Güney Kore Ulusal Meclisi’nden Devlet Başkan Vekili Han’ın azline onay
Güney Kore’de dönemin devlet başkanı Yoon Suk Yeol’un 3 Aralık gecesi 6 saat süren başarısız sıkıyönetim ilanının yankıları sürüyor. Daha önce de Yoon’un azline karar veren Güney Kore Ulusal Meclisi’nde bugün yapılan oylamada, Yoon’un Anayasa Mahkemesi’nin azil kararına ilişkin son sözü söylemesine kadar vekaleten devlet başkanlığı yürüten Başbakan Han Duck-soo’nun azli yönünde karar alındı. 300 sandalyeli mecliste, 192 milletvekilinin azil yönünde oy verdiği bilgisi paylaşıldı.
Reuters’ın aktardığına göre, Ulusal Meclis’teki vekillerin çoğu, Han’ın azli yönünde oy kullandı. Ana muhalefet Demokratik Parti (DP), sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol’un yerine vekalet eden Başbakan Han Duck-soo’nun azledilmesi için 26 Aralık Perşembe günü önerge sunmuştu. Han, bugün mecliste alınan kararın ardından yaptığı ilk açıklamada, azil önergesine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekleyeceğini söyledi. Han, açıklamasında ayrıca, karar saygı duyduğunu ve daha fazla kaos yaşanmasının engellenmesi için görevden çekileceğini duyurdu.
Güney Kore yasalarına göre, Başbakan Han’ın azlinin ardından, Devlet Başkanlığı görevine vekalet etmesi için Maliye Bakanı Choi Sang-mok’un görevlendirilmesi bekleniyor.
HAN, NEYLE SUÇLANIYOR?
Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Park Chan-dae, 24 Aralık tarihinde partisinin mecliste düzenlediği ve televizyondan canlı yayınlanan toplantıda, Başbakan Han’ın meclisin Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve eşi Kim Keon-hee hakkında ‘özel savcılık soruşturmaları’ başlatılmasına yönelik kararını imzalayarak yürürlüğe sokmadığı için bu adımı gerekli gördüklerini belirtmişti. Bunu Yoon’un sıkıyönetim ilanıyla başlatılan kalkışma girişimi için zaman kazanma ve onu sürdürme taktiği olarak gördüklerini ifade eden Park, “Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Han Duck-Soo hakkında derhal azil süreci başlatacağız” demişti.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 12 Aralık’ta, Yoon’un sıkıyönetim girişimine ilişkin ‘özel yetkili savcılık soruşturması’ başlatılmasına yönelik önergeyi 195 milletvekilinin oyuyla kabul etmişti. Meclis’te ayrıca Yoon’un eşi Kim Keon-hee hakkında ‘hisse senedi manipülasyonu ve seçimlere müdahale’ iddialarının ‘özel yetkili savcı tarafından soruşturulması’ için verilen ayrı bir önerge de kabul edilmişti. DP yetkilileri, meclisin Yoon ve eşi hakkındaki soruşturma kararlarını 24 Aralık’a kadar yürürlüğe sokmaması halinde Başbakan Han hakkında da azil süreci başlatacakları uyarısında bulunmuştu.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol hakkında halen Seul Yüksek Savcılığı ve üst düzey görevliler hakkında Yolsuzluk Soruşturma Ofisince (CIO) iki ayrı soruşturma yürütülüyor.
YOON’UN AZİL DAVASININ İLK ÖN DURUŞMASI BAŞLADI
Öte yandan, Güney Kore Anayasa Mahkemesi’nde devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol’un azil davasının ilk ön duruşması görülüyor. Ön duruşma kapsamında, Yoon’un ve Ulusal Meclis’in temsilcileri, tanık ile kanıt listelerini sunmak ve gelecekteki duruşmaların tarihlerini belirlemek üzere bir araya geldi.
Devlet başkanlığı vazifesinden 3 Aralık’taki kısa süren sıkıyönetim ilanı nedeniyle geçici uzaklaştırılan Yoon’un, görevden alınması ya da göreve iade edilmesine karar verilecek davanın ilk ön duruşması başladı. Sıkıyönetim ilanı nedeniyle ‘ayaklanmaya teşebbüs’ suçundan yargılanan Yoon Suk Yeol, suçlama onaylanırsa görevden alınacak ve 60 gün içinde erken devlet başkanlığı seçimine gidilecek, suçlamanın reddedilmesi halinde ise görevine iade edilecek. Anayasa Mahkemesi’nin Yoon’un azline ilişkin kararını davanın değerlendirilmeye başlandığı 14 Aralık’tan itibaren 6 ay içinde vermesi gerekiyor.
Ne olmuştu?
Devlet Başkanı Yoon, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, ‘muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması’ gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. “Sıkıyönetim birlikleri” olarak görevlendirilen askerler Ulusal Meclis’e girmişti. Mecliste yapılan acil oturumda, sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 vekilin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından hükümsüz hale geldiğini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu. Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve beş küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’un azli için Ulusal Meclise sunduğu önerge, 7 Aralık’ta yapılan oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti. Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık’taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesi’nin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)