Önce saate bakın, sonra için…

Sabah kahve içmenin, herhangi bir sebepten dolayı ölüm riskini gün içinde içmekten daha fazla düşürdüğü tespit edildi.

Pek çok çalışma, kahve içmenin kalp hastalıkları riskini üçte bir oranında azaltabileceğini , ancak yalnızca sabah içerseniz bunu öne sürüyor.

On yıldan uzun süre takip edilen 40 binden fazla yetişkin üzerinde yapılan araştırma, güne bir fincan kahveyle başlayanların hiç kahve içmeyenlerden çok daha iyi durumda olduğunu buldu.

Çalışma, kahvenin tüketildiği zamanın sağlık sonuçları üzerindeki etkisini inceleyen ilk akademik örnek. Önceki araştırmalar, kahvenin kalp hastalığı üzerindeki etkisi hakkında karışık bulgulara sahipti.

Şuana kadar bazı çalışmalar, orta düzeyde tüketimin riski azaltabileceğini, yüksek tüketimin ise artırabileceğini öne sürdü.

Kahve içmenin Tip 2 diyabet gibi bazı hastalıkların riskini azaltmasıyla da bağlantısı olduğu görülmüştür.

Louisiana’daki Tulane Üniversitesi’nden yapılan bu yeni çalışma gözlemseldi ve araştırma ekibi neredeyse on yıl boyunca insanları takip etti. Takip süresi boyunca, çalışmaya katılan 4 bin 295 kişi öldü.

Daha düşük ölüm riski

Araştırmacılar, daha yüksek kahve tüketim miktarlarının daha düşük ölüm riskiyle “önemli ölçüde” ilişkili olduğunu, ancak bunun yalnızca sabah kahvesi içen kişilerle tüm gün kahve içen kişiler arasında olduğunu söyledi.

Avrupa Kalp Dergisi’nde “Sabah kahve içmek, günün ilerleyen saatlerinde kahve içmekten daha düşük ölüm riskiyle daha güçlü bir şekilde ilişkili olabilir” cümlesine yer verildi.

Çalışma, sabah kahvesi içenlerin kalp hastalığından ölme olasılığının, hiç kahve içmeyenlere kıyasla %31 daha düşük olduğunu buldu. Ayrıca, herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskleri ise %16 daha düşüktü.

Ancak, tüm gün kahve içenlerde hiç kahve içmeyenlere kıyasla riskte bir azalma olmadı.

Tulane Üniversitesi’nden baş yazar Dr. Lu Qi şunları söyledi:

– Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, kahve içmenin kardiyovasküler (kalp-damar) hastalık riskini artırmadığını ve Tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalık risklerini düşürdüğünü gösteriyor.

– Kafeinin vücudumuz üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, kahve içtiğiniz günün saatinin kalp sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını görmek istedik.

– Bu, kahve içme zamanlama kalıplarını ve sağlık sonuçlarını test eden ilk çalışma.

– Olası bir açıklama ise; öğleden sonra veya akşam kahve tüketmenin sirkadiyen ritmi ve melatonin gibi hormon seviyelerini bozabileceği yönünde. Bu da, iltihaplanma ve kan basıncı gibi kardiyovasküler risk faktörlerinde değişikliklere yol açabilir.

Londra’daki Royal Brompton ve Harefield Hastaneleri’nden Profesör Thomas Luuscher şunları kaleme aldı:

– Gün boyu kahve içen birçok kişi uyku bozukluklarından muzdariptir.

– Genel olarak, özellikle sabah saatlerinde kahve içmenin sağlıklı olma ihtimalinin yüksek olduğuna dair artık önemli kanıtları kabul etmeliyiz.

– Bu nedenle, kahvenizi için, ancak bunu sabah yapın.

*** The Telegraph Laura Donnelly-Sağlık Editörü

*** CNN, European Heart Journal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir