Meta şirketinin sahibi Mark Zuckerberg katıldığı bir podcast yayınında çarpıcı iddialarda bulundu. Zuckerberg pandemi döneminde ABD hükümetinin covid aşıları ile ilgili olumsuz haberlere sansür uygulattığını söyledi.
Dünyaca ünlü uygulamaları bünyesinde barındıran Meta şirketinin sahibi Mark Zuckerberg katıldığı podcast yayınında çok çarpıcı iddialarda bulundu.
Zuckerberg o dönemki hükümetin kendisine covid 19 aşıları ile ilgili yapılan olumsuz paylaşımları kaldırması ve sansürlemesi için baskı yaptığını açıkladı.
Zuckerberg’in bu iddiaları kamuoyunda ve dünya medyasında oldukça ses getirdi.
KARA KUTU’YU DOĞRULADI
Gazeteci yazar Soner Yalçın, Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan “Kara Kutu” kitabında da aşıların yan etkilerinin tartışılamadığına dikkat çekmişti.
Küresel düzeyde sermaye gruplarının bu konuyu konuşturtmadığını ifade eden Yalçın köşe yazısında da şu ifadeleri kullanmıştı:
“Son günlerde gündem aşı!
İnsanoğlunun beklentisi yüksek; aşı bulunursa dünya COV-19 belasından kurtulacak.
Son dönemde insanlar “aşı” sözcüğünü duyar duymaz farklı görüş dinlemek istemiyor. Haklılar. Aşı bulunsa kimin itirazı olur; tıbba güvenmekten başka kimsenin başka çaresi yok. Sorgulamak cesaret ister…
Zaten aşı tartışması öyle hale getirildi ki, “gri alan” yok; ya destekleyen taraftasınız ya da karşı çıkan! Oysa… Israrla şunu anlatmaya çalışıyorum; aşı konusu siyah-beyaz tek boyutlu değil.
Aşının, tabu haline getirilmesi doğru değil. Tabu, gerçeğin düşmanıdır!
Ama görüyoruz ki:
Ne aşı çeşitlerini…
Ne aşı dozlarını…
Ne aşının genetiğinin değiştirildiğini…
Ne aşının raf ömrünü…
Ne aşının katkı maddelerini, doğal olup olmadığını…
Ne aşının her bedene uygun olup olmadığını ne de ön test yapılıp yapılmadığını vs. konuşturmuyorlar! Bunun sebebi olmalı…
ÜLKE FARKLILIKLARI
Dünya ülkeleri arasında aşı konusunda farklılıklar var:
–BCG/ verem aşısı…
Avusturya, Belçika, Danimarka, Almanya, İrlanda, İtalya, Hollanda, İspanya gibi ülkelerin aşı listesinde yok.
– Hepatit A aşısı…
Fransa, Finlandiya, İspanya, İngiltere, Bulgaristan, Danimarka, Hırvatistan, Almanya, Macaristan, Hollanda, İtalya, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz gibi ülkelerin aşı listesinde yok…
–Meningokok/ menenjit aşısı…
Danimarka, Finlandiya, Hırvatistan, Bulgaristan, Macaristan, Malta, Norveç, Romanya, Slovenya, İsveç, Japonya gibi ülkelerin aşı listesinde yok.
–Rabies/ kuduz aşısı…
Brezilya ve Çek Cumhuriyeti, Endonezya’da belirli kişiler, Letonya ve Malta’da tüm kişiler için mecburi; diğer ülkelerin aşı takviminde yok.
–Rotavirüs/ ishal aşısı…
Fransa, Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan, Hırvatistan, Danimarka, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, İspanya, İngiltere, Japonya, Avustralya gibi ülkelerin aşı takviminde yok.
–Varicella/Suçiçeği aşısı…
Fransa, İsveç, Macaristan, Estonya, Slovanya, İzlanda, Hırvatistan, Danimarka, Bulgaristan, İrlanda, Romanya, Hollanda, Slovakya gibi ülkelerin aşı takviminde yok.
-TBE/ kene aşısı…
Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Letonya’da tüm kullanıcılara, Slovenya, Finlandiya’da belirli kişilere öneriliyor.
-Zoster/ zona aşısı…
İspanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Avusturya, Yunanistan, İrlanda, Brezilya’da belirli kişilere öneriliyor. Japonya, Endonezya, İngiltere, Avustralya’da herkese öneriliyor.
Yellow Fever/ Sarıhumma aşısı…
Ukrayna’da zorunlu. Brezilya ve Endonezya’da belirli kişilere öneriliyor.
Aşı deyinde ilk akla gelen MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı Avustralya’da yok. Japonya, Mumps/ kabakulak aşısını listelemeyen tek gelişmiş ülke. Keza, çocuklara grip aşısı vurulmasına karşı…
Aşı konusu çok boyutlu; birileri bu ülke farklılıklarını kaldırmak mı istiyor? Herkeste dijital cip aşı mı olacak?
PARA… PARA…
Aşıyı salt tıbbi/sağlık yönüyle de ele alamazsınız; mesela işin ekonomi-politiği var!
Aşı varsa, küresel ilaç şirketleri var değil mi?
Yerel aşı üretimlerini yok eden bu şirketler, aşı giderlerinin devlet kasasından çıkmasını istiyor. Almanya gibi çocuk aşılarını finanse etmeyen ülkeleri hedef yapıyorlar! Türkiye, Malezya, Pakistan, Nijerya gibi ülkelerde aşı parasını devlete ödetiyorlar…
Evet, aşı para konusu başlı başına ele alınması gerekmiyor mu? Küresel şirketler kasalarını doldurmak için -gerekli gereksiz- aşı dayatması yapıyor olamaz mı?
Sahi… Son yıllarda aşı ne oldu da birden bire sıklıkla ülke gündemlerine gelir oldu?
Mesela… Yıl, 2018. Arjantin, hem yetişkinler hem de bebekler-çocuklar için yeni aşı politikası yürürlüğe koydu. Okula devam etmek ya da evlilik cüzdanı, pasaport, ehliyet dâhil her türlü devlet kimliği almak için aşı belgesi şart oldu.
Yıl 2018. Çin, aşı denetimi üzerinde sıkı kontroller getiren yasalar çıkardı. 14 yaşına kadar olan tüm çocuklara ücretsiz dört aşı vuruyordu. Dünya Sağlık Örgütü’nün dayatmasıyla bu aşılara dokuz daha eklendi. Parası devletten kuşkusuz. Küresel aşı ilaç şirketlerinin Çin’de büyük rüşvetler dağıttığını Kara Kutu kitabımda yazdım…