VAN – Van’ın Edremit ilçesinde bulunan turizm açısından önemli bir nokta olan Edremit Marina’nın işletmesi, DEM Partili belediyeden alındı. Balıkçı barınağı olarak da kullanılan alan, Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne devredildi.
2017 yılında Milli Emlak Müdürlüğü ile yapılan sözleşme ile işletmesi 2027 yılına kadar Edremit Belediyesi’ne verilen marinanın sözleşmesinin feshedilmesine, içinde bulunan yapılar gerekçe gösterildi. Bu yapılar arasında balıkçı lokali, zabıta noktası ve deniz otobüsü yolcusu bekleme alanı da yer alıyor.
AK PARTİLİ SAY DÖNEMİNDE YAPILDI
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Van’ın merkez ilçelerinden biri olan Edremit’in belediyesini, yüzde 53,8 oy oranıyla Halkların Demokrasi Partisi (HDP) kazanmıştı. Ancak mazbata ikinci olan AK Parti’nin adayı İsmail Say’a verilmişti. Mazbatası elinden alınan Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, son yapılan genel seçimlerin sonucunda DEM Parti listesinden Van milletvekili seçilirken, ilçenin belediyesini 5 yıl boyunca İsmail Say yönetti. Marina içindeki, sözleşmenin feshedilmesine gerekçe gösterilen toplam 7 yapının tamamı da Say’ın döneminde yapıldı.
YAZIŞMALAR SÜRÜNCEMEDE BIRAKILDI
Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Rabia Başak Koç’un verdiği bilgiye göre; 2021 yılında yapılan yapılara ilişkin AK Partili Say döneminde herhangi bir işlem yapılmazken, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, haziran ve eylül aylarında iki ayrı denetim yaparak, sözleşmeye aykırılık taşındığı tespitinde bulundu ve bunların giderilmesi için belediye yönetimine bir aylık süre tanıdı.
Bu süreçte, sözleşme feshine gerekçe gösterilen yapılarla ilgili başta Van Valiliği, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla yazışmalar yapıldı ancak bu yazılara ya cevap verilmedi ya da yazışmalar sürüncemede bırakıldı.
DAVA DEVAM EDERKEN DEVİR YAPILDI
Yaşananların ardından Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 17 Ekim’de sözleşmenin tek taraflı olarak feshedildiğini belediyeye bildirdi. Bunun üzerine Edremit Belediyesi yürütmenin durdurulması talebiyle 22 Ekim’de dava açtı. Dava dosyasındaki süreç devam ediyorken marinanın devredilmesi için komisyon kuruldu.
Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde kurulan komisyon, geçtiğimiz gün alana gelerek buradaki yapılarla ilgili tespit çalışması yaptı. Duruma itiraz eden belediye yetkilileri, teslim tutanağını imzalamamasına rağmen, marina Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne devredildi.
‘KEYFİ BİR UYGULAMA OLARAK GÖRÜYORUZ’
Edremit Belediye Eşbaşkanı Rabia Başak Koç, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: “Dokuz aylık bir zaman zarfında bütün kısıtlamalara rağmen, yollarımızı kesmelerine rağmen, biz hizmet götürmeye çalışıyoruz. Zor süreçler geçirdik ve geçirmeye de devam ediyoruz. İlçemiz için son derece önemli olan marinamızın sözleşmesi 2027 yılına kadar devem etmesi gerekirken, görüldüğü üzere her defasında önümüzü kapatmak isteyenler, bu sözleşmeyi tek taraflı iptal etti ve marinamız Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne verildi. Oysa iki yıllık bir süremiz vardı. Bunu tamamen keyfi bir uygulama olarak görüyoruz.”
‘BELEDİYE, MARİNANIN GELİRİNDEN DE OLDU’
Edremit Marina, Van için büyük bir öneme sahip. Nitekim, tarihi Akhdamar Adası’na ulaşımı sağlayan Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait deniz otobüsleri, eğlence gemileri, özel tur tekneleri, yatlar, balıkçı tekneleri ve yürüyüş yolları bu marinada yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında marinanın belediyeye maddi bir getirisi de oluyordu.
“Biz bu ilçenin önünü ne kadar açmaya çalıştıysak, onlar kapatmaya çalıştı. Marinanın elimizden alınması da bu eylemlerinden yalnızca biridir” diyen Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belediyemizin, marinadan bir geliri vardı. Aynı zamanda zabıta birimlerimiz ve büyükşehir belediyemizin kullanımında olan yerler de vardı. Marinayı işletme sözleşmemiz tek taraflı iptal edilince, belediyemiz hem oradan gelen gelirden oldu hem de ekiplerimiz oradan çıkmak zorunda bırakıldı.”
‘31 MART’IN ARDINDAN YAPTIRIMLAR BAŞLADI’
Sözleşme feshine gerekçe gösterilen yapıların, 2021 ve 2022 yıllarında AK Partili İsmail Say döneminde yapıldığını hatırlatan Koç, “O dönemdeki denetim tutanaklarında yapılardan bahsediliyor ama izin alınması gerektiği belirtiliyor. Herhangi bir yaptırım ise uygulanmıyor. 31 Mart’ta belediyeyi kazanmamızın ardından bu kez yaptırımlara başladılar” dedi.
Koç, yapılan uygulamanın sadece marina ile sınırlı kalmadığını, Kent Meydanı’nda bulunan Taş Bina’nın da yine aynı yöntemle belediyenin elinden alındığını belirtti: “Taş bina, yıllardır belediyemiz tarafından kullanılan bir yerdi. Ancak elimizden alındı. Öte yandan Edremit Belediyesi Sürekli Eğitim Merkezleri’miz (ESEM) vardı. Öğrencilerimizin eğitim gördüğü, sınava hazırlandığı yerlerdi. Seçimden önce buralarda Halk Eğitim Müdürlüğü üzerinden istihdam edilen eğitmenler vardı. Ancak seçimi biz kazandıktan sonra Halk Eğitim, bu eğitmenlerin işlerine de son verdi. Şu anda buraları ancak etüt salonları olarak kullanabiliyoruz. Engelli öğrencilerimizin kullanımında olan Engelsiz Yaşam Merkezi’miz vardı. Buradan da hocaları çekerek kapatmaya çalıştılar. Bu hocalara ‘Belediye sizi alabiliyorsa alsın’ demişler. Ancak burada bir tıkanma oluyor. Çünkü biz bu hocaları almak istediğimizde, bu kez tasarruf tedbirlerine takılıyoruz.”
‘KENDİ DÖNEMLERİNDE İSTEDİKLERİ HER ŞEYİ YAPIYORLAR’
Yapılan uygulamanın, özel bir politikanın ürünü olduğunu söyleyen Koç, “Kendi dönemlerinde istedikleri her şeyi yapabiliyorlar. Fakat süreçte biz varsak, hiçbir kurum elini taşın altına koymuyor. Bizi pasif hale getirmeye çalışıyorlar. Bizim halka hizmet götürme noktasında önümüze engel koymaya çalışıyorlar. Oysa biz bunların hiçbirini kendimiz için istemiyoruz. Halk için istiyoruz. Söz konusu ‘hizmet’ olunca, bütün siyasi görüşlerin bir tarafa itilmesi ve halkın menfaati için çalışılması gerekiyor” diye konuştu.
‘BU SADECE DEM PARTİLİ BELEDİYELERLE İLGİLİ DE DEĞİL’
İktidarın, kazanamadığı belediyeleri işlevsiz hale getirmeye çalıştığını ifade eden Koç, yapılanların yalnızca DEM Parti’ye yönelik olmadığını söyledi. Bu kapsamda Koç, Belgrad Ormanı’nı örnek gösterdi: “Kendilerinin kazanamadıkları belediyelere ait olan her şeyi farklı farklı kurumlara aktarıyorlar. Bu doğru bir uygulama değildir. Belediyeleri işlevsiz hale getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu sadece DEM Partili belediyelerle ilgili de değil. Gördüğümüz kadarıyla CHP’li belediyelerde de aynı uygulamaları yapıyorlar. İstanbul’daki Belgrad Ormanı da buna bir örnektir.”