ANKARA – PKK lideri Abdullah Öcalan’la 28 Aralık’ta İmralı’da görüşen DEM Parti heyetinin siyasi partilerle temasları sürüyor. Geçen hafta Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen heyet bugün de Gelecek Partisi ve Saadet Partisi genel başkanları ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkanvekili Efkan Ala, Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile bir araya geldi. Görüşmelerde Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan yeni sürece dair destek istendi, eleştiri ve öneriler alındı.
HEYET SÜRECE DESTEK İSTEDİ
Ziyaretlerde DEM Parti heyeti; Öcalan’la yapılan görüşmeye dair kısa bilgilendirme yaptı, sürecin tüm siyasi partilerin desteğiyle ilerlemesinin önemine vurgu yaptı. Sürece dair son derece pozitif bir hava ve uygun bir konjonktür olduğunu söyleyen heyet üyeleri sürecin başarıya ulaşması için siyasi partilerden destek istedi.
‘YOL HARİTASI YOK; BİR-İKİ GÖRÜŞME SONRA OLABİLİR’
Görüşmelerde süreç içinde atılacak adımlar, yapılacak yasal düzenlemeler, takvim gibi somut konulara girilmedi. DEM heyeti ile görüşmede yer alan siyasi parti temsilcileri sürecin henüz bu denli somut bir aşamaya gelmediğini; destek isteme, niyet beyanı ve İmralı görüşmesine dair bilgilendirme ile sınırlı kaldığını söyledi. Heyetlerdeki temsilciler sürece dair somut adımların İmralı’da yapılacak bir ya da iki görüşme sonrasında ortaya çıkabileceğini ifade etti.
ÖNCEKİ SÜRECİN MUHASEBESİ
İmralı Heyeti, siyasi partilerden sürece dair eleştiri ve önerilerini de istedi. Gelecek Partisi ziyaretinde bir önceki çözüm sürecinin muhasebesi yapılırken neden başarısızlıkla sonuçlandığına dair değerlendirmeler yapıldı. İmralı Heyeti, o süreçte başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun yeni sürece dair önerilerini dinledi.
‘DEM PARTİ HER KESİMİN HASSASİYETİNİ GÖZETMELİ’
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Bahçeli’nin açıklamaları ve çağrılarının çok kıymetli olduğunu söyledi ve süreci destekleyeceklerini ifade etti.
Önceki süreçte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, DEM Parti’nin de tek ses olmasını ve her kesimin hassasiyetlerini dikkate almasını önerdi. Sürecin provoke edilmesine yol açacak davranışlardan ve açıklamalardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Davutoğlu, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğlulları’nın “Gazze” açıklamasını eleştirdi. Sürecin psikolojik yönetiminin iyi yapılması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, tüm konuşmalarda toplumun hassasiyetlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
‘BU DÖNEM ÇOK DAHA AVANTAJLI’
Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, “bu dönemin bir önceki çözüm sürecine göre çok daha avantajlı olduğunu” da sözlerine ekledi. Davutoğlu ayrıca dış konjonktürün Türkiye’nin lehine olduğunu, geçen dönem sürece karşı çıkan MHP’nin sürecin başlatıcısı olduğunu, CHP’nin de karşı çıkmadığını söyledi; tüm bunların yeni dönemin avantajları olduğunu belirtti. Geçen dönem süreci içeriden baltalayan Fetullah Gülen Cemaati gibi bir tehdidin de bulunmadığını ifade eden Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu süreçte daha fazla inisiyatif alması gerektiğini de vurguladı.
SAADET: CUMHURBAŞKANI DA İNİSİYATİF ALMALI
Saadet Partili yetkililer de heyetle görüşmelerinde Cumhurbaşkanının da sorumluluk üstlenmesini istendi. Cumhurbaşkanının DEM Parti heyeti gibi siyasi partileri bilgilendirmesi, onların kaygılarını dinlemesi gerektiği ifade edildi, benzer bir görüşme trafiğini Cumhurbaşkanının da yürütebileceği önerisi sunuldu. Saadet Partisi sürecin günlük politik tartışmalardan azade bir sorumlulukla ve şeffaf yürütülmesi gerektiğini de vurguladı.
DOLMABAHÇE HEYETİNDEKİ İSİMLER MASADA
DEM Parti heyeti Meclis’te AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığındaki heyetle görüştü. AK Parti heyetinde, 28 Şubat 2015’teki Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan heyette yer alan Genel Başkanvekili Efkan Ala ile Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Grup Başkanvekili Özlem Zengin de yer aldı. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder de çözüm sürecinde Dolmabahçe Mutabakatı’nı açıklayan heyetteydi. AK Parti kaynakları, “samimi ve verimli” geçtiğini ifade ettikleri görüşmede önümüzdeki süreçte atılması gereken adımların ele alındığını ifade etti.
ERDOĞAN’LA GÖRÜŞME ŞU AŞAMADA GÜNDEMDE YOK
İmralı heyetinin takviminde şu aşamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir görüşme bulunmuyor. DEM Parti’ye göre şu aşamada bu görüşmenin yapılması bir zorunluluk da teşkil etmiyor.
ÖZEL, BABACAN, ERBAKAN ZİYARETİ
Heyet, yarın CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı ziyaret edecek. Bu hafta içinde Meclis’te temsil edilen EMEP ve TİP temsilcileri ile Meclis’te bulunmayan sol-sosyalist partilerin temsilcileri ile de görüşülmesi planlanıyor.
DEMİRTAŞ, YÜKSEKDAĞ, GÜVEN İLE GÖRÜŞÜLECEK
Tüm bu görüşmeler bittikten sonra heyet HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’i cezaevinde ziyaret edecek. Bu görüşmelerin en geç önümüzdeki hafta gerçekleşmesi bekleniyor.
OCAK AYINDA İKİNCİ İMRALI ZİYARETİ: GERİ DÖNÜŞLER İLETİLECEK
Heyet, görüşmeleri tamamladıktan sonra bu görüşmelerden çıkarılan notlar ve önerilerle tekrar İmralı’ya gidecek. Bu görüşmenin de en geç ocak ayı sonunda yapılması bekleniyor.
‘SİLAH BIRAKMA TAKVİMİ’
Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri örgütün silah bırakıp bırakmayacağı. DEM Parti’ye göre süreç henüz bu sorunun cevaplanacağı bir noktaya gelmedi. İktidar kaynaklarından edinilen bilgiye göre birkaç görüşme sonra Öcalan’ın, silah bırakmayı da kapsayan somut bir çağrı yapması muhtemel.
ÖCALAN’DAN DEM PARTİ’YE MESAJ
Öte yandan Abdullah Öcalan’ın son görüşmede DEM Parti’ye de bir mesaj gönderdiği öğrenildi. Bu süreçte DEM Parti’nin oynayacağı role ilişkin olduğu ifade edilen kapsamlı mesajda Öcalan, demokratik siyaset alanının genişletilmesi ve kamuoyu oluşturulması konusunda DEM Parti’ye büyük bir kurucu rol ve sorumluluk düştüğünü söyledi. DEM Parti kaynakları, “Ödediğimiz bedelleri, bizim özverimizi gören ama daha fazlası gerekiyor diyen bir mesaj” görüşünü dile getirdi.