Narin Güran cinayeti davasına yarın devam edilecek
Diyarbakır Bağlar ilçesine bağlı kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos günü kaybolmasının ardından, 19 gün sonra 8 Eylül’de Eğertutmaz Deresi’nde cesedi bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında açılan davada, bugün yapılan duruşma tamamlandı.
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce bu sabah başlayan ve 14 saat süren duruşmada, “iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istemiyle Narin’in annesi Yüksel Güran, amcası Salim Güran ve ağabeyi Enes Güran ile Narin’in cansız bedeninin bulunduğu dereye taşıyan komşuları Nevzat Bahtiyar yargılanıyor.
“SİNYALLER DAHA NET TESPİT EDİLEBİLİR”
Diyarbakır Barosu avukatlarından Behlül Barlık savunmasında şu ifadeler öne çıktı:
“Daraltılmış baz, incelemesi yapılan telefonun o sırada sinyal aldığı baz ve bazlarda kayıtlı tutulan verilerin-bu veriler matematiksel hesaplamalara dayanır- saha araştırması ile desteklenerek çok hassas konum belirlemedir.
Telefona sinyal gönderen her baz bir takım verileri kendi bünyesinde şifrelemek üzere tutar. (Bu veriler;
•Sinyal Gidiş-Dönüş Süresi (RTT – Round Trip Time):
•Baz istasyonu ile cihaz arasındaki sinyalin gidip gelmesi için geçen süre ölçülür. Bu süre, cihazın baz istasyonuna olan uzaklığını verir.
•Sinyal Gücü (RSSI – Received Signal Strength Indicator):
•Baz istasyonuna ulaşan sinyalin gücü ölçülerek, cihazın uzaklığı tahmin edilir.
•Sinyal Açıları (Angle of Arrival – AoA):
•Baz istasyonuna ulaşan sinyalin geliş açısı ölçülür. Bu da cihazın yönünü belirlemeye yardımcı olur.)
Bu verileri baz istasyonu kendi bünyesinde şifrelenmiş şekilde tutar.
Bilirkişiler sahada bu veriler ışığında kendi verilerini toplamak için analiz yaparlar. Bu analiz OpenSignal, Network Cell İnfo Lite, Netmonster gibi programlar sayesinde yapılır. Bilirkişiler söz konusu program yardımı ile sinyal gücü, sinyal açıları, sinyalin gidiş dönüş hızını tam olarak tespit eder.“
“İSTERSE KIYAMET KOPSUN”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı Abdullah Yılmaz savunmasını şu şekilde verdi:
“Daraltılmış bazın farazi olmadığı raporları var. Ulusal kriminal raporu daraltılmış bazı destekliyor. Dosyada deliller bir bütün olarak değerlendirildiğinde somut delil olarak ele alınabilir. Bırakın adalet yerini bulsun, isterseniz kıyamet kopsun.”
“TÜM SANIKLARIN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Avukatı Özge Toy, konuşmaya devam ediyor:
“Bugüne kadar kimse gerçeği söylemedi. Fatura ödeme konusunun otomatik ödeme talimatı olduğu çok belli. O fatura hala bugün düzenli olarak ödenmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak yoğun bir çaba sarf ederken, Batman’da doğup büyümüş ve Aile Bakanlığı’nda avukatlık yapan bir kadın olarak tüm sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz”
Duruşmada, tanıklar ve müşteki avukatlarının beyanları alınmasının ardından Mahkeme Başkanı, duruşmaya yarın devam edileceğini bildirdi.