Yeni Ticaret Bakanı Maher Halil el-Hasan, Suriye’ye uygulanan sıkı yaptırımlar nedeniyle ülke yakıt, buğday ve diğer temel malları ithal etmek için anlaşmalar yapamıyor.
El-Hasan, Körfez Arap ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin bu malları sağlamak istediğini, ancak yaptırımlar nedeniyle anlaşmaların imkansız hale geldiğini söyledi.
Şam’daki ofisinde Reuters’a verdiği röportajda el-Hasan, yeni yönetimin birkaç aylık yakıt ve buğday stoklayabildiğini, ancak yaptırımların dondurulması veya kaldırılması sağlanamazsa ülkenin bir “felaketle” karşı karşıya kalacağını ifade etti.
BİRAZ KALKACAK, ÇOK DEĞİL
Esad yönetimi sırasında uygulanan yaptırımlar, Suriye Merkez Bankası gibi devlet kurumlarını da hedef alıyordu. Rusya ve İran, Esad hükümetini destekleyen başlıca müttefikler olarak uzun süre Suriye’ye buğday ve petrol ürünleri sağladı. Ancak HTŞ’nin yönettiği koalisyonun zaferi ve Esad’ın Moskova’ya kaçmasının ardından bu yardımlar durduruldu.
20 Ocak’ta sonlanacak olan Biden yönetimi, insani yardım ve elektrik gibi temel hizmetlerin sağlanmasına yönelik kısıtlamaları hafifletmeyi planlıyor. Ancak yaptırımların genel olarak sıkı tutulmaya devam edeceği öngörülüyor.
Konuya aşina kaynaklara göre, bu karar Suriye halkına ve yeni yönetime iyi niyet sinyali vermeyi ve savaşın harap ettiği ülkede yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor, ancak ABD yetkililer, yaptırımları yeni yönetim üzerinde baskı aracı olarak kullanmaya devam etmek istiyor.