Faiz vurguncularına en çok veren Türkiye

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Hazine yönetiminin izlediği stratejik politikalar, Türk Lirası’nı (TL) küresel yatırımcılar için kârlı bir yatırım aracına dönüştürdü. Özellikle yabancı yatırımcıların TL alıp yüksek faiz oranlarından yararlanarak yaptığı carry trade işlemleri, Türkiye’yi gelişmekte olan ülkeler arasında zirveye taşıdı.

TÜRK LİRASI REEL DEĞERLENİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, TL’nin enflasyondan daha az değer kaybettiği “reel değerlenme” politikası izliyor. Bu durum, yabancı yatırımcıların ilgisini çekerken, TL’nin güçlü bir yatırım aracı olarak öne çıkmasını sağladı.

CARRY TRADE GETİRİSİNDE TÜRKİYE LİDER

Geçtiğimiz yıl boyunca dolar karşısında nominal olarak yüzde 16.5 değer kaybeden TL, düzeltilmiş ölçümlerle yatırımcılara rekor getiriler sundu. Türk Lirası cinsinden tahvillere yatırım yapan yabancı yatırımcılar, yüzde 50’nin üzerinde faiz getirisi elde etti. Garanti BBVA Yatırım Strateji Raporu’nda TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında carry trade getirilerinde yüzde 31 ile lider oldu.

KÜRESEL RAKİPLER GERİDE KALDI

Bloomberg ve TCMB verilerine göre, Türkiye’nin carry trade getirileri Malezya ve Güney Afrika gibi ülkelerin oldukça üzerinde yer aldı. Malezya ve Güney Afrika’nın getirileri yüzde 1 seviyesinde kalırken, diğer ülkeler negatif getirilerle küresel yatırımcılara cazip bir alternatif sunamadı.

LONDRA’DAN YATIRIMCI GÖZÜ: TCMB’NİN ROLÜ KRİTİK

Londralı yatırımcılar, Türkiye’nin faiz politikalarını yakından takip ediyor. Union Bancaire Privee Ubp SA’nın döviz stratejisi müdürü Peter Kinsella, TL’nin carry trade açısından büyük kazanç sağladığını belirterek, “Türkiye Merkez Bankası’nın faiz politikası, bu başarının sürdürülebilirliği için kritik öneme sahip” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir