Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christian Wagner
Wagner, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, AA muhabirinin “Alman hükümetinin Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırılmayı ve ülkeye olası ekonomik yardımları koşullara bağladığını görüyoruz. Yaptırımlar Suriye’deki devrik rejime karşı uygulanmıştı. Rejimi deviren insanlara yaptırımları daha fazla uygulamaya devam etmek ve belki bununla terbiye etmek kabul edilebilir mi? sorusuna cevap verdi.
Wagner, Beşar Esad rejimine karşı uygulanan mevcut yaptırımların Suriye’de olası bir siyasi sürecin desteklenmesi ve istikrara kavuşturulmasında nasıl bir rol oynayacağı sorusu çerçevesinde bu yaptırımların nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin tartışmaların devam ettiğini belirtti.
Bunların önemli tartışmalar olduğunu ve bu konunun ele alınması gerektiğini ifade eden Wagner, aksi takdirde yaptırımların olumlu gelişmenin önünde engel teşkil edebileceğini söyledi.
Wagner, “Açık olan, Dışişleri Bakanı’nın (Analena Baerbock) Şam ziyaretinde de vurguladığı ve bizim de burada ifade ettiğimiz gibi şimdi Suriye’deki gelişmeleri ve bu gelişmelerin ne yönde ilerlediğini çok yakından takip ediyoruz” dedi.
Suriye’nin değişim sürecinde olduğuna işaret eden Wagner, “Suriye’nin geleceğine ilişkin sayfa daha yeni açıldı ve bu sayfanın nasıl yazılacağı bence hala belirsiz. Şam’da fiili olarak kontrolü elinde bulunduran HTŞ’den olumlu sinyaller var, ancak endişe verici sinyaller de var. Bu bakımdan çok yakından bakacağız” diye konuştu.
Wagner, Suriye’de mevcut etnik ve dini grupları içeren ve onlara da bir rol veren kapsayıcı bir siyasi sürece de ihtiyaç olduğunu yineledi.
Bir gazetecinin, Fransa’nın, Avrupa Birliği’nin (AB), Suriye’ye karşı yaptırımları gevşetmesini istediği, Alman hükümetinin bu konudaki tutumunun ne olduğuna ilişkin sorusuna da Wagner, Almanya olarak bu konuda fikirler sunduklarını belirtti.
Mevcut yaptırımlarla ilgili nasıl hareket edileceği sorusunun ortada olduğunu ifade eden Wagner, “Suriye halkına karşı uygulanan büyük baskılar sonucunda Birleşmiş Milletler (BM) ve AB tarafından yaptırımlar uygulandı. Şimdi yeni bir durum var ve doğal olarak mevcut yaptırımlar da inceleniyor.” diye konuştu.
İç savaş sırasında ciddi suçlar işleyen ve Esad rejimini destekleyen ya da ondan çıkar sağlayan kişilere yönelik yaptırımların sürdürüleceğini ifade eden Wagner, diğer taraftan şimdi Suriye halkının nasıl destekleneceğinin tartışılması ve aktif olarak düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
Sözcü Wagner, “Olası tedbirlerden biri, örneğin daha önce Esad rejiminin hakim olduğu münferit ekonomik sektörlere yönelik yaptırımların hafifletilmesidir. Ancak bu sadece AB’de oy birliğiyle yapılabilir, bu nedenle Brüksel’de tartışmalar devam ediyor” dedi.
Wagner, bu konuda bir kararın ne zaman alınacağı konusunda spekülasyon yapmak istemediğini kaydetti. (AA)
Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı |
Günün öne çıkan haberleri TIKLAYIN | ID İletişim’den Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya açıklaması TIKLAYIN | DEM Parti heyetinin Demirtaş ve Yüksekdağ’ı ziyaret tarihi belli oldu TIKLAYIN | Dünyanın en güçlü pasaportları belli oldu: Türkiye kaçıncı sırada? TIKLAYIN | Fatih Altaylı: Anadolu Ajansı, Trump’ın bu sözlerini haber yapmadı TIKLAYIN | TFF açıkladı: Süper Lig’de geçici süreyle yabancı VAR hakemleri görev alacak TIKLAYIN | Wanda Nara barışmak istedi, Icardi reddetti TIKLAYIN | Murat Yetkin: Erdoğan, AK Parti’ye de sert girecek |