Çin, 400 kilometre uzunluğunda bir ‘Güneş Seddi’ inşa ediyor

Çin’in kuzeybatısında yer alan Kubuqi Çölü’nde büyük bir güneş enerjisi projesi hayata geçiriliyor.

Medyada “Güneş Seddi” diye adlandırılan projede 400 kilometre uzunluğunda bir bölgeye güneş enerjisi çiftliği kuruluyor. Güneş panellerinden oluşan bir seddi andıracak bu duvarın genişliği beş kilometreyi bulacak.

Bu, 21.196 kilometrelik Çin Seddi ile karşılaştırıldığında kısa gibi görünebilir. Ancak yetkililer bu projede önemli unsurun enerji üretimi olduğunu söylüyor.

2030’da tamamlanması beklenen duvarın maksimum üretim kapasitesinin 100 gigawatt olması bekleniyor. Şimdiye dek duvarın 5,42 gigawattlık kısmı kuruldu.

Çöldeki milyonlarca güneş paneli, tahminen yıllık 3.100 saatlik güneş ışığı emecek.

Tamamlandığında çiftliğin, ülkenin başkenti Pekin’e yetecek kadar elektrik üretmesi umuluyor.

China Daily’ye göre, Pekin 2023’te 135,8 milyar kilovat saat (kWh) elektrik tüketti. Çiftliğin ise 2030’a kadar yaklaşık 180 milyar kWh elektrik üretmesi bekleniyor. Başkentin enerji talepleri şimdikinden çok artmazsa bu çiftlik sadece Pekin’e değil, civar kentlere de elektrik sağlamak için yeterli olabilir.

Çin halihazırda dünyanın en büyük sera gazı yayıcısı konumunda. 2021’de ülke, 10,8 milyar ton karbondioksit salımı yaptı. Yeni güneş enerjisi çiftliğinin bölgedeki karbon emisyonlarını yaklaşık 31,3 milyon ton azaltabileceği tahmin ediliyor.

Ayrıca, güneş enerjisi çiftliğinin Kubuqi Çölü’nün yeşillendirilmesine ve çölleşmenin daha fazla yayılmasının engellenmesine yardımcı olması bekleniyor. Çünkü kurulan güneş panelleri, çölde kum hareketlerini büyük ölçüde engelleyerek, bitkilerin gelişimi için elverişli, gölgelik bir ortam yaratabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir