Her beş çocuktan biri savaş bölgesinde yaşıyor

BM’nin yayımladığı rakamlara göre, dünyadaki çocukların beşte birine yakını çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşıyor ve 473 milyondan fazla çocuk, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü şiddet olaylarına maruz kalıyor.

BM’nin çocuklara yönelik insani yardım kuruluşu UNICEF, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, dünya genelinde çatışma bölgelerinde yaşayan çocukların oranının 1990’larda yaklaşık yüzde 10’dan yüzde 19’a neredeyse iki katına çıktığını ve çocuklara yönelik bu dramatik zarardaki artışın “yeni normal” haline gelmemesi gerektiği konusunda uyardı.

DURUM İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BİLE KÖTÜ

1945’ten bu yana dünyada daha fazla çatışma yaşandığını belirten UNICEF, çocukların giderek daha fazla kurban gittiğini söyledi. 2023’ten itibaren BM, mevcut son verilerine atıfta bulunarak, 22.557 çocuğa karşı 32.990 rekor sayıda ciddi ihlalin gerçekleştiğini doğruladı; bu, güvenlik konseyinin yaklaşık 20 yıl önce savaşın dünyadaki çocuklar üzerindeki etkisinin izlenmesini zorunlu kılmasından bu yana en yüksek rakam.

İsrail’in Filistin’de 15 aydır devam eden işgalinde ölü sayısı 45.000’den fazla olduğu tahmin ediliyor. BM, İsrail tarafından ölündürülen insanların yüzde 44’ünün çocuk olduğunu söyledi.

BM, Ukrayna’da 2024’ün ilk dokuz ayında 2023’ün tamamından daha fazla çocuk kaybı doğruladığını ve 2025’te daha fazla artış olacağını öngördüğünü söyledi.

UNICEF’in İcra Direktörü Catherine Russell, “Neredeyse her ölçüte göre 2024, UNICEF tarihinde çatışmadaki çocuklar için kaydedilen en kötü yıllardan biri oldu – hem etkilenen çocuk sayısı hem de hayatları üzerindeki etki düzeyi açısından” dedi.

“BU DURUM NORMALLEŞMEMLİ”

Russell, “Çatışma bölgesinde büyüyen bir çocuğun, barış bölgelerinde yaşayan bir çocuğa kıyasla okuldan uzak kalma, yetersiz beslenme veya evinden zorla çıkarılma olasılığı çok daha yüksektir” diye ekledi. “Bu yeni normal olmamalı. Bir nesil çocuğun dünyanın kontrolsüz savaşlarına ikincil hasar vermesine izin veremeyiz.”

UNICEF, çatışmalarda yaygın tecavüz ve cinsel şiddet raporları arasında özellikle kadınların ve kızların durumuna dikkat çekti. Sadece 2024 yılı boyunca Haiti’de çocuklara yönelik cinsel şiddet bildirilen vakaların sayısında yüzde 1000 artış olduğunu söyledi.

YARIM MİLYONDAN FAZLA İNSAN KITLIK ÇEKİYOR

UNICEF ayrıca çocukların savaş zamanlarında yetersiz beslenmeden özellikle etkilendiğini, Sudan ve Gazze’de özellikle ölümcül bir tehdit olduğunu belirtti. Çatışmalardan etkilenen beş ülkede yarım milyondan fazla insan kıtlık çekiyor.

52 MİLYONDAN FAZLA ÇOCUK EĞİTİMDEN MAHRUM BIRAKILDI

UNICEF, çatışmadan etkilenen ülkelerde 52 milyondan fazla çocuğun eğitimden mahrum bırakıldığını bildirdi ve Gazze Şeridi’ndeki çocukların çoğunun ve Sudan’daki çocukların önemli bir kısmının bir yıldan fazla okul kaçırdığını söyledi. Ukrayna, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Suriye gibi çatışmanın yaşandığı diğer ülkelerde okullar hasar gördü, yıkıldı veya başka amaçlarla kullanıldı ve milyonlarca çocuk eğitime erişimden mahrum kaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir