Türkiye’nin sanatla dolup taşan şehirlerinden İstanbul, Ankara ve İzmir’de bulunan tiyatro, sergi, atölye gibi etkinlikleri derleyen Haftanın Sanat Rotası, bu hafta on altıncı sayısıyla sizlerle. Bu haftanın derlemesinde birbirinden farklı sergiler ve tiyatro oyunları yer alıyor.
Her hafta cuma günü yayımlanan Haftanın Sanat Rotası’nda bu hafta 11-17 Ocak tarihlerindeki etkinliklerine yer veriliyor.
İşte İstanbul, Ankara ve İzmir’de sizler için derlediğimiz kültür sanat etkinlikleri:
İstanbul’da bu hafta
-Palas Pandıras / Desen Halıçınarlı
Sanatçının 2012 – 2024 yılları arasında ürettiği resim, gravür, üç boyutlu nesne ve enstalasyon gibi farklı türlerde yapıtları arasından yapılan seçki, İstanbul’un kent dokusuna ve bellek mekânlarına odaklanıyor.
Çoğu izleyicilerle ilk defa buluşacak yapıtların yer aldığı sergide, mimari teknik çizim ya da fotografik tasvirlerden ziyade, belirli alanlarda katmanların iç içe geçtiği melez binaların ve müstâkil mekânların birbirine bağlandığı yarı hâyâli bir kent dokusu karşımıza çıkıyor.
İstanbul’un ve İstanbul’da yaşayanların aceleciliğini, pürtelaş hallerini ifade eden başlık, sanatçının sürece yayılan ve katmanlı üretimiyle zıtlık oluşturuyor. Serginin küratörlüğünü Nergis Abıyeva üstleniyor.
-Hayalet Uzuvlar / Selçuk Artut
İsmini fizyolojik, psikolojik ve nörolojik bir fenomenden alan sergi, ampute edilmiş bir bedenin algısının sınırlarını sorguluyor. Merleau-Ponty tarafından incelenen, bedenin yalnızca fiziksel parçalardan oluşmadığını, aksine algı ve eylem yoluyla dünyada yer alan canlı ve dinamik bir varlık olduğunun altını çizen kavramdan yola çıkan sergi, görsel algıyı vücudun bir uzantısı olarak ele alıp öznel deneyimin oluşmasında algı ve bedenin rollerini irdeliyor.
Sergi, nesnelerin yapıbozuma uğramış formlarını ortaya koyarak onları orijinal bütünlüklerinin yankıları olan hafıza eserlerine dönüştürüyor.
-Kuzeye Doğru
-Annem Evleniyor
Zengin babanın kızı Vildan genç yaşta bir tüccarla evlendirilir. 30 yıl evli kalan Vildan ve Recai’nin üç kızları olur. Recai Bey aniden ölür. Anne dans kursuna yazılır, kızlar tatile gitme hazırlığı yapar, evin yardımcısı Feriha oyunculuk sınavlarına hazırlanır. Evin büyük kızı Nurdan Milli Adalet Partisi’nden milletvekili adayıdır, partideki komplolar eve yansır. Eve imzasız mektuplar gelir. Bahçıvan evdeki antik vazoları satmakla meşgul. Recai Beyin metresi Zehra Hanım sırları açıklar, Recai Beyin Zehra’dan olma kızları avukat Elanur, babası hakkında iş cinayeti davası açar. Mahkeme karışır.
Her anı aksiyon dolu bu politik komedi 11 Ocak tarihinde Kadıköy Sanat Merkezi’nde olacak.
-Karanlık Şarkılar
Karanlık Şarkılar hatırlamak üzerine bir oyun. Hatıralarımızı kaybedersek duygularımız da kaybolur mu? Yoksa içimizde var olmaya devam ederler mi?
Adsız Alkolikler toplantısında tesadüfen karşılaşan iki hassas ruhun hikayesini sevgi, bağımlılık ve hafıza etrafında cesurca ören Karanlık Şarkılar, bağımlılığın yıkıcı etkileriyle sürekli sınanan derin ve tutkulu bir aşkı anlatıyor.
Olivier adayı, Off West End Ödülü sahibi İngiliz yazar Joe White’ın kaleminden, Melisa Kesmez çevirisi ve Tuğrul Tülek rejisiyle sahnede. Derya Artemel ve Orçun Soytürk başrollerde olduğu oyun 11 Ocak tarihinde Kadıköy Boa Sahne’de olacak.
-Maskeler Süvariler Gacılar
Hepimiz birer ötekiyiz aslında. Hepimiz bize dayatılan üst kimliğin altında bir yerlerde konumlanıyoruz, hepimiz kaybediyoruz, birbirimizi anlamayarak ve birbirimize yabancılaşarak kaybediyoruz.
“Maskeler, Süvariler, Gacılar” gerçek tarihin, ortak belleğin isyanı. Şiddeti uygulayanın tuttuğu kayıtlara karşı gerçeğin başkaldırısı. Unutmamak ve anlamak için bir başkaldırı…
Cihangir Mahallesindeki Ülker Sokak’ta, 1996 yılında bir sosyal çatışma yaşandı. Ülker Sokak’ta yaşayan translara karşı toplumsal bir şiddet uygulanmaya başlandı. Sokağın başına ahlak masası konuldu, kapılar kırıldı, mahalleliden translara karşı sırt çevirmeleri istendi, evleri yakıldı. Ülker sokak, transların varoluş mücadelesinin simgesi haline geldi.
Pınar Selek’in araştırmasından uyarlanan bu oyun, Ülker Sokak’tan yükselen çığlığı sahneye taşıyor. Sadece izlemekle kalmıyorsunuz. Oyun, interaktif yapısıyla sizi de hikayenin içine çekiyor, bir seyirci olmaktan çıkarıp, sahnenin parçası haline geliyorsunuz. Maskeler Süvariler Gacılar oyunu 11 Ocak tarihinde Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda olacak.
Ankara’da bu hafta
-Abzu
Susuzluğun ağaçları kuruttuğu, denizlerden çok uzaktaki küçük bir kasabada yaşayan Ayşe Zuhal, çiçeklerden ziyade böcekleri merak eden, bunun çevresindekiler tarafından neden ‘saçma’ bulunduğunu bir türlü anlayamayan ve bu yüzden de pek çok şeye kulaklarını tıkamış bir kız çocuğudur. Günlerden bir gün, evinin banyosundaki giderden sızan bir şarkı duyar. Ona bir yerlerden tanıdık gelen bu şarkının peşinden lavaboya eğildiğinde ne olduğunu anlayamadan, hop! Tavşan deliğinden düşen Alice gibi su borularından aşağıya yuvarlanıverir. Ayşe Zuhal, bu karanlık ve pek çokları için ürkütücü yerde eve geri dönmenin yollarını ararken sayısız yaratığın yaşadığı gizemli bir dünyayla karşılaşacak, evinin altındaki borulardan uzak okyanuslardaki balinalara kadar uzanan görünmez bağları keşfedecek, çıktığı yolda hem kendisini hem de çevresini yeniden tanıyacaktır. Arzu 11 Ocak Cumartesi günü Kült Sahne’de olacak.
-Dava
Kafka’nın “Dava” romanının arka planında Søren Kierkegaard’ın varoluşçu felsefesi yatar. Kierkegaard’a göre insanın varoluşu bireyseldir, nesnel olarak ortaya konamaz; varoluş sonlu bir kişinin sonsuz olanla kişisel deneyimini ifade eder. Romanın başlangıcını oluşturan ve insanın içinde bulunduğu durumun ifadesi olan “tutuklu” olma halinin farkına varılması, romanın başkarakterinin, K’nın, nesnel alandan öznel alana geçmesi için önemli bir zihinsel süreç başlatır. K. artık kaygılıdır. Kierkegaard korku ve kaygı kavramlarının farkını kısaca aşağıdaki gibi açıklar:
“…korku, insanın kendi bilinçli gücünün dışında yatan ürkütücü olanaklardan geri çekilmedir. Buna karşı kaygı, insanın eylemde bulunma kapasitesinde içkin olarak bulunan muazzam olanakların sonucunda ortaya çıkar…”
Kierkegaard`a göre insanın varoluş serüveni yapmış olduğu “özgür” seçimlerin bir sonucudur. Kierkegaard’a göre seçim yapmak ve bunu zamanında yapmak önemlidir. Birçok insan seçim yapmanın sorumluluğundan kaçmak için bir yol bulmaya çalışır. Bu kaygıdan kaçıştır. Bazı insanlar kendilerine bir yol seçmektense diğerlerinin beklentilerini doyurmaya çalışırlar. Kierkegaard bu insanlara aşağıdaki gibi seslenir;
“Sen gerçekten de bir hiçsin; sen başkaları için sadece bir ilişkisin”
Franz Kafka’nın Dava kitabından esinlenerek hazırlanan oyun, 11 Ocak tarihinde Mesafe Sahne’de olacak.
-Güzel Son
Halim Şefik Güzelson arkadaşları Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik’ ve Nurullah Ataç’ı uğrak mekanları olan Mösyö Lambo’nun Meyhanesi’ne davet etmiştir. İmzalı davetiyelerin arkasında bir not; “Lütfen İçmeden Geliniz!” Bu gizemli davet üzerine şans eseri Suat Derviş’in meyhaneye uğraması geceyi ayrı güzel kılar. Şimdi tek eksik geceye sürprizli bir “Güzel Son”dur.
26. IKSV Tiyatro Festivali kapsamında, Işıl Kasapoğlu’nun 30 yıl önce tasarladığı Semaver Kumpanya olarak hayata geçirdiği “İstanbul Mon Amour” projesinin parçası olan, Hakan Tabakan’ın kaleme aldığı ve Orhan Veli Kanık, Melih Cevdet Anday, Nurullah Ataç, Sait Faik Abasıyanık, Suat Derviş, Halim Şefik Güzelson gibi karakterlerin dünyasından İstanbul’u anlatan “Güzel Son” oyununu yoğun ilgi üzerine sahnelenmeye devam ediyor. Güzel Son oyunu 11 Ocak Cumartesi günü MEB Şura Salonu’nda olacak
-Madonna Kürk Mantolu
Bir kapı, bir aşk… Her gün yeniden yaşamak. Her gün tekrar tekrar ölmek. Beklemek… II. Dünya Savaşı’nın ortasında bir odada, bir adamı beklemek. Sabahattin Ali’nin ölümsüz eseri Kürk Mantolu Madonna’dan esinlenilen oyunumuz esere farklı bir zamandan, aşkın diğer yüzünden bakıyor. Madonna Kürk Mantolu oyunu 11 Ocak Cumartesi Aralık Sahne’de olacak.
-Oğul
Florian Zeller üçlemesinin ikinci ve en çarpıcı oyunu. Ortalama bir metropol ailesinin yetişkinliğe geçmek üzere olan ferdinin hayata ve çevresine dair sorgulamalarına şahit olacağız. Ergenlik deyip geçiverdiğimiz fırtınalı hayatların bir kabusa dönüşebileceğini “oğul” da göreceğiz. Oğul oyunu 12 Ocak Pazar günü Çankaya Sahne’de olacak.
İzmir’de bu hafta
-Gaco
Hayatın ritmini Roman havasıyla yakalayan bu oyun, kimliğin, narsisizmin ve kaderin dansını eğlenceli bir şekilde sahneye taşıyor.
Narsizm, bireyin kendisini aşırı sevmesi, başkalarını birer araç olarak görmesi ve çevresindeki dünyaya kayıtsızlıkla şekillenen bir kişilik yapısıdır. Ancak, bu bozuk düzenin içinde her şeyin göründüğü gibi olmadığını fark etmek hiç de kolay değildir. Gaco, sadece narsisizmi değil, toplumsal çelişkilerimizi, insan ilişkilerindeki sahte oyunları ve hatta kendimizi ne kadar ciddiye aldığımızı mizahi bir dille sorguluyor.
Dinamik yapısı ve oyuncuların birden fazla karaktere hayat verdiği absürt mizahıyla Gaco, derin bir toplumsal sorgulama sunar. Her köşede bir ihanet, her sahnede gizli bir yüzleşme ve sonunda bir cinayet… Ama kim suçlu, kim masum?
Gaco oyunu 11 Ocak Cumartesi günü Tiyatrohane’de olacak.
-Maaile
Bir tarafta annesinin Minik Kuşu Fikret, diğer tarafta babasının gururu Kenan, bir anda aileye dahil olan Oya ve tüm aileyi bir arada tutmaya çalışan anneleri. Fikret’in herkese taktığı borçları ödemekten bıkan Kenan, kardeşine işlerin başına geçmesi konusunda baskı yapmaya başlar. Fikret bu durumdan da sıyrılmaya çalışırken karşısına çıkan Oya’nın aileye dahil olması ile işler biraz karışır. Maaile oyunu 11 Ocak Cumartesi günü Maske Sanat Tiyatrosu’nda olacak.
-Güller Savaşı
Shakespeare’in tarihsel oyunlarından VI. Henry ve III. Richard’ın metinler arası geçişle sahneye uyarlanan RICHARD “Güller Savaşı”, Lancaster soyundan gelen Kral VI. Henry’nin tahttan indirilmesiyle başlayan süreç, Richard’ın kardeşi Clarence’ın katledilmesiyle, Kral Edward’ın ölümüyle ve Richard’ın taht basamaklarının önündeki her engeli ortadan kaldırmasıyla devam eder. Ama Richard’ın unuttuğu bir engel daha vardır: Kendisi. Kendi yetersizlikleri, güvensizlikleri, üstün olma kompleksi, şehveti, durduramadığı öldürme isteği ve susturamadığı iç sesiyle girdiği savaş onun sonunu hazırlar. Güller Savaşı oyunu 14 Ocak Salı günü Bornova KSM Bozkurt Kuruç Sahnesi’nde olacak.
-Medea
Euripides tarafından MÖ 420’li yıllarda kaleme alınan Medea, kökü Argonautlar mitolojik hikâyesine dayanan bir trajedidir. Oyun, kendisini aldatan kocasından intikam almak için, ondan olma iki oğlunu ve tercih edildiği kadını ortadan kaldıran bir kadının hikayesini konu edinir. Kimilerine göre çocuk katili, büyücü ve tehlike olarak görülen Medea kimilerine göre de yaşadığı ataerkil sistemde kadının baş kaldırışını temsil eden ilk kadın anti-kahramandır. Günümüzde hala güncelliğini koruyan bu hikaye, Euripides’in metninden yola çıkarak hareket tiyatrosuna uyarlanmıştır.
Tohumunda ihanet olan hiçbir ağacı kabul etmez toprak. Toprak ki varoluşun mabedi. Toprak ki bütün kökleri içinde barındıran. Sıcaklığı sarmalarken ruhu, soğukluğu yuvasıdır karanlığın. Kabul edilmelidir ki uzanan her el ihaneti var eder kendine. Zira sonsuza giden yolda atılan her adım maziye götürür. Çaba yersiz, umut yersiz, güven yersiz. Bu uğurda söylenecek her söz kifayetsiz. Yaşam bu sonsuz ve lanetli döngünün parçasıdır. Medea oyunu 15 Ocak Çarşamba günü Tiyatro Kök35’te olacak.
-Kalabalık Duası
Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, Şatonun Altında’dan sonra yepyeni bir araştırmanın sonucunu seyirciyle paylaşmaya hazır. Bu defa özgün bir metni sahneye taşırken anlatının fiziksel ve disiplinler arası olanaklarının peşine düşüyoruz. Tek kişilik oyun yaklaşımları, resim, plastik sanatlar, fotoğraf, çağdaş dans, geleneksel tiyatro, clown, hikaye anlatıcılığı gibi farklı alanlara temas ediyoruz. Güncel ve gelenekseli, akılcıl ve mistik olanı, delilik ve bilgeliği İstanbul fonunda merkeze alan bu hikayede yine anlatıcı oyuncuyu, oyunsu enerjiyi, coşkuyu ve teatral hakikati araştırdık. Mart 2019’dan beri devam eden bu süreç artık seyircisini bekliyor. Kalabalık Duası oyunu 16 Ocak Perşembe günü Bostanlı Suat Taşer Salonu’nda olacak.