniz? İsrafı bırakmayan siz mi enflasyonu düşüreceksiniz?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir