İçişleri Bakanlığı, adalet adına tehditlere boyun eğmeden kritik kararlar alan hakim ve savcıların korumalarına yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Koruma kararları olan hakim ve savcıların koruma sayıları düşürüldü, birçoğunun ise kaldırıldı. Hakim ve savcılara ilişkin bu karar, güvenlik zafiyeti tartışmalarına yol açtı.
PKK/DHKP-C/KCK/DEAŞ gibi soruşturmalarda görev alan hakim ve savcıların güvenlikle ilgili sorunları bir kez daha gündeme geldi. İçişleri Bakanlığı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında koruma tahsil edilen hakim ve savcılara yönelik “Koruma Hizmetleri Yönetmeliği”nde değişikliğe gitti.
Bu kapsamda aralarında Cumhuriyet Başsavcıları, Başsavcı Vekilleri, Kaçakçılık ve organize Suçlar bürosunda görevli Cumhuriyet Savcıları gibi birçok kritik görevde yer alan birçok hakim ve savcının koruma sayısı düşürüldü, çoğunun ise koruma kararları kaldırıldı.
‘ÇAĞRILI KORUMA’ TALEP EDECEKLER
81 ilde valiliklere yazı ile gönderilen karar, hakim ve savcılara da tebliğ edildi. Böylece suç ve suçlular ile mücadelede edip kelle koltukta görev alan hakim ve savcılar ‘çağrılı koruma’ kapsamına alındı. Önceki görevlerinde de terör ile mücadele konusunda etkin rol alan yargı mensupları, bir tehdit gördüğünde koruması olmadığı için çağrı merkezini arayarak koruma talep edecek, söz konusu konusu koruma olay yerine gelene kadar başının çaresine bakmak zorunda kalacak.
CAN GÜVENLİĞİ TARTIŞMALARA YOL AÇTI
Bakanlığın kararıyla kendilerine acil durumda 155’i araması önerilen hakim ve savcıların, adaletin tesisi adına alacakları kararlarda can güvenliğinin olmaması güvenlik zafiyeti tartışmalarına yol açtı.
ŞEHİT SAVCILAR AKILLARA GELDİ
Öte yandan koruma sayılarının düşürülmesi ve kaldırılmasıyla akıllara PKK/KCK gibi terör örgütü üyelerinin saldırılarıyla şehit edilen Cumhuriyet savcısı M. Selim Kiraz, Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun ve Cumhuriyet Savcısı Metin Şanal gibi isimler geldi.