Murat Yetkin: Trump’ın gözünde Türkiye-İsrail geriliminde Türkiye’nin NATO üyesi olması fazla bir yer tutmayacak

T24 Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, “İki NATO ülkesine göz diken Trump, Türkiye-İsrail zıtlaşmasına ne der?” başlıklı yazısında bu sorunun “Türkiye’nin yakın geleceğini de etkileme potansiyeline sahip, stratejik önemde bir soru” olduğunu ifade etti. Yetkin ayrıca, Kara ve deniz komşuları Kanada ve Danimarka’ya bunu yapan Trump başka kimlere ne yapmaya kalkışmaz?” sorusunu yöneltti. 

“İsrail normal koşullar altında Türkiye’yle savaşı aklından geçirebilecek bir ülke değil” ifadelerini kullanan Yetkin, bir uyarıda bulunuyor: 

“Ama ne koşullar normal ne de Netanyahu ABD’den ırkçı-dinci saldırganlığını engelleyici bir işaret alıyor. Tersine, adeta ABD’nin vekil gücü gibi Ortadoğu jandarmalığını yürütüyor”

Donald Trump’ın ekonomist Jeffrey Sachs‘ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘yu eleştirdiği videoyu paylaştığını ama bir yandan da Hamas’ın elindeki rehinelerin 20 Ocak’a kadar serbest bırakılmaması halinde Orta Doğu’yu cehenneme çevireceği tehdidinde bulunduğunu hatırlatan Yetkin, şöyle devam etti: 

“Filistin zaten İsrail’in saldırılarıyla cehenneme dönmüş durumda ve bunda ABD’nin birinci derecede sorumluluğu var; ‘insani yardım’ diye timsah gözyaşı döken Batı, İsrail’e ağır silahlar yağdırmaya devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanının Suriye’de SDG yapılanmasına verdiği ‘koruma garantisi’ bundan ayrı düşünülmemeli. Keza PKK’nın Irak’ın Kandil dağlarındaki yöneticilerinin Türkiye’de DEM üzerinden yürüyen parlamenter temas trafiğine rağmen konuşmak için Trump’ı beklemesi de.”

TIKLAYIN | Trump, Netanyahu’yu eleştiren videoyu paylaştı: Bizi sonsuz savaşlara sürükledi, takıntılı biri

Trump için “Türkiye-İsrail geriliminde Türkiye’nin batı askeri ittifakı NATO üyesi olmasının da fazla bir yer tutmayacağını” yazan Yetkin, “Trump, toprak bütünlüğüne NATO üzerinden ortaklaşa kefil olduğu iki önemli komşusunun toprağında gözü olduğunu açıkça söylüyor çünkü.” değerlendirmesinde bulundu. 

Yetkin, “Bu fırtına bugün Türkiye’nin karşısına Suriye -PKK olarak çıkıyor, yarın Türkiye-İsrail zıtlaşması olarak çıkacak. Ankara’nın sıkı durması gerekiyor” diyerek yazısını sonlandırdı. 

İsrail’de “Türkiye etkisi” toplantısı 

İsrail’de yayın yapan The Jerusalem Post’un iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, dün akşam Türkiye’ye ile ilgili özel bir güvenlik toplantısı düzenledi. Gazete, “Toplantı, İsrailli yetkililerin Suriye’de Esad rejiminin yıkılması ve on yıldan uzun bir süredir Türkiye tarafından desteklenen Hey’et Tahrir el-Şam’ın yükselişinin ardından Türkiye’nin bölgedeki etkisinin artması ihtimaline ne kadar önem verdiğini ve hatta bundan korktuğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı. 

Habere göre toplantıya İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar, Genelkurmay Başbakanı Herzi Halevi ile Dışişleri Bakanlığı ve savunma teşkilatından üst düzey yetkililer yer aldı. Kaynaklar toplantının Türkiye’nin bölgedeki etkisi konusunu tartışmak ve bölgedeki etkisi artan Türkiye’nin İsrail’e yönelik tehdit seviyesinde bir değişiklik olup olmadığını analiz etmek amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Post’a konuşan İsrailli bir yetkiliye göre Netanyahu’nun önümüzdeki günlerde Türkiye ile ilgili bir toplantı düzenlemesi de bekleniyor.

“İsrail Dışişleri Bakanı, Suriyeli Kürtlere ‘olumlu garantiler’ verdi” iddiası

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Sa’ar’ın bir Rojava yetkilisiyle yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’nin kuzeydoğusundaki Suriyeli Kürtlere “olumlu garantiler” verdiği iddia edildi. 

Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Ronahi TV’ye göre Saar ve Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed, Suriye’deki durumu ele aldı. Ronahi TV’nin bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı habere göre “İsrail, Kürtlerin ve diğer bileşenlerin hakları konusunda olumlu garantiler verdi”. 

Netanyahu’ya rapor sunan Nagel Komitesi: İsrail, Türkiye ile olası bir savaşa hazırlıklı olmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun talimatıyla kurulan Nagel Komitesi, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ile “olası bir savaşa” hazırlıklı olması gerektiğini öne sürdü. 

Nagel Komitesi’nin hazırladığı rapor, dün Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Katz ve Maliye Bakanı Smotrich’e sunuldu. Türkiye’nin Osmanlı dönemindeki nüfuzunu geri kazanma hırsıyla hareket ettiği öne sürülen raporda, söz konusu durumun İsrail ile gerilimin artmasına ve muhtemelen çatışmaya dönüşmesine yol açabileceği iddia edildi.

Raporda, Suriyeli muhalif grupların Türkiye ile ittifak kurarak İsrail’in güvenliğine yönelik yeni ve güçlü bir tehdit oluşturma riski bulunduğu öne sürülürken, “Suriye’den gelen tehdit İran tehdidinden bile daha tehlikeli bir hal alabilir.” ifadesine yer verildi.

 

Trump ne demişti?

Dünyanın 4 yıl sonra yeniden Donald Trump dönemini yaşamasına sayılı gün kaldı. ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump, 20 Ocak’ta yemin ederek görevine başlayacak. Trump, bu süreçte “Grönland’ın ABD kontrolünde olması” ve “Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olması” gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyor. 

Trump, Truth Social platformundan yaptığı açıklamada, “Kanada’daki birçok kişi 51. Eyalet olmayı SEVİYOR. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada’nın ayakta kalabilmesi için ihtiyaç duyduğu devasa ticaret açıkları ve sübvansiyonlara artık katlanamaz. Justin Trudeau bunu biliyordu ve istifa etti” dedi. Kanada Başbakan Trudeau, bu hafta istifa kararı aldığını açıkladı. Trudeau’ya ülkesinde güven ve destek giderek azalıyor. 

Donald Trump, aralık ayında “Grönland’ın mülkiyeti ve kontrolü ABD ulusal güvenliği için mutlak bir zorunluluktur” demişti. Grönland, Belçika’ya bağlı bir özerk bölge. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir