Türk edebiyatının ustalarından Selim İleri vefat etti. Selim İleri 75 yaşındaydı. Usta yazar bu sabah rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Akşam saatlerindeyse ölüm haberi geldi. Onun kocaman yüreği yaşamı boyunca hep üretti. Pek çok esere imza atan İleri’nin bıraktığı en önemli iz okurlarının hafızalarında, birlikte çalıştığı, hayatına girdiği, sohbet ettiği, aynı masayı, yüreğini paylaştığı dostlarında yaşayacak. Sadece edebiyat da değil, sinemada önemli işlere imza attı İleri, senaryolar yazdı. Türkan Şoray, Hülya Koçiğit, Cüneyt Arkın, Müjde Ar, Sevda Ferdağ gibi pek çok önemli isimle çalıştı.
5 Mart 2021’de beyin embolisi kaynaklı olarak geçirdiği rahatsızlık sonucu hastaneye kaldırılmış, tedavisinin ardından taburcu edilmişti yazar. Ondan sonra da hayatı çok kolay olmadı. Tedavisi hep devam etti. O günü anlatan bir kitap yazdı “Düşüşten Sonra” adında. O an yanında olan yazar dostu Burcu Aktaş ile birlikte kaleme aldılar kitabı. Kitapta hayatının muhasebesini yaptı; tüm asaleti ve zerafatiyle kırdığı tüm kalplerden özür diledi. Kitapta başrolde ölüm vardı. Yaşamın kardeşi. Yazarların ölümü nasıl beklediklerini, nasıl kabullendiklerini anlatıyordu Selim İleri uzun uzun. Yahya Kemal’in “Bitsin, hayırlısıyla, bu beyhûde sonbahar” mısrası Selim İleri gibi okuyan herkesin yüreğini sızlatıyordu.
Dostlukların her gününe
1949’da İstanbul’da doğdu Selim İleri. 19 yaşında “Cumartesi Yalnızlığı” adlı ilk öykü kitabı yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğrenimini 1972’de yarım bıraktı. 1976’da “Dostlukların Son Günü”yle Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 1977’de “Her Gece Bodrum”la Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü aldı. Romanları ve öyküleriyle edebiyat çevresinde geniş yankılar uyandırdı. “Yaşarken ve Ölürken” 1981’de Milliyet Sanat dergisince yılın romanı seçildi. “Kırık Bir Aşk Hikâyesi” adlı senaryosu Sinema Yazarları’nca 1982-83 mevsiminin en iyi senaryosu ödülüne layık görüldü. “Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın” 1991’de Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü’nü aldı. “Allahaısmarladık Cumhuriyet” adlı oyunu 1997’de hem Afife Jale hem de Avni Dilligil Ödülleri’ni aldı. 2001’de yayımlanan “Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak” ertesi yıl Orhan Kemal Roman Armağanı’yla ödüllendirildi. Selim İleri ayrıca, 2003 yılında “Uzak, Hep Uzak” adlı deneme kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü, 2005 yılında “İstanbul’un Sandık Odası” adlı kitabıyla da TYB’nin Hatıra-Gezi alanındaki ödülüne, 2012’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü. Tüm kitaplarında kendinden izler sundu okurlarına. Yaptığımız bir söyleşide her romanın biraz otobiyografik olduğunu söylemişti. “Gençken saklar bunu insan. Sonra rahatlar. Ben kahramanımın adını artık Selim koyuyorum” demişti. Selim İleri’nin “Bir vasiyet roman olarak yayınevine bıraktım. Ölümümden sonra yayımlanmasını istiyorum” dediği “Yalnız Evler Soğuk Olur” ise geçen yıl yayımlandı. Romanda İleri kendi çocukluğunu, hayat yolculuğunu ve hatıralarını anlattı.
TAZİYE MESAJLARI:
Yekta Kopan: Selim İleri… Zarafetle, vefayla ve bitmek bilmeyen bir yazma aşkıyla yaşadı. Her sohbetimiz aklımda ve hep öyle olacak. Edebi hafızamızın en önemli kayıtlarından biri. Daktilosu sustu artık. Çok üzgünüm.
Müge İplikçi: Güle güle sevgili dostumuz…
Behzat Uygur: Kıymetli insanlar tek tek gidiyorlar. Mekanın cennet olsun.
Serkan Türk: Çoğu insandan geriye ne kadar az şey kalıyor. Selim İleri’den bize onlarca duyguda gezindiğimiz sözcükleri ve fotoğraflarındaki gülümseyişi kaldı. Dostlarının başı sağ olsun.
Seçkin Selvi: Çok çok üzgünüm #selim ileri
Özen Yula: Eserleri, ustalığı, derinliği bir tarafa bende hep içimi yakan anlık bir sevgisiyle kaldı ve kalacak. Güle güle Selim, büyük bir adamsın sen.
Seni senin gibi ustalar karşılasın. Bazen bir dokunuş bir ömür kalır. Saygımla ve sevgimle. Usta yazar Selim İleri artık ustalarına emanet
Nedim Saban: Bugün @tiyatrokare 33 yaşına bastı. İlk sohbetlerimizden biri #selimileri ile olmuştu. Bugün Selim Beyi kaybettiğimizin üzücü haber geldi. Yattığı yer incitmesin
Metin Celâl: Çok değerli dostumuz Türk edebiyatının büyük ustalarından Selim İleri’yi kaybettik. Allah rahmet eylesin! Eserleri ve anılarıyla yaşayacak!
Mahir Ünsal Eriş: Yalnızca büyük bir edebiyatçıyı değil, çok değerli bir insanı da kaybettik. selim ileri’nin vefatına çok üzüldüm. yattığı yer nur olsun.
Onur Caymaz: Ustam… Hocam. En sevgili arkadaşım. Dostum. Hoşça kal. “Evvel giden ahbaba.”
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı: Edebiyatımızın usta kalemlerinden, yazar, senarist ve eleştirmen kimliğiyle edebiyatımıza ve sanat dünyamıza eşsiz katkılar sunan Selim İleri’nin vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve edebiyat camiamıza baş sağlığı diliyoruz.
Ekrem İmamoğlu: Yazar, senarist, eleştirmen Selim İleri’nin vefat haberini aldık, üzgünüz. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri ve okurlarına başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.
AKM’de tören yapılacak
Merhum Selim İleri için 10 Ocak Cuma günü saat 10:30’da, Atatürk Kültür Merkezi’nde devlet töreni düzenlenecek. Törenin ardından cuma namazını takiben Vaniköy Camii’nden kalkacak cenaze, Sahrayıcedid Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.