Kampüsteki yaşlı köpeklerin yaşam alanına kepçe
Sokak hayvanlarına yönelik tepki çeken haberlerden biri Ankara’dan geldi. Kısır, aşılı ya da hasta, bakıma muhtaç, yaşlı köpeklerin bulunduğu Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ndeki alanın yıkıldığı belirtildi. Öğrencilerin talebiyle, eski rektörlerin destekleriyle yapılan alanların, yeni rektör tarafından dozerle kaldırıldığı ifade edildi. Birgün gazetesinden İlayda Kaya’nın haberine göre klinikte kalan köpeklerin, yerleri yıkıldığı için kampüse dönemediğini belirten öğrenciler durumun çözülmesini ve yaşam alanı sağlanmasını istiyor.
“AYLARDIR MÜCADELE EDİYORUZ”
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doğa Dostu kulübü eski kurucu başkanı ve Doğa Dostu ve Hayvanları Koruma Derneği (Dododer) Başkanı Enise Gizay Taştekin, yaşananları şöyle anlattı:
“Yaklaşık bir yıldır üniversitemize yeni bir rektör atandı ve bu süreçte hiçbir şekilde kendisiyle iletişim kuramıyoruz. Hayvanlarla ilgili sorunlarımızı paylaşmak, çözüm bulmak istiyoruz ancak taleplerimiz yanıtsız kalıyor. Üstelik yakın zamanda üniversitenin rektörüyle birlikte senatosu dört maddelik bir karar aldı. Bu karara göre, kampüs içerisindeki tüm köpeklerin toplanarak yerel yönetimlere teslim edilmesi ve kampüs içinde hayvanları besleyenlere cezai yaptırım uygulanması planlanıyor. Biz aylardır mücadele ediyoruz. Ancak rektörle görüşemediğimiz gibi, onun alt birimleriyle yaptığımız görüşmelerden de sonuç alamıyoruz. Rektörün sık sık Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerle de iletişime geçtiğini biliyoruz.
“SALDIRGAN KÖPEKLER DEĞİL, AKSİNE BAKIMA MUHTAÇLAR”
Burada yaşayan köpekler saldırgan ya da ısırma geçmişi olan köpekler değil. Aksine bakıma muhtaç olan köpekler. Ayrıca hepsi kısır ve aşılı. Önceki rektörler talebimiz doğrultusunda hayvanlar için kampüs içinde bakım alanları oluşturdu. Burası bir barınak değil ancak bakıma muhtaç köpeklere bakıyoruz. Durum böyleyken, kampüsteki hayvanlar için oluşturduğumuz alan yeni rektör tarafından dozerle yıkıldı.
“TOPLANTIDAN BİRKAÇ DAKİKA SONRA YIKILDI”
Bu olay toplantıda olduğumuz sırada gerçekleşti ve bize olumsuz bir şey söylenmedi. Aksine hayvanların ve bizim mağdur olmamamız için çözüm arandığı ifade edildi. Ancak toplantıdan birkaç dakika sonra alanın yıkıldığını gördük. İçeride yaşlı, hasta ve yardıma muhtaç hayvanlar vardı. Bu hayvanlar, yıkım sırasında can güvenlikleri hiçe sayılarak terk edildiler. Şu an toplamda 18 hayvan klinikte kalıyor ve kampüse geri dönemiyorlar.”
“ORTAK ÇÖZÜM BULUNMALI”
Taştekin, taleplerini şöyle sıraladı:
Yıkılan alan yeniden yapılmalı ve hayvanlar güvenli bir şekilde kampüse geri getirilmeli. Rektör, yaşam savunucuları ve diğer STK’lerle görüşerek bu soruna ortak bir çözüm bulmalı. Kampüste serbest gezen hayvanlar için daha iyi bir düzenleme yapılmalı.