Nahit Eren: Narin davasındaki karar Nevzat Bahtiyar yönünden eksik

Narin Güran cinayeti davasının ardından açıklama yapan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, sanık Nevzat Bahtiyar’a verilen 4 yıl 6 ay hapis cezasına itiraz edeceklerini söyledi.

8 yaşındaki Narin Güran’ın öldürülmesiyle ilgili Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve Salim Güran’a ağırlaştırılmış müebbet hapis, Narin’in cesedini sakladığını söyleyen Nevzat Bahtiyar’a “Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Kararın ardından Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yapan eski Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Diyarbakır Barosu davayı ilk günden beri büyük bir kararlılıkla takip etti. Bütün olumsuzluklara, tepkilere rağmen Narin’in için adaletin tesisi ve adil bir karar çıkması için hukuk mücadelemizi sürdürdük” dedi.

“Biz bugün mahkemeden böyle bir karar mı bekliyorduk, hayır” diyen Eren, “Duruşmada da dün izah ettim, bu dava dosyası hukuki açıdan hepimizi yoran bir dosyaydı. Maalesef suça dair hiçbir itiraf söz konusu olmadı. Öldürmüşse Nevzat bir katil olarak ceza yemeliydi. Öldürmemiş olsa bile hem dosyamızdaki baz verileri aynı zamanda 9-10 gün boyunca Narin’in dereye götürüp saklayan ve bekleyen kişi. Benim nezdimde adalet duygumuz tatmin edilecekse hukuki çerçevede aslında Nevzat’ın da iştiraken kasten çocuğu öldürmekten cezalandırılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

Baronun Nevzat Bahtiyar’a verilen karara itiraz edeceğini aktaran Eren, “Kararın Nevzat boyutuyla eksik kaldığı kanaatindeyim. Diyarbakır Barosu Dava Takip Komisyonumuz bu kararı Nevzat boyutuyla istinaf edecektir. Tüm toplumun vicdanında büyük yaralar açan bu cinayet dosyasında, cinayet sebep olan herkesin hak ettiği cezayı almasını istedik. Karar biraz eksik ama istinafa yapacağımız başvuru, sonrasında Yargıtay aşaması… Nihayetinde elimizdeki ilk derece mahkeme kararı var elimizde. Hukuki süreci bugüne kadar takip ettiğimiz gibi takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve hükümete yasal düzenleme çağrısı yapan Eren, “Benzer cinayetlerin bir daha yaşanmaması için hem TBMM’ye hem de siyasal iktidara da çok iş düşüyor. Bu davada, çocukların bir daha bu şekilde katledilmemesi için hem soruşturma açısından hem kolluk açısından bütün eksiklikleri ortaya koyduk. Çocuk cinayetlerine, kadın cinayetlerine dair daha sağlıklı bir sisteme, daha sağlıklı bir politikaya ihtiyaç olduğunu bu dava gösterdi” dedi.

Aileyi bir bütün olarak suçlamadıklarını söyleyen Nahit Eren, “Bu davanın farklı kazanımları da vardı. Hep şunu söyledik, Türkiye’de ilk defa bir baro böylesine bir davada müşteki oldu. Bu tür dosyalarda hukuk örgütlerinin ve aynı zamanda soruşturma, yargı makamlarının bir arada maddi gerçeğin, hakikatlerin açığa çıkması için birlikte çalışmasının ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Hiçbir zaman aileyi bir bütün olarak karşımıza almak gibi bir niyetimiz olmadı. Biz kim katilse, kim birlikte hareket etmişse ceza alsın diye bu dosyada yerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir