İncil’de kutsal bitkiler arasında yer alan zufa otu(Hyssopus officinalis), antik çağlardan beri kullanılıyor. Akdeniz bölgesine özgü olan zufa temmuzdan eylüle kadar mor, pembe veya beyaz çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirme, iltihap önleme gibi özellikleriyle öne çıkan Zufa otu, sindirim sorunlarına iyi gelmesiyle de bilinir.
Zufa otu İncil metinlerinde geçen ve eski Mısırlılar tarafından tapınakları temizlemek ve arınma ritüellerinde de kullanılmıştır. Aynı zamanda Romalılar, veba gibi salgınlardan zufa otuyla korunmuştur.
Öksürük ve bronşit tedavisinde faydalıdır
Zufa otu balgam söktürücü, antiseptik, antiviral ve iyileştirici özellikleriyle bilinir. İçeriğindeki zengin mineraller (kalsiyum, potasyum, demir), flavonoidler ve tanenler sayesinde zaufa, pek çok sağlık sorununda etkili bir tedavi aracı olarak kullanılır.
Sfatulparintilor.ro’ya göre, balgam söktürücü ve antiseptik özellikleri sayesinde öksürük ve bronşit tedavisinde faydalıdır. Ayrıca zufa, infüzyonları hazımsızlık ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur. Karaciğer sağlığını destekleyen zufa otu detoksifikasyona yardımcı olur ve hepatit semptomlarını hafifletebilir. Kardiyovasküler sağlık açısından, düzenli kullanımı kan basıncını dengelemeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, zufa otu sakinleştirici etkileri sayesinde anksiyete ve depresyon tedavisinde de kullanılabilir.
Zufa otu çay, tentür veya esansiyel yağ olarak çeşitli şekillerde uygulanabilir. Zufa otu çayı hazırlamak için bir çay kaşığı kurutulmuş çiçek ve yaprak, bir bardak sıcak suda 10 dakika demleyerek tüketilebilir. Çördük esansiyel yağı ise aromaterapide zihni sakinleştirmek ve ruh halini iyileştirmek amacıyla kullanılır.
İyileştirici özellikleriyle bilinen zufa modern doğal tedavilerde hala güvenilir bir müttefik olmaya devam ediyor.