Ağrıların sinirsel ve mekanik olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını söyleyen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, “Sinirsel kaynaklı ağrılar genellikle boyun ve bel fıtıkları, omurga kanal darlığı, sinir sıkışmaları gibi nörolojik sorunlardan kaynaklanırken, mekanik ağrılar arasında miyofasiyal ağrı sendromu, eklem kireçlenmeleri, bağ ve kas yaralanmaları gibi rahatsızlıklar yer alıyor” diye konuştu.
‘DETAYLI BİR MUAYENE ÖNEMLİ’
Detaylı bir muayenenin önemli olduğunu ifade eden Dr. Özkoçak, tedavide kullanılan ileri teknoloji cihazlar hakkında şunları söyledi:
“Biz tedavilerde yüksek yoğunluklu robotik lazer tedavileri, elektromanyetik ve yeni nesil elektroterapi cihazları gibi modern ve son teknoloji cihazları sıklıkla kullanıyoruz. Bu cihazlar, konvansiyonel egzersizlerle birleştirildiğinde daha etkin sonuçlar elde ediliyor.”
‘TEDAVİYE YANIT VERMEYEN DURUMLARDA ALTERNATİF YÖNTEMLER DEVREYE GİRİYOR’
Tedaviye yanıt vermeyen durumlarda alternatif yöntemlerinin devreye girdiğini belirten Dr. Özkoçak, “Bu yöntemler arasında ağrı mezoterapisi, nöralterapi, eklem tedavileri için kullanılan eksozom, kök hücre, PRP, enjeksiyonları gibi uygulamalar yer alıyor” diye konuştu.
‘AĞRIYI KAYNAĞIYLA BİRLİKTE ELE ALMAK GEREKİYOR’
Ağrı tedavisinde bütüncül yaklaşımın önemine değinen Dr. Özkoçak, “Ağrıyı yalnızca semptom olarak değil, kaynağıyla birlikte ele almak gerekiyor. Doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle herkes ağrısız bir yaşamı hak ediyor” ifadelerini kullandı.