T24 Dış Haberler
BRICS’in dönem başkanlığını yürüten Brezilya, pazartesi günü Endonezya’nın bloğa resmen tam üye olarak katıldığını duyurdu. Brezilya, yaptığı basın açıklamasında Endonezya’yı bloğa katılmasından dolayı kutladı. Ülke, BRICS liderliğini 1 Ocak 2025’te devraldı; 31 Aralık 2025’e kadar üstlenecek.
Brezilya, Endonezya’nın BRICS’e tam üye olarak katılımını “Brezilya hükümeti Endonezya hükümetini BRICS’e katılımı dolayısıyla kutluyor. Güneydoğu Asya’nın en büyük nüfusuna ve ekonomisine sahip olan Endonezya, küresel yönetişim kurumlarının reformuna yönelik desteği diğer grup üyeleriyle paylaşmakta ve Brezilya’nın BRICS başkanlığı için öncelikli konular olan Küresel Güney’de iş birliğinin derinleştirilmesine olumlu katkıda bulunmaktadır.” açıklamasıyla duyurdu.
Endonezya’nın adaylığı ilk olarak Ağustos 2023’te Johannesburg Zirvesi’nde BRICS liderleri tarafından onaylanmıştı. Ancak Endonezya Şubat 2024’te genel seçimlere hazırlanırken, ülke bloğa katılma niyetini ancak yeni hükûmet kurulduktan sonra resmen iletti.
Çin’den tebrik
Çin Devlet televizyonu CCTV’nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin de Endonezya’nın BRICS’e katılımını tebrik ettiği belirtildi.
Açıklamada, “Endonezya’nın BRICS’in gelişimine aktif katkı sağlayacağına inanıyoruz.” ifadesine yer verildi.
BRICS Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti. Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayriresmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik, bugünkü BRICS adını aldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın kurucuları arasında yer aldığı BRICS; Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de üyelikleriyle genişledi. Bu yıl yeni ülkelerin katılmasıyla toplam üye sayısı 9’a yükselen BRICS, dünya ekonomisinde de önemli bir yere sahip. Şu anda BRICS, dünya nüfusunun yüzde 40’ını ve küresel GSYH’nin yüzde 35’ini oluşturuyor. Ekim 2024’ten bu yana 13 yeni ülkenin ortak ülke olarak katılmasıyla üyeliği artmaya devam ediyor. |
Türkiye’nin BRICS üyeliği
Türkiye de BRICS’e tam üyelik başvurusunda bulunmuştu. Ancak 22-24 Ekim 2024’te Rusya’nın Kazan şehrinde yapılan BRICS zirvesinden Türkiye’nin “tam üye” değil, “ortak üye” olacağı sonucu çıkmıştı.
BRICS üyeleri arasındaki mutabakat neticesinde bloğa katılmak isteyen yeni ülkelere artık üyelik değil yalnızca “ortak devlet” statüsü verileceği açıklanmıştı.