Gazeteci Ali Ekber Yıldırım’ın Ekonomim’deki yazısına göre; İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve diğer ilgili kurumlara yazılı olarak kuru incir ve Antep fıstığı ile ilgili alınan yeni önlemler resmen bildirildi. Kurumlar da bu bilgiyi üyelerine duyurdu.
Yıldırım, alınan önlemlerin önemi ve gerekçesinin şu sözlerle ifade edildiğini belirtti:
“Ülkemizden kuru incir ve Antep fıstığı ihracatının sürdürülebilir olması, pazar kaybı yaşanmaması, alıcı ülkelerden alınan bildirim sayılarındaki artışın ve haksız rekabetin önlenmesi ve ülkemiz itibarının korunması amacı ile geri dönen ürünlerin resmi kontrollerinde ilave tedbirler alınması gerekliliği hasıl olmuştur.”
İhracattan geri dönen kuru incir ve Antep fıstığı konusunda alınan ilave tedbirler ise özetle şöyle:
1- Gıda güvenilirliği resmi kontrollerinin ülkeye ilk sınır giriş noktasında bitki sağlığı kontrolleri ile birlikte eş zamanlı yapılacak.
2- Resmi kontroller sonuçlanana ve Bakanlığımız nihai kararı Gümrük Müdürlüğü’ne gönderilene kadar ürünlerin ilk giriş Gümrük Müdürlüğü tarafından alıkonulacak.
3- Bitki sağlığı kontrolleri ve gıda güvenilirliği kontrollerinin olumlu sonuçlanması durumunda Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından Gümrük Müdürlüğüne uygunluk yazısı yazılacak.
4- Gıda güvenilirliği kontrolleri sonuçlanmadan ilgili Zirai Karantina Müdürlüğü ve/veya ilgili Gümrük Müdürlüğü tarafından ürünlerin iç Gümrük Müdürlükleri’ne (Serbest Bölge Gümrük Müdürlükleri dahil) hareketine ve/veya üçüncü ülkelere ihracatına kesinlikle izin verilmeyecek.
Ayrıca, yukarıda belirtilen tedbirler kapsamına Serbest Bölge Gümrük Müdürlükleri de dahil edildi ve söz konusu tedbirler 1 Ocak 2025 itibarı ile yürürlüğe konuldu.
ihracatlarında yapılan aflatoksin ve okratoksin kontrollerinde azami hassasiyetin gösterilmesi büyük önem arz etmektedir.”